δαγκανίδια άνευ λόγου ….

Κοντοµαρί Χανίων, 1941

Απο το Scribd

Στο Κοντοµαρί Χανίων διαπράχτηκε η πρώτη µαζική εκτέλεση αµάχων στην κατεχόµενη Ευρώπη.

Φωτογραφίες:Γερµανικό Οµοσπονδιακό Αρχείο

Την επόµενη µέρα µετά την τελική επικράτηση των δυνάµεων του Άξονα στη Μάχη της Κρήτης, οι στρατιώτες της ναζιστικής Γερµανίας προχωρούν, για αντίποινα στην πρωτοφανή αντίσταση που αντιµετώπισαν από τις δυνάµεις Ελλήνων και Συµµάχων, στην εκτέλεση όλων των ανδρών του χωριού Κοντοµαρί Χανίων.

Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε ανελέητη και καταστροφική για τους Γερµανούς, οι οποίοι είχαν βαριές απώλειες, µε σηµαντικότερη συνέπεια την αχρήστευση ενός σηµαντικού όπλου της ναζιστικής πολεµικής µηχανής: τους αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι αν και είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ναζιστική επιτυχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στη µάχη της Κρήτης είχαν τέτοιες απώλειες που πλέον δεν ξαναχρησιµοποιήθηκε σε τέτοιο βαθµό µέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου. Οι Γερµανοί αποφάσισαν σκληρά αντίποινα στον τοπικό πληθυσµό και από την εποµένη της λήξης της µάχης, επιδόθηκαν στην φρικιαστική εκδίκησή τους.

Την εποµένη της ήττας των Ελλήνων και Συµµάχων, µια µονάδα αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Horst Trebes, ως αντίποινα κατά του λαού που προέβαλλε λυσσαλέα αντίσταση µε αποτέλεσµα οι Γερµανοί, αν και νικητές να έχουν περισσότερες απώλειες από τους ηττηµένους, εισέβαλλαν στο χωριό Κοντοµαρί. Μετά το τέλος του Πολέµου ειπώθηκε πως την εντολή για τη σφαγή έδωσε ο στρατηγός Kurt Student ο οποίος αποκάλυψε στη δίκη της Νυρεµβέργης ότι διατάχθηκε από τον ίδιο τον Hermann Göring, τον επικεφαλής της γερµανικής αεροπορίας. Οι ναζιστικές δυνάµεις συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, συνέλαβαν 25 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 50 ετών και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, αφήνοντας να ζήσουν µονάχα οι ηλικιωµένοι. Την επόµενη µέρα, οι ναζιστικές δυνάµεις προχώρησαν σε ακόµα ένα έγκληµα πολέµου: το Ολοκαύτωµα της Καντάνου. Οι Γερµανοί εκτέλεσαν τους περίπου 180 κατοίκους του χωριού, έσφαξαν ακόµα και τα ζώα τους ενώ πυρπόλησαν όλα τα σπίτια.

Το έγκληµα πολέµου στο Κοντοµαρί κατέγραψε µε το φωτογραφικό φακό του ο Γερµανός υπολοχαγός Franz-Peter Weixler, ο οποίος υπηρετούσε ως ανταποκριτής προπαγάνδας για τη Wehrmacht – αργότερα το ίδιο έτος αποµακρύνθηκε από τη θέση του για «πολιτικούς λόγους» και µάλιστα κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, λόγω διαρροής των συγκεκριµένων φωτογραφιών.

Ο επικεφαλής της µονάδας των εκτελεστών – αλεξιπτωτιστών Horst Trebes τιµήθηκε µετον Σταυρό του Ιππότη του ναζιστικού καθεστώτος* για την επιχείρηση στην Κρήτη. Σκοτώθηκε το 1944 σε πολεµική επιχείρηση στη Νορµανδία. Η Ελλάδα, µετά το τέλος του πολέµου ζήτησε από τη Βρετανία την έκδοση του στρατηγού Kurt Student, αλλά εισέπραξε άρνηση.

Ο Student δικάστηκε από τους Βρετανούς για κακοµεταχείριση κρατουµένων και δολοφονία αιχµαλώτων στην Κρήτη και κρίθηκε ένοχος για 3 από τις 8 κατηγορίες. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών αλλά απελευθερώθηκε το 1948 για«ιατρικούς λόγους».

∆εν δικάστηκε ποτέ για εγκλήµατα κατά αµάχων.

*ο Σταυρος των Ιπποτών,το σύμβολο που στολίζει το χέρι της η σύζυγος Μιχαλολιάκου

Αυτό για να βλέπουν όσοι χωρίς ντροπή εδωσαν ψήφο στην Χρυσή Αυγή και συνεχίζουν να αποκαλούνται » Έλληνες πατριώτες»….

