δαγκανίδια άνευ λόγου ….

Το πλοίο των ηλιθίων

Μια φορά και έναν καιρό, ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί ενός πλοίου έγιναν τόσο ματαιόδοξοι από την ικανότητά τους στην ναυτική τέχνη, τόσο ανόητα ασεβείς και τόσο εντυπωσιασμένοι με τους εαυτούς τους που οδηγήθηκαν στην τρέλα.

Έστρεψαν το πλοίο βόρεια και προχώρησαν μέχρι που συνάντησαν παγόβουνα και επικίνδυνους ογκόπαγους. Συνέχισαν να πηγαίνουν βόρεια σε όλο και περισσότερο επικίνδυνα νερά με μόνο σκοπό να δώσουν στους εαυτούς τους ευκαιρίες να πραγματοποιήσουν ακόμα περισσότερα λαμπρά κατορθώματα στην ναυσιπλοΐα.

Ronin «Il Galeone»

Καθώς το πλοίο έφτανε σε όλο και υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, οι επιβάτες και το πλήρωμα γίνονταν όλο και περισσότερο δυσαρεστημένοι. Άρχισαν καυγάδες μεταξύ τους και παράπονα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν.

«Τρέμω από το κρύο», είπε ένας ρωμαλέος ναυτικός. «Αυτό είναι το χειρότερο ταξίδι που έχω βρεθεί. Το κατάστρωμα είναι γλιστερό από τον πάγο. Όταν είμαι στο παρατηρητήριο ο αέρας περνά το πανωφόρι μου σαν μαχαίρι. Κάθε φορά που δένω το πανί της πλώρης τα δάχτυλά μου πάνε να παγώσουν. Και γι’ όλα αυτά παίρνω μόνο πέντε πενιχρά σελίνια το μήνα».

«Νομίζεις ότι εσύ μόνον την έχεις άσχημα;», είπε μια γυναίκα επιβάτης. «Εγώ δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ από το κρύο. Οι κυρίες σε αυτό το πλοίο δεν παίρνουν όσες κουβέρτες παίρνουν οι άντρες. Αυτό δεν είναι δίκαιο».

Ένας μεξικανός ναύτης παρεμβαίνει στην συζήτηση. «Εγώ παίρνω μόνο τον μισό μισθό από ότι παίρνουν οι άγγλοι ναύτες. Χρειαζόμαστε αρκετή ποσότητα φαγητού για να είμαστε ζεστοί σε αυτό το κλίμα και δεν παίρνω το μερίδιό μου. Οι Άγγλοι παίρνουν περισσότερο. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι οι αξιωματικοί μου δίνουν διαταγές στα αγγλικά αντί στα ισπανικά».

«Εγώ έχω περισσότερους λόγους να διαμαρτύρομαι από οποιονδήποτε άλλο», είπε ένας Ινδιάνος ναύτης. «Αν τα χλωμά πρόσωπα δεν μου είχαν κλέψει την προγονική μου γη, δε θα ήμουν καν σε αυτό το πλοίο μέσα στα παγόβουνα και τους αρκτικούς ανέμους. Θα ήμουν σε ένα κανό και θα κωπηλατούσα σε μια ωραία γαλήνια λίμνη. Μου αξίζει αποζημίωση. Τουλάχιστον ο καπετάνιος πρέπει να με αφήσει να παίζω ζάρια για να βγάζω μερικά λεφτά».

Ο λοστρόμος τότε φώναξε: «Χτες ο πρώτος αξιωματικός με αποκάλεσε «πούστη» μόνο και μόνο επειδή παίρνω πίπες. Έχω το δικαίωμα να παίρνω πίπες χωρίς να μου αποδίδουν τέτοιους χαρακτηρισμούς».

«Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν κακή μεταχείριση σ’ αυτό το πλοίο…», παρενέβη μια φιλόζωη από τους επιβάτες, με φωνή τρεμάμενη από αγανάκτηση, «…γιατί την τελευταία εβδομάδα είδα τον δεύτερο αξιωματικό να κλοτσά τον σκύλο του πλοίου δύο φορές».

Ένας από τους επιβάτες ήταν καθηγητής κολεγίου. Σηκώνει τα χέρια και κραυγάζει: «Ρατσισμός, σεξισμός, ειδισμός, ομοφοβία και εκμετάλλευση της εργατικής τάξης! Είναι διακρίσεις! Πρέπει να έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη: ίσους μισθούς για τους μεξικανούς ναύτες, υψηλότερους μισθούς για όλους τους ναύτες, αποζημίωση για τον Ινδιάνο, ίσο αριθμό κουβερτών για τις κυρίες, εγγυημένο δικαίωμα το να παίρνει πίπες κανείς και όχι άλλες κλωτσιές στον σκύλο».

«ΝΑΙ-ΝΑΙ», φωνάζουν οι επιβάτες. «ΝΑΙ-ΝΑΙ», φωνάζει και το πλήρωμα. «Είναι διακρίσεις πρέπει να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας».

Ο μικρός καμαρότος καθάρισε το λαιμό του :

«Χμ. Χμ. Όλοι έχετε καλούς λόγους για να παραπονιέστε. Αλλά εμένα μου φαίνεται ότι αυτό που πρέπει πραγματικά να κάνουμε είναι να γυρίσουμε αυτό το πλοίο προς τα πίσω και να πάμε νότια. Γιατί αν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε βόρεια σίγουρα θα ναυαγήσουμε αργά ή γρήγορα και τότε οι μισθοί σας, οι κουβέρτες σας και το δικαίωμα να παίρνεται πίπες δε θα προσφέρουν τίποτα γιατί θα έχουμε πνιγεί όλοι».

Αλλά κανείς δεν του έδωσε σημασία γιατί ήταν ένας μικρός καμαρότος.

Ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί από την βάση τους στο πρυμναίο κατάστρωμα, έβλεπαν και άκουγαν. Τώρα αυτοί χαμογελούν και κλείνουν το μάτι ο ένας στον άλλο. Με ένα νεύμα του καπετάνιου ο τρίτος αξιωματικός κατέβηκε από το πρυμναίο κατάστρωμα, σουλατσάρισε μέχρι εκεί που είχαν συγκεντρωθεί οι επιβάτες και το πλήρωμα και σπρώχνοντας με τον ώμο του μπήκε ανάμεσά τους. Πήρε μια πολύ σοβαρή έκφραση στο πρόσωπό του και μίλησε έτσι: «Εμείς οι αξιωματικοί πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάποια πραγματικά ασυγχώρητα πράγματα συμβαίνουν σε αυτό το πλοίο. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα μέχρι που ακούσαμε τα παράπονά σας. Εμείς είμαστε άντρες με καλή θέληση και θέλουμε να είμαστε σωστοί μαζί σας. Αλλά όμως ο καπετάνιος είναι σχετικά συντηρητικός και επιβάλει τους δικές του θέσεις, Μάλλον χρειάζεται ένα μικρό σκούντημα πριν κάνει οποιαδήποτε απτή αλλαγή. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν διαμαρτύρεστε έντονα –αλλά πάντα ειρηνικά και χωρίς να παραβιάζετε τους κανόνες του πλοίου– θα ταρακουνήσετε τον καπετάνιο που αδρανεί και θα τον αναγκάσετε να καταπιαστεί με τα προβλήματα για τα οποία τόσο δίκαια διαμαρτύρεστε».

