δαγκανίδια άνευ λόγου ….

Μάνος Χατζιδάκις: "Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι"

απο το MusicPaper

γράφει ο Μιχάλης Γελασάκης

O Mάνος Χατζιδάκις αποδυκνύει για μια ακόμη φορά ότι ήταν μπροστά για την εποχή του και είχε μάτια και αυτιά ανοιχτά φιλτράροντας το κάθε τι που συνέβαινε και έχοντας ταχύτατα αντανακλαστικά το κατέγραφε και το παρατηρούσε. Έμπαινε σε βάθος στα φαινόμενα της εποχής και γι’ αυτό κατάφερε να είναι διαχρονικός. Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσιο ένα κείμενό του για το νεοναζισμό και τον εθνικισμό που έγραψε τον Φεβρουάριο του 1993, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του. Το κείμενο αυτό είχε δημοσιευτεί στο πρόγραμμα αντιναζιστικής συναυλίας που είχε δώσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων με έργα Βάιλ, Λίστ και Μπάρτον. Το ίδιο κείμενο παράλληλα είχε δημοσιευτεί και στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

 

«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτειιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενυσχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.

Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια. Όμως μια τέτοια παιδεία δεν ευνοείται από τις πολιτικές παρατάξεις και από όλες τις κυβερνήσεις, διότι κατασκευάζει ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες μη χρήσιμους για το ευτελές παιχνίδι των κομμάτων και της πολιτικής. Κι αποτελεί πολιτική «παράδοση» η πεποίθηση πως τα κτήνη, με κατάλληλη τακτική και αντιμετώπιση, καθοδηγούνται, τιθασεύονται.

Ενώ τα πουλιά… Για τα πουλιά, μόνον οι δολοφόνοι, οι άθλιοι κυνηγοί αρμόζουν, με τις «ευγενικές παντός έθνους παραδόσεις». Κι είναι φορές που το κτήνος πολλαπλασιαζόμενο κάτω από συγκυρίες και με τη μορφή «λαϊκών αιτημάτων και διεκδικήσεων» σχηματίζει φαινόμενα λοιμώδους νόσου που προσβάλλει μεγάλες ανθρώπινες μάζες και επιβάλλει θανατηφόρες επιδημίες.

Πρόσφατη περίπτωση ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μόνο που ο πόλεμος αυτός μας δημιούργησε για ένα διάστημα μιαν αρκετά μεγάλη πλάνη, μιαν ψευδαίσθηση. Πιστέψαμε όλοι μας πως σ’ αυτό τον πόλεμο η Δημοκρατία πολέμησε το φασισμό και τον νίκησε. Σκεφθείτε: η «Δημοκρατία», εμείς με τον Μεταξά κυβερνήτη και σύμμαχο τον Στάλιν, πολεμήσαμε το ναζισμό, σαν ιδεολογία άσχετη από μας τους ίδιους. Και τον… νικήσαμε. Τι ουτοπία και τι θράσος. Αγνοώντας πως απαλλασσόμενοι από την ευθύνη του κτηνώδους μέρους του εαυτού μας και τοποθετώντας το σε μια άλλη εθνότητα υποταγμένη ολοκληρωτικά σ’ αυτό, δεν νικούσαμε κανένα φασισμό αλλά απλώς μιαν άλλη εθνότητα επικίνδυνη που επιθυμούσε να μας υποτάξει.

Ένας πόλεμος σαν τόσους άλλους από επικίνδυνους ανόητους σε άλλους ανόητους, περιστασιακά ακίνδυνους. Και φυσικά όλα τα περί «Ελευθερίας», «Δημοκρατίας», και «λίκνων πνευματικών και μη», για τις απαίδευτες στήλες των εφημερίδων και τους αφελείς αναγνώστες. Ποτέ δεν θα νικήσει η Ελευθερία, αφού τη στηρίζουν και τη μεταφέρουν άνθρωποι, που εννοούν να μεταβιβάζουν τις δικές τους ευθύνες στους άλλους.