Μανικάκος

http://wp.me/p1pa1c-h3Z

Advertisements

9 Σχόλια

 1. spiral architect

  Κοντομαρί, Κάντανος, Βορίζα, Γέργερη, Άνω Βιάννος … σε όλη την Κρήτη:(

  Εδώ υπήρχε η Κάντανος

  Τρεις επιγραφές άφησαν οι Ναζί στην Κάντανο, μοναδικά ιστορικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη, καθώς οπουδήποτε κι αν κατέστρεψαν, δεν άφησαν γραπτά την απόδειξη του εγκλήματος τους, αλλά και δεν τόνισαν τόσο πολύ την αντίσταση που συνάντησαν. Στις δύο πινακίδες-επιγραφές, που είχαν τοποθετηθεί στις εισόδους της Καντάνου από Παλαιόχωρα κι από Χανιά αντίστοιχα, ήταν γραμμένα με ελληνικά και γερμανικά τα παρακάτω: «Δια την κτηνώδη δολοφονίαν Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του Μηχανικού, από άνδρας γυναίκας και παιδιά και παπάδες μαζί και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του Μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων, δια να μη επανοικοδομηθεί πλέον ποτέ». Και κάπως ανορθόγραφα στη δεύτερη:» ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΑΠΩ ΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΙΣΘΕΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ». Τέλος, το περιεχόμενο στην τρίτη μαρμάρινη πλάκα που έφεραν οι κατακτητές το 1943 είναι: «Εδώ υπήρχε η Κάντανος» – Kατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών Στρατιωτικών».
  3 Ιουνίου 1941

  (έχουμε ματωμένα ράμματα για τη γούνα τους …)

  21/05/2012 στο 07:30

 2. spiral architect

  21/05/2012 στο 07:40

 3. xtapodios

  ανατριχιαστικές φωτογραφίες…μπράβο για το δημοσίευμα…
  δεν πρέπει να ξεχνάμε τις τακτικές και μεθόδους των ναζί….
  και ξέρετε υπάρχει ένα ρητό στην κρήτη που λέει:

  «Ότι δεν πήραν με τα όπλα θα το πάρουν με χρήμα.»

  οι γερμανοί ξανάρχονται το νου μας

  21/05/2012 στο 14:53

  • μανικακος

   βεβαια το ρητό δεν έχει σχέση με τις μέρες μας,μιας και Ευρωπαίοι επιχειρηματίες (και Κυπριοι) έχουν εξαγορασει μεγάλες εκτάσεις-ειδικά σε παραλίες εδω και πολλα χρόνια….

   21/05/2012 στο 17:22

   • xtapodios

    δεν έχεις άδικο το ρητό αναφέρεται κυρίως στον τουρισμό που έχει εξαγοράσει πολλούς κρητικούς στον βωμό του γρήγορου κέρδους.
    αλλά ο παραλληλισμός με το σήμερα είναι προφανής.
    1)χτυπάνε την οικονομία της χώρας.
    2)Τα πάντα (γη,επιχειρήσεις,υποδομές) χάνουν την αξίας τους.
    3)Έρχονται οι κουστουμάτοι γερμανοί και τ’ αγοράζουν όλα σε τιμές ξεφτίλα.
    4)σου λένε ότι σε σώσανε κι από πάνω και ότι πρέπει να τους πεις κι ευχαριστώ!!

    Το ίδιο ρητό παίζει σε παραλλαγή στην Νότιο Αμερική όπου αν και έχουν ανεξαρτητοποιηθεί εδώ και χρόνια, η Ισπανία ακόμη κρατάει μεγάλο μέρος της οικονομίας της αργεντινής της χιλής κτλ..

    «Πριν έρχονταν με όπλα τώρα έρχονται με γραβάτες»

    21/05/2012 στο 18:30

 4. Το λινκ όμως προς το scribd πάνω-πάνω δεν λειτουργεί.

  Δείτε κι εδώ, για όποιον/α ενδιαφέρεται:

  Οι «Εικόνες Κατοχής» του Βάσου Μαθιόπουλου, και το ολοκαύτωμα στο χωριό Κοντομαρί Χανίων τον Ιούνιο του 1941.
  http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/11/oi-eikones-katoxis-tou-basou-mathiopoulou/

  21/05/2012 στο 16:11

  • μανικακος

   ντάν(εφτιαξε).

   21/05/2012 στο 17:19

 5. 300toufekies

  Reblogged this on 300 τουφεκιές and commented:
  Μπαμπά τι έκανες στον πόλεμο;

  22/05/2012 στο 08:48

 6. καριων

  Σκατα στους φασιστες,τοτινους (sic) και τωρινους,σκατα σε οσους τους υποστηριξαν-υποστηριζουν,σκατα ακομα και στους ταφους τους.Φτου σας τομαρια,μας το παιζετε και υπερανω,πολιτισμενοι και νοικοκυρηδες.Σκατα ρε και πολυ σας πεφτει.Δολοφονοι ,σαδιστες,ναζιστικοι υπανθρωποι και κοινοι εγκληματιες.

  22/05/2012 στο 14:56

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s