Αφού είπε αυτά ο τρίτος αξιωματικός γύρισε πίσω στο πρυμναίο κατάστρωμα. Καθώς πήγαινε, το πλήρωμα και οι επιβάτες του φώναζαν: «Μετριοπαθή! Ρεφορμιστή! Ψευτοπροοδευτικέ! Τσιράκι του καπετάνιου

Όμως, παρ’ όλα αυτά, έκαναν όπως αυτός τους είπε. Μαζεύτηκαν μπροστά από το πρυμναίο κατάστρωμα φωνάζοντας βρισιές προς τους αξιωματικούς και ζητώντας τα δικαιώματά τους. «Θέλω υψηλότερο μισθό και καλύτερες συνθήκες εργασίας», φώναξε ο ρωμαλέος θαλασσοπόρος. «Ίσες κουβέρτες για τις γυναίκες», φώναξε η γυναίκα επιβάτης. «Θέλω να λαμβάνω τις διαταγές μου στα ισπανικά», κραύγασε ο μεξικάνος ναύτης. «Θέλω το δικαίωμα να παίζω ζάρια», φώναξε ο ινδιάνος ναύτης. «Δεν θέλω να με λένε πούστη», φώναξε ο λοστρόμος. «Όχι άλλες κλοτσιές στον σκύλο», φώναξε η φιλόζωη. «Επανάσταση τώρα», φώναξε ο καθηγητής.

Ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί μαζεύονται και συσκέπτονται για μερικά λεπτά, κλείνοντας το μάτι ο ένας στον άλλο, γνέφοντας καταφατικά και γελώντας. Τότε ο καπετάνιος στάθηκε μπροστά στο πρυμναίο κατάστρωμα και με μια σπουδαία προσποίηση καλοσύνης, ανακοίνωσε ότι:

– Ο μισθός του ρωμαλέου ναυτικού θα ανέβει στα έξι σελίνια το μήνα.

– Ο μισθός του μεξικανού ναυτικού θα ανέλθει στα δύο τρίτα του μισθού των άγγλων.

– Η διαταγή για δέσιμο του πανιού της πλώρης θα δίνεται στα ισπανικά.

– Οι γυναίκες επιβάτες θα πάρουν άλλη μια κουβέρτα.

– Ο ινδιάνος ναύτης θα έχει το δικαίωμα να στήνει ένα παιχνίδι ζάρια τα σαββατόβραδα.

– Ο λοστρόμος δε θα αποκαλείται πούστης όσο κρατά την πεολειχία αυστηρά ιδιωτική.

– Και το σκυλί δεν θα τρώει κλωτσιές εκτός αν κάνει κάποια αταξία, όπως το να κλέψει φαγητό από το μαγειρείο.

Οι επιβάτες και το πλήρωμα γιόρτασαν αυτές τις παραχωρήσεις σαν μεγάλη νίκη, αλλά το επόμενο πρωί αισθάνονταν πάλι δυσαρεστημένοι.

«Έξι σελίνια το μήνα είναι πενταροδεκάρες και ακόμα παγώνουν τα δάκτυλά μου όταν δένω το πανί της πλώρης», γκρίνιαξε ο ρωμαλέος ναυτικός.

«Ακόμα δεν παίρνω τον ίδιο μισθό με τους άγγλους ή αρκετά τρόφιμα γι’ αυτό το κλίμα», είπε ο μεξικανός ναύτης.

«Εμείς οι γυναίκες δεν έχουμε ακόμα αρκετές κουβέρτες, που να μας κρατάν ζεστές», είπε η γυναίκα επιβάτης. Οι υπόλοιποι εξέφρασαν παρόμοια παράπονα και ο καθηγητής τους παρότρυνε.

Όταν τελείωσαν, ο μικρός καμαρότος μίλησε αυτή τη φορά αρκετά δυνατά ώστε οι υπόλοιποι να μην μπορούν εύκολα να τον αγνοήσουν: «Είναι πραγματικά τρομερό που το σκυλί τρώει κλωτσιές επειδή κλέβει ένα κομμάτι ψωμί από το μαγειρείο, και ότι η γυναίκες δεν έχουν ίσο αριθμό κουβερτών και ότι παγώνουν τα δάχτυλα του ναύτη και δεν βλέπω τον λόγο ο λοστρόμος να μη παίρνει πίπες αν το θέλει. Αλλά κοιτάτε πόσο χοντρά έχουν γίνει τα παγόβουνα και πόσο ο άνεμος φυσάει όλο και πιο άγρια. Πρέπει να γυρίσουμε το πλοίο προς τον νότο γιατί αν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε βόρεια θα ναυαγήσουμε και θα πνιγούμε».

«Ω!, ναι», είπε ο λοστρόμος. «Είναι τόσο απαίσιο να συνεχίζουμε να πηγαίνουμε βόρεια, αλλά γιατί πρέπει εγώ να παίρνω πίπες κρυφά; Γιατί πρέπει να αποκαλούμαι πούστης; Δεν είμαι εγώ καλός όπως οι άλλοι

«Το να πλέουμε βόρεια είναι τρομερό», είπε η γυναίκα επιβάτης. «Αλλά δεν βλέπεις; Γι’ αυτό ακριβώς οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερες κουβέρτες για να μένουν ζεστές. Απαιτώ ίσες κουβέρτες για τις γυναίκες τώρα».

«Είναι αλήθεια», είπε ο καθηγητής, «ότι το να πλέουμε προς τα βόρεια επιφέρει μεγάλες κακουχίες σε όλους μας. Αλλά το να αλλάξουμε πορεία προς το νότο είναι ουτοπικό. Δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω το ρολόι. Πρέπει να βρούμε έναν ώριμο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

«Κοιτάτε» είπε ο μικρός καμαρότος. «Αν αφήσουμε αυτούς τους τέσσερις παράφρονες στο κατάστρωμα την πρύμνης να έχουν τη δική τους πορεία θα πνιγούμε όλοι. Αν καταφέρουμε κάποια στιγμή να απομακρύνουμε το πλοίο από τον κίνδυνο, τότε μπορούμε να ανησυχούμε για τις εργατικές συνθήκες, της κουβέρτες για τις γυναίκες, και το δικαίωμα στην πεολειξία. Αλλά πρώτα πρέπει να στρίψουμε προς τα πίσω το σκάφος. Αν κάποιοι από εμάς μαζευτούν, φτιάξουν ένα σχέδιο και δείξουν λίγο θάρρος, μπορούμε να σώσουμε τους εαυτούς μας. Δεν χρειάζονται πολλοί από εμάς, έξι με οχτώ φτάνουν. Μπορούμε να καταλάβουμε την πρύμνη, να πετάξουμε αυτούς τους τρελούς έξω από το πλοίο, και να πάμε προς το νότο».

Ο καθηγητής σήκωσε τη μύτη του και είπε αυστηρά: «Δεν πιστεύω στην βία. Είναι ανήθικο».

«Είναι αήθης η χρήση βίας πάντα», είπε ο λοστρόμος.

«Με τρομάζει η βία», είπε η γυναίκα επιβάτης.

Ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί έβλεπαν και άκουγαν όλη αυτή την ώρα. Με ένα σήμα από τον καπετάνιο ο τρίτος αξιωματικός κατέβηκε κάτω στο κυρίως κατάστρωμα. Μπήκε ανάμεσα στους επιβάτες και στο πλήρωμα, λέγοντάς τους ότι ακόμα υπάρχουν πολλά προβλήματα στο πλοίο.

«Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο», είπε. «Αλλά, απομένουν ακόμα πολλά για να γίνουν. Οι συνθήκες εργασίας για τον ναύτη είναι ακόμα σκληρές, ο μεξικάνος δεν παίρνει ακόμα τα ίδια λεφτά με τον άγγλο, οι γυναίκες δεν έχουν ακόμα τις ίδιες κουβέρτες με τους άντρες, το παιχνίδι με ζάρια του ινδιάνου τα σαββατόβραδα είναι πενιχρή αποζημίωση για την χαμένη γη του, είναι άδικο για τον λοστρόμο να παίρνει πίπες στα κρυφά και ο σκύλος ακόμα να τρώει κλωτσιές πότε -πότε. Νομίζω ότι ο καπετάνιος χρειάζεται ακόμα ένα σκούντημα. Θα βοηθούσε αν όλοι εσείς πραγματοποιούσατε ακόμα μια διαμαρτυρία εφ’ όσον αυτή παραμένει μη βίαιη».

Καθώς ο τρίτος αξιωματικός πήγαινε πίσω στην πρύμνη, οι επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου τον έβριζαν αλλά μολαταύτα έκαναν αυτό που τους είπε και μαζεύτηκαν μπροστά στο πρυμναίο κατάστρωμα για ακόμα μια διαμαρτυρία. Φώναζαν με στόμφο και ενθουσιασμό κραδαίνοντας τη γροθιά τους και ακόμα πέταξαν ένα κλούβιο αυγό στον καπετάνιο (ο οποίος το απέφυγε με έναν επιδέξιο ελιγμό).

Αφού ακούσαν τα παράπονά τους, ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί, μαζεύτηκαν για μια κουβέντα κατά την οποία έκλειναν το μάτι ο ένας στον άλλο και γελούσαν πονηρά. Μετά ο καπετάνιος στάθηκε μπροστά στο πρυμναίο κατάστρωμα και ανακοίνωσε ότι:

– Ο ρωμαλέος ναύτης θα πάρει γάντια για να κρατά τα δάκτυλά του ζεστά.

– Ο μεξικάνος ναύτης θα παίρνει μισθό ίσο με τα τρία τέταρτα του άγγλου ναυτικού.

– Οι γυναίκες θα πάρουν μια ακόμα κουβέρτα.

– Ο ινδιάνος ναύτης θα μπορεί να στήνει το παιχνίδι του και το Σάββατο και την Κυριακή το βράδυ.

– Ο λοστρόμος θα μπορεί να παίρνει πίπες δημοσίως αφού νυχτώσει

– Και κανείς δε θα κλωτσά τον σκύλο χωρίς ειδική εντολή από τον καπετάνιο.

Οι επιβάτες και το πλήρωμα έμειναν εκστασιασμένοι από αυτή τη μεγάλη επαναστατική νίκη, αλλά το επόμενο πρωί πάλι αισθάνονταν δυσαρεστημένοι και άρχισαν να γκρινιάζουν για τις ίδιες παλιές κακουχίες.

Ο μικρός καμαρότος αυτή τη φορά άρχισε να οργίζεται:

«Βρε ηλίθιοι», φώναξε, «δεν βλέπετε τι κάνουν ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί; Σας κρατούν απασχολημένους με τα ασήμαντα παράπονά σας για κουβέρτες, μισθούς, και κλωτσιές στο σκύλο ώστε να μη σκέφτεστε τι πραγματικά πάει στραβά σε αυτό το πλοίο, το ότι δηλαδή πάει όλο και περισσότερο προς τα βόρεια και όλοι θα πνιγούμε. Αν κάποιοι από εσάς έρθετε στα συγκαλά σας, μαζευτούμε και καταλάβουμε το πρυμναίο κατάστρωμα, θα μπορούσαμε να στρέψουμε αυτό το πλοίο και να σώσουμε τις ζωές μας. Αλλά το μόνο που κάνετε είναι να κλαψουρίζετε για τόσο μικρά θέματα όπως οι συνθήκες εργασίας, παιχνίδια με ζάρια και το δικαίωμα να παίρνει κανείς πίπες».

Οι επιβάτες και το πλήρωμα εξαγριώθηκαν.

«Μικρό!!» φώναξε ο Μεξικανός. «Θεωρείς λογικό το να παίρνω μόνο τα τρία τέταρτα του μισθού του άγγλου; Είναι αυτό μικρό πράγμα

«Πώς μπορείς να λες το παράπονό μου ασήμαντο!!» φώναξε ο λοστρόμος. «Δεν ξέρεις πόσο υποτιμητικό είναι να σε φωνάζουν πούστη

«Το να κλωτσάς ένα σκύλο δεν είναι μικρό θέμα», φώναξε η φιλόζωη. «Είναι άκαρδο, αισχρό και κτηνώδες».

«Εντάξει τότε», απάντησε ο μικρός καμαρότος, «τα θέματα αυτά δεν είναι μικρά και ασήμαντα. το να κλωτσάς είναι αισχρό και κτηνώδες και υποτιμητικό να σε αποκαλούν πούστη. Αλλά σε σχέση με το πραγματικό μας πρόβλημα, σε σχέση με το ότι το πλοίο πηγαίνει ακόμα βόρεια, τα παράπονά σας είναι μικρά και επουσιώδη. Επειδή, αν δεν γυρίσουμε αυτό το πλοίο σύντομα, θα πνιγούμε όλοι».

«Φασίστα», είπε ο καθηγητής.

«Αντεπαναστάτη», είπε η γυναίκα επιβάτης.

Κι όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα μπαίνουν στην κουβέντα ο ένας μετά τον άλλο αποκαλώντας τον μικρό καμαρότο φασίστα και αντεπαναστάτη. Τον έσπρωξαν μακριά και συνέχισαν να γκρινιάζουν για μισθούς, κουβέρτες για τις γυναίκες, για το δικαίωμα στην πεολειχία και για τη συμπεριφορά στο σκύλο.

Το πλοίο συνέχισε να πλέει βόρεια και μετά από λίγο συντρίφτηκε ανάμεσα σε δύο παγόβουνα και πνίγηκαν όλοι.

***********

(To κείμενο αυτό γράφτηκε το 1999 μέσα στην φυλακή από τον Ted Kaczynski γνωστότερο ως UNABOMBER και δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φύλλο 9, Δεκέμβριος 2002)

απο το Anarchy Press

******************************

Μανικάκος

http://wp.me/p1pa1c-hfD

Advertisements

72 Σχόλια

 1. Dorothea_An

  Στα αλήθεια θα πνιγούμε όλοι.

  14/06/2012 στο 02:14

 2. katy

  “Πρέπει να είσαι λέρα για να κυβερνάς γαλέρα”.

  Ισπανική παροιμία.

  14/06/2012 στο 08:04

 3. Reblogged this on ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ.

  14/06/2012 στο 08:14

 4. simon

  Αλέξης ή Αλέκα, ο μικρός καμαρότος; That is the question! 😀 😀

  14/06/2012 στο 09:22

  • Alexandra

   είμαστε σίγουροι πως είναι ή η Αλέκα ή ο Αλέξης?????

   14/06/2012 στο 10:05

   • simon

    Κάθε άλλη απάντηση δεκτή. Λοιπόν;

    14/06/2012 στο 10:08

    • lnsurrection

     Ο μικρός καμαρότος είναι ο ανώνυμος αναρχικός.

     14/06/2012 στο 10:30

     • simon

      Γιατί όχι ο ανώνυμος αριστερός;

      14/06/2012 στο 10:34

      • Spin Ξανά

       γιατί το κείμενο το έγραψε ο Kaczynski ρε ρεφόρμα 😛

       14/06/2012 στο 11:13

      • Aυτός ο Kaczynski συμφωνεί πολύ με την Αλέκα τελικά. 😉

       Να τιναχτεί σαν άγιο πνεύμα η τρομερή μας η λαλιά!

       14/06/2012 στο 11:22

      • lnsurrection

       Ο ανώνυμος αριστερός ζητάει καλύτερους μισθούς, περισσότερες κουβέρτες κλπ κλπ.