(Κάτι σαν την ηθική των γερόντων χριστιανών. Το καλό και το κακό έξω από μας. Στον Χριστό και τον διάβολο. Κι ένας Θεός που συγχωρεί τις αδυναμίες μας εφόσον κι όταν τον θυμηθούμε μες στην ανευθυνότητα του βίου μας. Επιδιώκοντας πάντα να εξασφαλίσουμε τη μετά θάνατον εξακολουθητική παρουσία μας. Αδυνατώντας να συλλάβουμε την έννοια της απουσίας μας. Το ότι μπορεί να υπάρχει ο κόσμος δίχως εμάς και δίχως τον Καντιώτη τον Φλωρίνης).

manos_hadjidakis04Δεν θέλω να επεκταθώ. Φοβάμαι πως δεν έχω τα εφόδια για μια θεωρητική ανάπτυξη, ούτε την κατάλληλη γλώσσα για τις απαιτήσεις του όλου θέματος. Όμως το θέμα με καίει. Και πριν πολλά χρόνια επιχείρησα να το αποσαφηνίσω μέσα μου. Σήμερα ξέρω πως διέβλεπα με την ευαισθησία μου τις εξελίξεις και την επανεμφάνιση του τέρατος. Και δεν εννοούσα να συνηθίσω την ολοένα αυξανόμενη παρουσία του. Πάντα εννοώ να τρομάζω.

Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι. Οι μισητοί δολοφόνοι, που βρίσκουν όμως κατανόηση από τις διωκτικές αρχές λόγω μιας περίεργης αλλά όχι και ανεξήγητης συγγενικής ομοιότητος. Που τους έχουν συνηθίσει οι αρχές και οι κυβερνήσεις σαν μια πολιτική προέκτασή τους ή σαν μια επιτρεπτή αντίθεση, δίχως ιδιαίτερη σημασία που να προκαλεί ανησυχία. (Τελευταία διάβασα πως στην Πάτρα, απέναντι στο αστυνομικό τμήμα άνοιξε τα γραφεία του ένα νεοναζιστικό κόμμα. Καμιά ανησυχία ούτε για τους φασίστες, ούτε για τους αστυνομικούς. Ούτε φυσικά για τους περιοίκους).

Ο εθνικισμός είναι κι αυτός νεοναζισμός. Τα κουρεμένα κεφάλια των στρατιωτών, έστω και παρά τη θέλησή τους, ευνοούν την έξοδο της σκέψης και της κρίσης, ώστε να υποτάσσονται και να γίνονται κατάλληλοι για την αποδοχή διαταγών και κατευθύνσεων προς κάποιο θάνατο. Δικόν τους ή των άλλων. Η εμπειρία μου διδάσκει πως η αληθινή σκέψη, ο προβληματισμός οφείλει κάπου να σταματά. Δεν συμφέρει. Γι’ αυτό και σταματώ. Ο ερασιτεχνισμός μου στην επικέντρωση κι ανάπτυξη του θέματος κινδυνεύει να γίνει ευάλωτος από τους εχθρούς. Όμως οφείλω να διακηρύξω το πάθος μου για μια πραγματική κι απρόσκοπτη ανθρώπινη ελευθερία.

Ο φασισμός στις μέρες μας φανερώνεται με δυο μορφές. Ή προκλητικός, με το πρόσχημα αντιδράσεως σε πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα που δεν ευνοούν την περίπτωσή τους ή παθητικός μες στον οποίο κυριαρχεί ο φόβος για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Ανοχή και παθητικότητα λοιπόν. Κι έτσι εδραιώνεται η πρόκληση. Με την ανοχή των πολλών. Προτιμότερο αργός και σιωπηλός θάνατος από την αντίδραση του ζωντανού και ευαίσθητου οργανισμού που περιέχουμε.

manos_xatzidakis02Το φάντασμα του κτήνους παρουσιάζεται ιδιαιτέρως έντονα στους νέους. Εκεί επιδρά και το marketing. Η επιρροή από τα Μ.Μ.Ε. ενός τρόπου ζωής που ευνοεί το εμπόριο. Κι όπως η εμπορία ναρκωτικών ευνοεί τη διάδοσή τους στους νέους, έτσι και η μουσική, οι ιδέες, ο χορός και όσα σχετίζονται με τον τρόπο ζωής τους έχουν δημιουργήσει βιομηχανία και τεράστια κι αφάνταστα οικονομικά ενδιαφέρονται.

Και μη βρίσκοντας αντίσταση από μια στέρεη παιδεία όλα αυτά δημιουργούν ένα κατάλληλο έδαφος για να ανθίσει ο εγωκεντρισμός η εγωπάθεια, η κενότητα και φυσικά κάθε κτηνώδες ένστιχτο στο εσωτερικό τους. Προσέξτε το χορό τους με τις ομοιόμορφες στρατιωτικές κινήσεις, μακρά από κάθε διάθεση επαφής και επικοινωνίας. Το τραγούδι τους με τις συνθηματικές επαναλαμβανόμενες λέξεις, η απουσία του βιβλίου και της σκέψης από τη συμπεριφορά τους και ο στόχος για μια άνετη σταδιοδρομία κέρδους και εύκολης επιτυχίας.