       14/06/2012 στο 13:45

      • simon

       @ lnsurrection
       14 Ιουνίου, 2012 1:45 μμ

       Κανείς αριστερός -και κυρίως εγώ- δεν έχει αναθέσει σε κανέναν α/α να διατυπώνει τα αιτήματά του.

       14/06/2012 στο 13:47

      • lnsurrection

       @ simon 14 Ιουνίου, 2012 1:47 μμ
       Δεν εννοούσα κάτι τέτοιο, απάντησα στην ερώτησή σου γιατί όχι ο ανώνυμος αριστερός με βάση την ιστορία. Ο αριστερός είναι αυτός που ζητάει πράγματα στο υφιστάμενο πλαίσιο, δηλαδή το καράβι πάει στο διάλο και δεν το παίρνουμε χαμπάρι. Όπως πχ ο Σύριζα που θα αλλάξει τα πράγματα εντός του καπιταλισμού, ΟΝΕ, ΕΕ.

       Φυσικά η αριστερά έχει πάρα πολλές πτυχές, δε θέλω να τις τσουβαλιάσω όλες, δεν είναι σωστό όπως και να ‘χει, άρα ίσως η καλύτερη απάντηση θα ήταν ο ανώνυμος μετριοπαθής αριστερός.

       14/06/2012 στο 18:50

      • fungalike

       Βασικα τωρα που το σκεφτομαι με ποια εννοια θα μπορουσε ο Ted Kaczynski να θεωρηθει
       οτι εχει καμια σχεση με την αριστερα?

       14/06/2012 στο 21:09

 5. Spin Ξανά

  Σιγά μην πνιγούν οι αξιωματικοί και ο καπετάνιος. Θα μου άρεσε άλλο τέλος.

  » ο καπετανιος πήρε μαζί του 2 έμπιστους αξιωματικούς , άφησε τους άλλους 5 να τους φάει το πλήρωμα και έφυγε με το ελικόπτερο για τη Μαγαδασκάρη » 😛 😛

  14/06/2012 στο 11:08

 6. fungalike

  Introduction to Problem Solving
  http://www.virtualsalt.com/crebook3.htm

  don’t treat symptoms solve the problem.
  Αν δεν υπηρχε στο κειμενο ως τιτλος το πλοιο των ηλιθιων,δεν θα ειχε νοημα.
  Γιατι πολυ απλα παιρνει ως δεδομενο οτι ολο το πληρωμα ηταν ηλιθιοι.Δηλαδη οτι δεν υπαρχει ποτε περιπτωση καποιος να πεισει με επιχειρηματα το υπολοιπο πληρωμα
  να γυρισει το πλοιο!Μαλιστα!
  Αλλα προφανως ο μικρος καμαρωτος δεν ηταν ηλιθιος αρα το πλοιο
  επρεπε να λεγεται «το πλοιο των ηλθιων και του ενος εξυπνου».
  Εγω πιστευω οτι παντα υπαρχει ενα ποσοστο του πληρωματος που αντιλαμβανεται
  το ουσιαστικο του προβληματος,εστω και σχετικα αργα.Γιατι αλλιως οδηγησε στην αυτοεξορια,
  και την υπερτατη μοναξια,απο την κοινωνια των ηλιθιων και αρχιζεις να στελνεις βομβες με το ταχυδρομειο.
  Οποτε απλα ο φιλος ο καμαρωτος πιστευω αν δεν ειχε ελπιδες να λυσει το προβλημα
  καθως ολοι ηλιθιοι,θα ειχε παρει την λεμβο του καραβιου θα την γεμιζε με τροφιμα και θα πηγαινε νοτια και ας εκαναν οτι θελανε οι αλλοι μετα.Θα εβρισκε την οικογενεια του και θα γελαγαν ολοι μαζι με το ποσο ατυχος ηταν που βρεθηκε σε ενα πλοιο γεματο ηλιθιους και
  θα τελειωνε την διηγηση του με το τι να εγιναν τελικα αυτοι?
  Τωρα που το ξανασκεφτομαι αφου εμεινε επανω ο καμαρωτος και δεν εφυγε
  προφανως και αυτος ηταν ηλιθιος στην τελικη.
  Τεσπα χωραει πολυ συζητηση το ολο θεμα του κειμενου,αλλα γνωμη μου ειναι
  οτι περιγραφει ενα αδιεξοδο,και οπως λεει και το γνωμικο «στην ζωη δεν υπαρχουν
  αδιεξοδα».
  Οποτε το προβλημα του καμαρωτου ηταν οτι δεν παρουσιαζε σωστα την αποψη του και την δικια του λυση με αποτελεσμα να τον γραφουν οι υπολοιποι.Και εφτανε στο συμπερασμα
  οτι οι αλλοι απλα δεν τον καταλαβαινουν και οτι «πρεπει απλα να διορθωσουν» την σκεψη τους.
  Που το εχω ξανακουσει αυτο,που το εχω ξανακουσει σπαω το κεφαλι μου.
  Αρα στην Ελλαδα ξερουμε πολυ καλα ποιος-α ειναι ο καμαρωτος.
  Παντως ακρως ενδιαφερον το κειμενο και εχει χωρο και για αλλες σκεψεις που δεν εχω την πειρα να τις ολοκληρωσω και να τις διατυπωσω.
  Και μαλιστα το συνοδευει και ενα βιντεο γεματο απο υπεροχες εικονες χειραφετημενων ανθρωπων,που το μονο που δεν ηταν ποτε,ηταν μοναχικοι και υπεροπτες.Δηλαδη δεν ξερω τι σχεση εχει αυτο το βιντεο με ενα πλοιο γεματο ηλιθιους.Ισα ισα δειχνει κοσμο που αναλυσε τα τοτε προβληματα σωστα και βρηκε μεγαλη απηχηση στην Ισπανικη κοινωνια.

  14/06/2012 στο 11:39

  • nobody

   @fungalike
   «Οποτε το προβλημα του καμαρωτου ηταν οτι δεν παρουσιαζε σωστα την αποψη του και την δικια του λυση με αποτελεσμα να τον γραφουν οι υπολοιποι.Και εφτανε στο συμπερασμα
   οτι οι αλλοι απλα δεν τον καταλαβαινουν και οτι “πρεπει απλα να διορθωσουν” την σκεψη τους.´´

   Συμφωνα με οσα λές δηλαδή, υπάρχουν και αλλοι «τρόποι´´για να «παρουσιάσεις´´ οτι δεν θες να πας βόρεια?

   Ασε που ο νότος απο οτι φαινεται δεν βόλευε και πολλούς με «πράγματα´´ που δεν αναρωτήθηκαν εαν πραγματικά τα χρειαζονται.
   Διότι πως αλλιώς να πεισεις οτι δεν χρειάζονται … «περισσότερες κουβέρτες στο ζεστό κλίμα του νότου´´ …

   15/06/2012 στο 17:07

   • fungalike

    Οπως ειπα και πιο πανω,δεν ξερω
    ποσο παραβολικα ισχυρη ειναι η αφηγηση καθως δεχεται
    ως αρχη οτι ολοι ειναι ηλιθιοι.Ακρως φασιστικη κατα την αποψη μου αυτη η σκεψη.
    Δηλαδη πριν υπερασπιστεις το κειμενο αυτο ψαξε ποιος το εγραψε και τι γνωμη ειχε αυτος που το εγραψε για την ανθρωπινη κοινωνια.Μετα ελα πες μου οτι το υπερασπιζεσαι και συνεχιζουμε την συζητηση.
    Αν ειναι ετσι ο κοσμος τι να πω
    την κατσαμε και καθε προσπαθεια μας ειναι ματαιη και αδειαστε μου
    μια θεση στην γαλερα και εμενα καθως οπως ολοι ετσι και εγω ειμαι ηλιθιος!!
    Η αλλιως αν ειμαστε οι μοναδικοι εξυπνοι ας ξεκινησουμε τις δολοπλοκιες
    για να πετυχουμε την ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ.Και μονο που το εγραψα ανατριχιασα.

    Εχει χωρο και για αλλες σκεψεις το κειμενο,αλλα επιμενω στην αρχικη
    οτι ειναι ενα κειμενο που γραφτηκε απο καποιον που κατα την ταπεινη
    μου γνωμη ειναι παρανοικος και παρουσιαζει την δικη του οπτικη για τον κοσμο.
    Οποτε γιαυτο ξαναλεω δεν εχω πειστει οτι υπαρχει αναγκη
    να του δωσουμε και πολυ σημασια.
    Ωραιο σαν αφηγηση αλλα θα επρεπε να λεγονται και καποια πραγματα που αντιπροσωπευε ο δημιουργος.
    Δεν εχω τα φοντα να το συγκεκριμενοποιησω αλλα μου βγαζει κατι το αρρωστο
    πνευματικα αυτο το κειμενο και οτι παρουσιαζει πολυ μονοπλευρα
    την κοινωνια και δεν θελω με τιποτα να το ασπαστω.

    Πολλες φορες εχουμε βρεθει να εξηγουμε το αυτονοητο,και εδω το αυτονοητο
    επιμελως κρυβεται.Το αυτονοητο οτι αν λες αληθειες αργα η γρηγορα θα ακουστεις.
    Ακομα και αν απευθυνεσαι σε ηλιθιους,απλα θα σου παρει περισσοτερη ωρα.
    Βασικα τωρα που το σκεφτομαι μια συχνη ιδιοτητα του ηλιθιου
    δεν ειναι οτι ειναι και ευκολοπιστοι?WTF??
    Τι σκατα καθομουν και εγραφα τοση ωρα?

    16/06/2012 στο 00:13

 7. dee

  @ Spin Ξανά: αληθοφανές το τέλος σου, αλλά την λένε Μαδαγασκάρη. Οπως κι εσένα δεν σε λένε Snip Αξάν.

  14/06/2012 στο 12:22

  • Spin Ξανά

   διάολε και κάτι μυρίστηκα πως δεν πήγαινε καλά με τα γ,δ και τα καρτουν και τα σίκουελ.Μια ολόκερη ζωή μέσα στην πλάνη 😛 😛

   14/06/2012 στο 12:25

 8. ο καμαροτος ειναι αυτος που σκεπτεται σωστα 🙂

  14/06/2012 στο 12:50

 9. Κάτω οι αναρχοκομμουνιστές καμαρώτοι της ριζοσπαστικής οικολογίας!

  14/06/2012 στο 18:21

 10. μανικακος

  λένε οτι πριν τσακιστει η γαλερα στα παγόβουνα η κατασταση ειχε ως εξής:

  οι πρωτοπόροι ηλίθιοι αποφασισαν να διεκδικήσουν το πιδαλιο και κινησαν τις διαδικασίες αντικαταστασης των καπεταναίων…. έκαναν λοιπόν εκλογές για το ποιός θα αναλάβει να γινει ο μουτσος που γαμ@@σανε(και εγινε καπετανιος)…

  -ο ρωμαλαιος ναυτικός θεωρουσε οτι η πορεία είναι μονόδρομος και καθε αλλη απόκλειση θα ηταν καταστροφική για την γαλέρα.Ζητησε στηριξη απο τους αλλους ενω τους κατηγορησε για λαικισμο.

  -η γυναίκα επιβατης ζήτησε πορεία μόνο μέσα απο την «καθοδήγηση» της.Όλα τα άλλα ηταν ψευδαίσθηση που δημιουργούσε ο μεξικάνος ναυτης.

  -ο μεξικανός ναύτης ειπε οτι θα καταγγείλει την πυξίδα, η λύση ηταν αλλαγή πορείας, στα πλαίσια της βόρειας κατευθηνσης αλλα θα δούμε….

  -ο Ινδιάνος ναύτης, ως ο μόνος ορίτζιναλ επιβατης, απείλησε οτι θα πεταξει στην θαλασσα όλους τους λαθρεπιβάτες διότι κλέβουν τις θέσεις σκλάβου.Μετα την βαρδια του εδερνε χλωμά προσωπα και διέλυε τις παρέες των πιο προοδευτικών…

  -ο λοστρόμος επέμενε σε βόρεια πορεία…

  -η φιλόζωη δηλωσε οτι πιδάλιο χωρις τον μεξικανο δεν πιανει…

  -ο καθηγητής κολεγίου ξάνοιγε τα κύματα….

  -σε άλλους ρόλους πιο περιφεριακούς, ένας καθηγητης απο το σικάγο ζητησε απελευθέρωση μισθων διοτι ειναι γνωστο στην πιάτσα οτι η αγορα αυτορυθμίζεται απο μοναχη τση- έκανε κολητιλίκια με εναν που ζήτησε,οι μουτσοι να μαστιγωνονται για να μην τολμούν να ερθουν κι αλλοι….

  – ο μικρός καμαρότος έπεσε σε καταθλιψη, εκανε καταληψη στην καμπίνα του και αυτοκτόνησε…..

  αυτά….

  14/06/2012 στο 19:01

  • μανικακος

   Πάμε γιά άγνωστους γιαλούς
   παρέα με αλήτες
   αγίους και τρελούς

   Παντιγέρα μαύρη ρούσσα
   προδομένη μου γενιά
   σαν θα σμίξουν οι ανάσες
   θα φουσκώσουν τα πανιά

   14/06/2012 στο 19:07

  • Δεν μου αρέσει αυτό το τέλος….. προτιμώ αυτό. 😉

   το ξέρεις πως είναι
   κερδισμένος τελικά
   όποιος χαμογελάει
   μπροστά στη καρμανιόλα.

   Μη γκρινιάζεις
   που δεν ήρθε η ζαριά
   τζογάρισες στο όνειρο
   και ξέρεις οτι είσαι τελικά
   έτοιμος για όλα.

   14/06/2012 στο 20:15

   • μανικακος

    Ω Δεσποινίς μου Utopie-α! 😀

    14/06/2012 στο 20:18

    • Χρόνια είχαν να με πούν δεσποινίς! 😛

     Μου λεν αν φύγω πιο ψηλά θα ζαλιστώ
     καλύτερα στη λάσπη εδώ μαζί τους να κυλιέμαι.

     σιγά μη κλάψω 🙂

     14/06/2012 στο 20:50

 11. katy

  Xαζή απορία.

  Αφού το πλοίο βυθίστηκε και κανείς δεν επέζησε, πώς γνωρίζουμε με τόση λεπτομέρεια, τους διαλόγους μεταξύ των επιβατών; 🙂

  14/06/2012 στο 19:10

  • μανικακος

   όλα τα ξέρουμε….

   14/06/2012 στο 19:11

   • katy

    “Οι άνθρωποι που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα είναι πολύ ενοχλητικοί, ιδιαίτερα για εμάς, που τα ξέρουμε όλα”.

    Mark Twain (1835-1910), Αμερικανός συγγραφέας.

    14/06/2012 στο 19:19

    • μανικακος

     καλα τα ελεγε ο Μαρκος… αλλα τότε,ειχαμε τον νου μας στις Διεθνεις και στους κομμουνισμούς.Που μυαλό για δουλειά 😀

     14/06/2012 στο 19:22

  • simon

   Πυργοδέσποινα, αμφισβητείτε τις πληροφορίες του Μάνι; 😀 😀 Θα σας μαλώσω!