Βιώνουμε μέρα με τη μέρα περισσότερο το τμήμα του εαυτού μας – που ή φοβάται ή δεν σκέφτεται, επιδιώκοντας όσο γίνεται περισσότερα οφέλη. Ώσπου να βρεθεί ο κατάλληλος «αρχηγός» που θα ηγηθεί αυτό το κατάπτυστο περιεχόμενό μας. Και τότε θα ‘ναι αργά για ν’ αντιδράσουμε. Ο νεοναζισμός είμαστε εσείς κι εμείς – όπως στη γνωστή παράσταση του Πιραντέλο. Είμαστε εσείς, εμείς και τα παιδιά μας. Δεχόμαστε να ‘μαστε απάνθρωποι μπρος στους φορείς του AIDS, από άγνοια αλλά και τόσο «ανθρώπινοι» και συγκαταβατικοί μπροστά στα ανθρωποειδή ερπετά του φασισμού, πάλι από άγνοια, αλλά κι από φόβο κι από συνήθεια.

Και το Κακό ελλοχεύει χωρίς προφύλαξη, χωρίς ντροπή.

Ο νεοναζισμός δεν είναι θεωρία, σκέψη και αναρχία.

Είναι μια παράσταση. Εσείς κι εμείς.

Και πρωταγωνιστεί ο Θάνατος.

============ο=============

Μανικάκος

http://wp.me/p1pa1c-gVd

Advertisements

14 Σχόλια

 1. Spin

  Μπράβο ρε μανικ.πολύ ομορφη ανάρτηση 🙂

  07/05/2012 στο 20:35

 2. Μπράβο ρε μάνικ 🙂 Και ένα ακόμα σχετικό κείμενο του Χατζηδάκι «Το πρόσωπο του τέρατος»

  07/05/2012 στο 21:08

 3. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  07/05/2012 στο 21:52

 4. skilisiamera

  Πολύ όμορφο και εύστοχο το κείμενο του Μάνου. Να ‘σαι καλά που το ανάρτησες.

  07/05/2012 στο 23:26

 5. Reblogged this on Μπαμπουίνος.

  07/05/2012 στο 23:28

 6. Λιβάς Περικλής

  Reblogged this on Στα ίχνη της Γνώσης … Tracing Knowledge.

  08/05/2012 στο 00:08

 7. mitera

  Mπράβο Μανικάκο! 🙂
  Πάρε κι ενα κομμάτι απ΄τ’ αγαπημένα μου

  08/05/2012 στο 11:01

 8. Στέφανος ΧατζατζΑρης

  Βρήκα ένα ενδιαφέρον σχόλιο σε ένα site που υπενθυμίζει κάποιες στιγμές δρομολόγησης της πορείας των Ναζι προς τη Βουλή, σας το ανεβάζω

  ματιες στο χθες…. Παλιό Κεραμίδι, Λουτρό Μυτιλήνης κλπ κλπ

  Ας θυμηθουμε 2 ιστορικα παραδειγματα, παμε πισω πανω απο 10χρονια.
  Θα μπορουσα να φερω κι αλλα,πιο κοντινα, αλλα δεν εχει νοημα, η ουσια δεν αλλαζει ….

  – Μάρτιος του 1998 : το Παλιό Κεραμίδι αποκτησε αρνητική δημοσιότητα όταν ο τότε Πρόεδρος και το Συμβούλιο της κοινότητας έλαβαν απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας των Αλβανών μεταναστών μετά τη δύση του ηλίου και τη δημιουργία «μυστικής αστυνομίας». Η απόφαση προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση.

  – 1-2 /8/2001 : Δεκάδες κάτοικοι της Μυτιλήνης προπηλακίζουν και απειλούν με περίστροφα τους αλλοδαπούς του νησιού, εξαγριωμένοι από καυγά που έκαναν 4 Αλβανοί με Έλληνες στις 29/7/01. Σε λαϊκή συνέλευση, οι κάτοικοι του χωριού Λουτρά κηρύσσουν όλους τους (περίπου 150) Αλβανούς ανεπιθύμητους, δίνοντας τους διορία μέχρι τις 5/8/01 να φύγουν από το χωριό. Στην εκδίωξη πρωτοστατεί ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών, στέλεχος του ΚΚΕ.
  Στα Λουτρά το 1998 είχε γίνει η πρώτη στα χρονικά απεργία Αλβανών εργατών που πέτυχε καλύτερα μεροκάματα.