   14/06/2012 στο 19:18

   • μανικακος

    πες τα ρε γαμωτ….

    14/06/2012 στο 19:23

   • katy

    Θα με μαλώσεις; Πολύ αέρα έχεις πάρει τώρα τελευταία μου φαίνεται….Για κατέβα στο υπόγειο…. 🙂

    “Πιστέψτε εκείνους που ψάχνουν την αλήθεια και αμφισβητήστε εκείνους που τη βρήκαν”.

    André Gide (1869-1951), Γάλλος συγγραφέας – Νόμπελ 1947.

    14/06/2012 στο 19:27

    • simon

     Oh, nicht wieder in den Keller, bitte… 😀

     14/06/2012 στο 19:32

     • katy

      Schnell in den Keller, simon! 😀

      14/06/2012 στο 19:37

 12. spiral architect

  Εδώ είναι η υπέρτατη αλήθεια:

  Κάτω ο βασιλιάς, κάτω ο πρόεδρος, ζήτω ο Γενικός Γραμματέας! 🙂

  14/06/2012 στο 20:14

  • fungalike

   Σορρυ αλλα δεν ειναι ιδιος ο τυπος απο τον Κυνοδοντα?

   14/06/2012 στο 21:14

  • xtremyst

   βρείτε τις διαφορές 😛 😛 😛

   15/06/2012 στο 19:53

 13. ξέσβουρος

  Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σίγουρη 30-30 με Ν.Δ.

  Λειτούργησε ο φόβος
  και ο δικός μας εφησυχασμός δεν πρέπει να συνεχιστεί…

  EXOYME ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

  Τα ποσοστά που δίνει αξιόπιστη δημοσκοπική εταιρία (VPRC) είναι:

  —-
  ΣΥΡΙΖΑ 30
  ΝΔ 30
  ΠΑΣΟΚ 9,5
  ΔΗΜΑΡ 7
  ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ 6,5
  ΚΚΕ 5,5
  ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,5

  Ο ΤΖΗΜΕΡΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ.
  Το θετικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυνατότητα να πάει μέχρι 33-34%, ενώ η Ν.Δ. μόνο μέχρι το 32%.
  —-
  Έχουμε τρεις μέρες να σπάσουμε το φόβο.
  ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.
  Αν πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινωνία αντέχει μια ακόμη μνημονιακή κυβέρνηση της Ν.Δ. αποτελούμενη από ακροδεξιά κατακάθια, μια κυβέρνηση που κλείνει καθημερινά το μάτι στη Χρυσή Αυγή,
  τότε ας μην μπούμε εμπόδιο στο δρόμο της.
  Αν πιστεύουμε ότι αντέχουμε τις καθημερινές αυτοκτονίες, τις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και περιουσιακών στοιχείων, τις απολύσεις και την ανεργία, τη φτώχεια που βαθαίνει, τον εξευτελισμό της ψυχής και του πνεύματός μας, τη μετανάστευση των παιδιών και των εγγονιών μας, το ξεπούλημα της χώρας μας, την εξφάνιση της υγείας και της παιδείας, τότε ας μην μπούμε εμπόδιο στο δρόμο μιας κυβέρνησης Ν.Δ.
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΣΤΑΣΗ

  ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΟΥ
  ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑ
  ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΙΘΑΝΟ ΚΟΣΤΟΣ

  ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ
  ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ
  ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ & ΛΟΓΙΚΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ

  ξέσβουρος

  14/06/2012 στο 22:22

  • DrAluca

   Που εχεις εξαφανιστει εσυ πουλακι?
   Εεεεεε???
   Γιατι χανεσαι?

   Χαμογελατε…

   14/06/2012 στο 23:07

   • ξέσβουρος

    δεν προλαβαίνω καλε μου γιατρέ
    σας διαβάζω όμως ανελλιπώς
    έχουμε 2 μέρες

    14/06/2012 στο 23:15

    • DrAluca

     Καλα κουραγια ξεσβουρε. 🙂
     Αντε να ηρεμισεις και συ….
     Να περνας ομορφα. Deal? 😉

     Χαμογελατε…

     14/06/2012 στο 23:18

  • monaxiki atenistria VS ale3is Tsimplas

   τρεις μερες μεινανε … δυο… μια … λιγες ωρες

   ας δειξουμε αυτοσυγκρατηση για να μην καταλειψουμε κοψοχερειδες

   10 λογοι για να μην ψηφισεις ΣΥΡΙΖΑ… οι εξης 30 και βαλε

   http://www.open.ypoga.net/node/1332

   15/06/2012 στο 02:55

   • simon

    «Είπατε τω βασιλεί χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά. Ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνιν, ου παγάν λαλέουσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ». Μαντείο των Δελφών, 361 μ.χ.

    15/06/2012 στο 09:23

    • monaxiki atenistria VS ale3is Tsimplas

     στο εγραψα κι αλλου
     για να πουλας μουρη και να ριχνεις γκομενες να χρησιμοποιεις τη λατινικη

     οτι λεγεται στα Λατινικα αποκτα ειδικο βαρος

     Quidquid latine dictum sit altum videtur

     εννοειται φιλικα παντα 😉

     16/06/2012 στο 03:28

     • simon

      Προτιμώ τα αρχαία ελληνικά. «Πέφτουν» καλύτερες γκόμενες. Το ίδιο κι όταν αντιμετωπίζω «μετά Χριστόν προφήτες».
      Σου συνιστώ να το δοκιμάσεις και ‘συ. Φιλικά πάντα 😉

      16/06/2012 στο 08:56

   • LAGARTSAS-A

    @paroligon
    Νταξ.
    Ο συριζα είναι όλα αυτά τα σκατα που λες.
    Ναι, ο συριζα επιχειρησε να μανιπουλαρει μεσα από καποιες ομαδες εργασιας το αυθορμητο κινημα των πλατειων, όχι τοσο να το υπονομευσει οσο να καρπωθει απ΄αυτό.
    Τουλαχιστον δε στραφηκε ανοιχτα εναντια του, όπως το επραξε το κκε, καποιοι φωτισμενοι αριστερουληδες και ένα μικρο τμημα των αναρχικων.
    Ναι ο σημερινος συριζα είναι ενας αχταρμας οργισμενων ανθρωπων και αυτό είναι ένα από τα θετικα του. Εχει το χαος μεσα του και αυτό είναι ενας θετικος παραγοντας εξελιξεων.
    Δε μπρεπει να ξεχναμε ότι η αστικη δημοκρατια της ολιγαρχιας καλα κρατει με τους πυλωνες της, αστικο κοινοβουλιο, δικαιοσυνη, στρατο αστυνομια, μμε, κρατικες δομες, παπαδαριο κουτουλου.
    Όλα τα κομματα αποτελουν πολιτικους φορεις αυτου του καθεστωτος. Δεν είναι όμως τα ιδια. Παρουσιαζουν επι μερους ποιοτικες διαφορες. Από κει προκυπτει το: φιλολαικα ή αντιλαικα, φιλεργατικα ή αντιεργατικα, μικροαστικα ή μεγαλοαστικα, αριστερα ή ακροαριστερα δεξια ή ακροδεξια ή κεντρωα, κουτουλου.
    Οι εκλογες είναι μια καθαρη αστικη διαδικασια, μια πολιτικη διαδικασια μεσα στο καπιταλιστικο συστημα για το αλοθι δημοκρατικοτητας του.
    Απεναντυ σ’ αυτές εχεις δυο επιλογες. Τη συνειδητη αποχη που θετει άλλα πλαίσια εξεγερσιακα και επαναστατικα με την αμεση δραση σου ή τη συμμετοχη σου στις εκλογες.
    Αν κρινεις ότι το ποπολο είναι διατεθειμενο να συγκρουστει τοτε κανεις αποχη. Η δε συνειδητη αποχη οφειλει να είναι τουλαχιστον 30%. Όχι γενικα και αοριστα αποχη των πεθαμενων, των απλα δυσαρεστημενων ή των ανημπορων να μεταβουν στις περιφερειες τους λογω φτωχιας. Δυστυχως ιστορικα εχει αποδειχτει ότι εξαθλιωμενες μαζες οδηγουνται σε άλλα μονοπατια και όχι αυτά της εξεγερσης και επαναστασης. Αλλως σημερα με 1,5 μυριο ανεργους, με 3,5 μυρια εξαθλιομενους πεινασμενους η επανασταση θα ειχε επισυμβει. Πρεπει να εισαι λιγουλακι χορτατος για να ντη γκανεις.
    Ναι ο αγωνας μας οφειλει να είναι διαρκης και να συντηρειται. Δεν αγωνιζομαι όμως για να αγωνιζομαι για να παρω τα παρασημα της αγωνιστικοτητας ή της καθαροτητας μου.
    Ναι δεν απεμπολω της αρχες μου και τους στοχους μου:
    για μια ανθρωπινη κοινωνια της ελευθεριας, της ζωης, της ισοτητας και της διακαιοσυνης, για ολους,
    για μια κοινωνια της αλληλεγγυης, της συλλογικοτητας, της αυτοοργανωσης, της αμεσης δημοκρατιας παντου,
    για μια κοινωνια χωρις εκμεταλλευτες και καταπιεστες.
    Αγωνιζομαι για να δημιουργησω ορους αποτελεσματικοτητας. Αλλως ελιτιζω ή ομφαλοσκοπω τη μιζερια μου.
    Δεν επιθυμω να πεισω κανεναν να μη ψηφισει ή να ψηφισει και ποιον.
    Δεν υποτιμω τη νοημοσυνη κανενος αμεροληπτα σκεπτομενου ή πασχοντος από τα δεινα.
    Ειμαι πολεμιος εκεινων που λειτουργουν για ιδιο μικροκομματικο ή ατομικο οφελος και δεν λαμβανουν υπ’ οψη τους το τι συμβαινει γυρω τους, τους χιλιαδες αυτοκτονημενους, τα μυρια των ανεργων, τα μυρια των εξαθλιομενων, πεινασμενων, ποδοπατημενων
    Η κριση που βιωνουμε είναι η παγκοσμια κριση του καπιταλισμου που εχει φτασει τα ορια του και βρισκεται στην αρχικη φαση καταρευσης του. Εδώ και αλλού φανερωνει το ανελεητο προσωπο του, τσακιζοντας τη ζωη, γιατι θεωρει ότι μπορει να περισωσει κατι ή να παρατεινει τη δικη του ζωη. Το θηριο την ωρα του θανατου δειχνει αγρια τα δοντια του.
    Υπαρχει ένα ευλογο ερωτημα. Τι είναι εκεινο που φοβιζει, τρομαζει θα ελεγα, το διευθυντηριο των βρυξελων, τη μερκελε τους σοιμπλε, και ολο αυτό το νεοφιλελευθερο συρφετο, το ΔΝΤ, τους ομπαμηδες, τους ολαντηδες τους διεθνεις τραπεζιτες και χρηματιστες, τους γκεμπελισκους φιλιππινεζες των ελεγχομενων μμε, των μεγαλων αφεντικων, ώστε να λυσσανε και να βγαζουν αφρους;!
    Τοσο πολύ τους φοβιζει ο συριζα;! αυτος ο συριζα με τις στρογγυλοποιησεις του, με τις υπαναχωρησεις του, με τους παρατρεχαμενους του, με τους παπαδημουληδες, τους σταθακηδες, τους μηλιουδες, τους πασοκοανατραφεντες συνδικαλισταδες του κερατα, τους, τους,… ώστε η μερκελε να αναβαλει για 8-10 ωρες την αναχωρηση της για τους G8 το δε διευθυντηριο να βρισκεται επι ποδος πολεμου, εν αναμονη των εκλογικων αποτελεσματων;!
    Αστεια πραματα. Ε! όχι δεν είναι ο συριζα.
    Είναι η δυναμικη που εκφραζεται με τη μαζικη ψηφιση του συριζα από το ποπολο.
    Είναι τα οργισμενα πληθη που προστρεχουν σε ένα κομμα που αφηνει μια χαραμαδα φωτος, που προκαλει ένα μικρο ρηγμα για να περασει η ελπιδα.
    Είναι η διαθεση του τυραννισμενου να πει όχι, ως εδώ, φτανει πια.
    Είναι (το κυριοτερο) το φαντασμα του ξεσηκωμου, των εξεγερσεων και της επαναστασης που πλανιεται πανω από την ευρωπη και όχι μονο.
    Είναι η πεταλουδα που μεσα στο χαος που προκαλει ο καπιταλισμος, ξεδιπλωνει τα φτερα της.
    Οσο και αν φαινεται παραδοξο, σ’ αυτή τη μικρη χωρα, μια απλη αστικη δαδικασια που είναι οι εκλογες και που μπορουν να αναδειξουν ένα αριστερο κομμα, μπορει να αποτελεσει τη θρυαλλιδα που θα βαλει μπουρλοτο στα κωλομερια του καπιταλισμου.
    Για αυτό θα ψηφισω συριζα δαγκωτο, χωρις να τρεφω ψευδαισθησεις για αυτό καθ αυτό το κομμα και οποιοδηποτε κωμα.
    Θα ψηφισω συριζα για να δω να αχνοχαραζει εστω και για μια στιγμη το χαμογελο στα χειλη των βασανισμενων και αποκληρων, των δεινοπαθουντων.
    Θα ψηφισω συριζα για τη γκαβλα μου να δω τα αφεντικα και τα τσιρακια τους να αφριζουν απ’ το κακο τους.
    Θα ψηφισω συριζα για να νιωσουν οι τυραννοι την καυτη ανασα όχι του συριζα μα του ποπολου που εξ αναγκης αφου παρει μια πρωτη μικρη χαρα, θα σηκωσει το δικο του αναστημα, θα πει μπορω, αναλαμβανοντας ο ιδιος τη διχειρηση της ζωης του.
    Θα ψηφισω συριζα, όχι για να με κυβερνησει μα να τον κυβερνησουμε και να τον υποχρεωσουμε να κανει μερικα ξεδοντιασματα του καθεστωτος που θα διευκολυνουν τους αγωνες μας για την πληρη ανατροπη.
    Θα ψηφισω συριζα, γιατι θεωρω ότι η εκλογη των νεοφιλελευθερων δεξιων και ακροδεξιων θα οδηγησει πολύ γρηγορα στη μεγιστη βαραβαροτητα και στο ματοκυλισμα, γιατι γνωριζοντας ότι δε θα μακροημερευσουν θα χρησιμοποιησουν όλα τα “νομιμα” και μη νομιμα μεσα να τσακισουν την οποια αντιδραση μας. Η συγκρουση θα είναι αγρια, με το μεγιστο αριθμο θυματων. (δε γκξερω, πολλοι ισως επιθυμουν μια τετοια εκδοχη. προσωπικα ειμαι εναντιος της αλογιστης σφαγης και του μακαιλεματος. αυτό το επιδιωκουν οι τυραννοι και εχουν τους λογους τους. δεν εναι όμως του παροντος να ανοιξω μια τετοια συζητηση)
    Θα ψηφισω συριζα, γιατι θεωρω ότι ακομα και αυτή η απλη ψηφος μου μπορει να συμβαλει στον ξεσηκωμο των λαων στην ευρωπη και όχι μονο.
    Παντως ερχονται δυσκολες και ανυδρες μερες.
    Ναχουμε μαζι μας νερο φυλαγμενο.
    Με αλληλεγγυη, στηριζοντα ο ενας τον άλλο και με αγωνα
    Θα τα βγαλουμε περα, καθως το οριζουν τα ονειρα μας.
    Ααααα! Φτου ρε γαμωτο δε μπαω καθολου καλα. Μυαλο δε βαζω. Ειχα δεν ειχα το απλωσα παλι το σεντονακι. Μπα! σε καλο μου! 😉
    Ρε αμα εχω κανει ορθογραφικα λαθη να με στησετε στο ντοιχο, εμε τον αναλφαβητο, για να μαθω να γραφω ορθα. Μα τι περιμενεις από καποιον που γραφει καθιστος. 🙂