  Τι λενε τα παραπανω ?
  Οτι ο ρατσισμος, η ξενοφοβεια, η απανθωπια και η κτηνωδια,δεν ειναι κατι καινουργιο .
  Οι αρκουδιαραιοι,μαχαλομαγκες , ναουμμμ ελληναρες παντα ζουσαν αναμεσα μας ,τους συναντουσαμε στα φαναρια οταν κορναρανε, στα πεζοδρομια που παρκαρανε,στις πλατειες,στα καφενεια,στους δρομους, τους αναγνωριζαμε απο το ξερεις ποιος ειμαι εγω, απ τον τυφλο τσαμπουκα ,τη χρυση καδενα , την πεγκυ ζηνα που επαιζε το στερεο, πανηγυριζανε για το γιουρο, κοροιδευαν τους αλβανους πως δεν θα γινουν ποτε ελληνες, ανεμιζαν σημαιες στις γιουροβιζιον , βριζαν εν χορω τους αθανατους που πεταξαν εξω κεντερη κ θανου, ηταν περηφανοι για κατι που δεν ξεραν,μισουσαν τους κοντους, τους ψηλους, τους ωραιους, τους ασχημους ,τους χονδρους και αδυνατους , σπουδαζαν πολεμικες τεχνες,τρωγανε κρεατινη και καμαρωναν για τα μουσκλια τους, κατεβαιναν με το τετρακινητοστην αμμουδια, σκιζανε με τα yamaha στη θαλασσα ,ησαν παντα οι γαμαω και στηνανε παρθενωνες οταν οι βλακες τρωγανε βελανιδια … ηταν παντα εδω … ηταν αναμεσα μας , μονο που τοτε ψηφιζαν ΛΑΟΣ, ΝΔ,ΠΑΣΟΚ κλπ επειδη το κομματικο κρατος,το στενο συμφερον και η πελατειακη σχεση εκει τους οδηγουσε

  Αυτοι ηταν , οι αναμεσα μας, οι διπλα μας , οι γνωστοι μας οι καθημερινοι και η κριση τους πολλαπλασιασε, η απελπισια τους εκανε πιο επικινδυνους, ενω απ την αλλη ο τσαμπουκας, η ομαδικη αισθηση και η επιθετικοτητα αποτελεσαν κραχτη και εφεραν κι αλλους, τον φρικαρισμενο πιτσιρικα που μισει το μελλον του, ενω πυκνωσαν οι γραμμες οταν καμποσοι στο υποβαθμισμενο κεντρο ενιωσαν ασφαλεια απ την παρουσια των χτισμενων μπραβων που υποκαταστατησαν το απων κρατος,ενω μαζευτηκαν και οι καποιοι που προσφεραν στους ΧΑγιτες σαν σ αναθεση τη βρωμικη δουλεια που οι ιδιοι θελουν να δουν να γινεται , αλλα ομολογουν αδυναμια εκτελεσης της, καποιος να πλακωσει, να δειρει, να ξεσκισει, τα λαμογια της βουλης , μεσα στο ιδιο τους το αντρο …

  Αυτοι ειναι, οι κυκλοφορουντες αναμεσα μας (στιγμιαιως) ανεστιοι, (αλλα πλεον στεγασμενοι) ελληναρες και καποιοι πιτσιρικαδες που γιαυτους νιωθω σκληρο κομπο στο λαιμο και αφορητη τσαντιλα που δεν τους μιλησαμε οπως πρεπει , για ειρηνη, ζωη, αγαπη,ισοτητα,ανοχες, δικαιοσυνη κλπ, αλλα που ομως ποτε δεν ειναι αργα και δεν μπορεις να τους χαρισεις στα σκατα

  08/05/2012 στο 13:10

 9. Στέφανος ΧατζατζΑρης

  Ωχ ξέχασα να βάλω λινκ http://open.ypoga.net/node/1309#comment-3110
  μη μας πούνε και ληστές 😉

  08/05/2012 στο 13:12

 10. Παράθεμα: Semen, Blood and Golden Shower « Home of MPP

 11. autonomous

  Α ρε Μάνο πόσο μας λείπεις…

  Θυμάμαι στα προπύλαια σε συναυλία συμπαράστασης στον απεργό πείνας παπαματθαίου, που είχε κατέβει απλά και ανθρώπινα για να ρωτήσει τι γίνεται με το παιδί, και αν μπορούσε να βοηθήσει.

  Ο «δεξιός» (λέμε και καμία μαλακία) Χατζιδάκης.

  09/05/2012 στο 20:22

 12. autonomous

  09/05/2012 στο 20:23

 13. Παράθεμα: #23 My Porno Project – Semen, Blood & Golden Shower | Demi Kaia

 14. Παράθεμα: “Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι”. Μάνος Χατζιδάκις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s