    15/06/2012 στο 18:25

    • LAGARTSAS-A

     η απαντηση ειναι στη monaxiki atenistria VS ale3is Tsimplas που παρεπεμψε με το λινκ στον paroligon.
     τωρα γιατι απαντησα εδω και οχι εκει;! αντε ντες;! 🙂
     ρε τοσο ενδιαφερον δια τας εκλογας! τοση αγαπη!
     χαχαχαχαχαχαχα

     15/06/2012 στο 18:32

     • LAGARTSAS-A

      τι ζορι τραβαμε και μεις οι ατενιστριες! 🙂

      15/06/2012 στο 18:34

     • LAGARTSAS-A

      να το ξεκαθαρισουμε.
      εμεις οι ατενιστριες ψηφιζουμε τσιπρα. πουναι νεος ωραιος και καραμπουζουκλης. του λειπει το τζακι, αλλα δε μπειραζει. εχει λογο και γαργαλιστικο χιουμορ.
      τσιπρα και παλι τσιπρα δαγκωτο. 🙂

      15/06/2012 στο 18:39

    • μανικακος

     μη σε νοιαζει για την ορθογραφια ρε…. τα σεντονια δε τα διαβαζει κανενας ετσι κι αλλιως 😀 😀 😀

     15/06/2012 στο 18:43

     • LAGARTSAS-A

      καλα κανουνε και ενω το ξερω τα απλωνω.
      τι βιτσιο κι’ αυτο ρε αδερφε μου.
      θα πεταχτω να παρω ενα cipralex των 20 mgr να στανιαρω.
      με επιασε καταθλιψη σαν το ειδα. φαντασου ουτε καν το κοιταξα για την ορθογραφια.
      ειναι ρε παιδι μου και καποιοι εδω, μη δουν λαθακι σηκωνουν το γκοσμο. ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.
      ειμαι για τα βουνα λεμε.
      χαχαχαχαχαχα

      15/06/2012 στο 19:07

      • μανικακος

       οταν λες βουνα;
       ένοπλο ή camping?

       15/06/2012 στο 19:11

      • LAGARTSAS-A

       campingένοπλος. 😉

       15/06/2012 στο 19:24

      • το ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΑ στηρίζει συριζούλη…
       τι να υποθέσω για το ΜΗΔΕΝΟΚΟΜΜΑ σ.γγ μανικάκο;

       15/06/2012 στο 19:35

       • μανικακος

        το ΜΗΔΕΝΟκομμα καλεί τους υποστηριχτές του σε μπυρορακοκατάνηξη μετα εκλεκτών μεζεδομπινελικίων κατω απο καμμια παχιά σκιά για αρχή και μετα καλαμπούρι με την φατσα του Πρετεντέρη….

        15/06/2012 στο 19:41

      • 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση του εξιτ πολ να κοιτάξεις στο πάνω αριστερό άκρο της οθόνης να δεις το σ.γγ LAGARTSAS-A να κορνάρει ανεμίζοντας το πορτοκαλί λάβαρο της ροζ επανάστασης.. 😉

       15/06/2012 στο 19:46

       • μανικακος

        λες να δουμε Συριζαιους να κορναρουν στον δρόμο;
        είμαι κ μικρός και δεν προλαβα το ’81…..

        15/06/2012 στο 19:49

     • και γω με playmobil έπαιζα τότε μαζί με τον σ.πρόεδρο τσίπρα (αυτός βέβαια συνέχισε κι ανέβασε το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο)

      15/06/2012 στο 19:53

      • μανικακος

       😀 😀 😀 😀 😀

       15/06/2012 στο 19:54

     • monaxiki atenistria VS ale3is Tsimplas

      εγω τα διαβαζω παντως

      16/06/2012 στο 03:30

      • μανικακος

       εσυ δε μετράς,εισαι στατιστικο λαθος….

       16/06/2012 στο 03:43

 14. pasokoi kai neodhmokrates gamhmenoi

  μπα οπως και στο τιτανικο….τα κατωτερα στρωματα πνιγονται και σκοτωνονται μεταξυ τους για το ποιοος θα φτασει στη λεμβο και οι λεφταδες φευγουν με λεμβους….

  14/06/2012 στο 22:26

 15. pasokoi kai neodhmokrates gamhmenoi

  η γνωμη μου ειναι οτι ολα τα κομματα ειναι κατευθυνομενα και συστημικα….οχι στον ιδο βαθμο….πχ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κανουν ακριβως οτι θελουν οι αμερικανοι ή οποιοι τους ελεγχουν…δε θεωρω το συριζα λυση και αλλαγη….ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!ΜΕ Ο,ΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ ΑΥΤΗ…..παρολααυτα ελπιζω να νιικησει ο τσιπρας.

  γιατι εαν νικησει η ΝΔ και συγκυβερνησει με το ΠΑΣΟΚ και ισως και τη δημαρ(σε σχεση με το ποσους βουλευτες βγαζουν θα κριθει αυτο..) το μελλον στη χωρα μας θα ειναι οχι μαυρο…..
  θα διαλυσουνε την ελλαδα και το λαο.ειναι η τελευταια μας ευκαιρια…μετα θα εχουμε δραματα.

  14/06/2012 στο 22:31

 16. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  15/06/2012 στο 18:14

 17. Spin Ξανά

  ότι θα διάβαζα άρθρο του lagartsa για ψήφο στον τσιπραλέξ δεν το περίμενα 😛 😛 😛
  Αλλά από την άλλη δεν περίμενα ότι θα αποφάσιζα να τους ψηφίσω και εγώ…

  Σκατά…την έχουμε πατήσει.

  16/06/2012 στο 16:32

  • simon

   @ Spin Ξανά

   «Σκατά…την έχουμε πατήσει».

   Όχι …ακόμα 🙂 Αργότερα θα δούμε αν και τι σκατά πατήσαμε… 🙂

   16/06/2012 στο 18:05

 18. Να έχετε το νού σας, δεν ψηφίζουμε υπέρ της διάσωσης των τραπεζιτών, αλλά υπέρ της διάσωσης του ανθρώπου και της αξιοπρέπειας του. 😉
  http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=grk

  ΑΡΘΡΟ 1
  ‘Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.
  υγ
  Αν μη τι άλλο,τα κόμματα απο τα αριστερά,έχουν αποδείξει ότι τα σέβονται και τα υπερασπίζονται.

  17/06/2012 στο 11:17

 19. Άμα πνίγηκαν όλοι, τότε πως ξέρουμε για τους παραπάνω διαλόγους ε!
  Μου φαίνεται ότι μπάζει νερά το…κείμενο 😉

  17/06/2012 στο 14:08

 20. koula

  γαμωτ… κι εκοβα .. τη συνδεση μου οτι θα κατεληγε στο «εισαι ηλιθιος!» του Στελάρα… 😛

  17/06/2012 στο 16:02

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s