δαγκανίδια άνευ λόγου ….

Δεν Ψηφίζω – Raoul Vaneigem

απο το  classwar.espiv.net , βρέθηκε στο Κουτί της Πανδώρας….

Ο Raoul Vaneigem είναι Βέλγος συγγραφέας και φιλόσοφος. Γεννήθηκε το 1934 και μαζί με τον Γκυ Ντεμπόρ ήταν οι βασικοί θεωρητικοί εκφραστές του κινήματος των Καταστασιακών κατά τη διάρκεια του ταραχώδους Γαλλικού Μάη του ‘68. Πολλά από τα «τσιτάτα» του έγιναν συνθήματα που αποτυπώθηκαν στους τοίχους του Παρισιού και έμειναν στην ιστορία, ενδεικτικά του ανατρεπτικού κλίματος της δεκαετίας του ‘60. Το παρακάτω είναι ένα παλιότερο άρθρο του Ραούλ Βανεγκέμ όπου εξηγεί γιατί δεν συμμετέχει στις εθνικές εκλογικές διαδικασίες.

Πέρσι, η μικρότερη κόρη μου, γυρίζοντας από το σχολείο μου είπε: «Βρίσκομαι σε μεγάλη αμηχανία. Μου εξήγησαν ότι όλοι έχουν καθήκον να ψηφίζουν. Εν τω μεταξύ, εσύ δεν ψηφίζεις. Εξήγησέ μου γιατί!»

Είχα, τότε, καλά επιχειρήματα, σήμερα είναι ακόμα καλύτερα.

Κάποτε οι πολιτικές ιδέες είχαν σημασία στα μάτια των πολιτών και καθόριζαν την εκλογική τους επιλογή. Υπήρχε τότε ένα πολύ ξεκάθαρο όριο ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά, ανάμεσα στους προοδευτικούς και τους συντηρητικούς. Ήδη όμως από τότε φαινόταν καθαρά ότι οι κοινωνικές κατακτήσεις είχαν κερδηθεί πρώτα απ’ όλα στους δρόμους, με τις εξεγέρσεις, τις απεργίες ή τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις. Οι λαϊκοί ρήτορες και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι σοσιαλιστές και «κομμουνιστές» απέδιδαν κατόπιν στον εαυτό τους τα εύσημα και επωφελούνταν για
να ασκούν την επιρροή τους στις μάζες. Χωρίς την αποφασιστικότητα των διεκδικητικών κινημάτων δεν θα υπήρχε ούτε μείωση του χρόνου εργασίας, ούτε πληρωμένες διακοπές, ούτε δικαιώματα περίθαλψης, επίδομα ανεργίας, προνόμια που οι πολυεθνικές μαφίες κατεδαφίζουν σήμερα, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων της δεξιάς και της αριστεράς.

Πολύ σύντομα είδαμε το εργατικό κίνημα να γίνεται γραφειοκρατικό. Φάνηκε ότι τα κόμματα και τα συνδικάτα τα απασχολούσε περισσότερο η αύξηση της εξουσίας τους παρά η προστασία ενός προλεταριάτου που μέχρι τη δεκαετία του 1960 υπερασπιζόταν μια χαρά τον εαυτό του. Το κόκκινο έγινε ροζ και το ρόδο φυλλορρόησε. Καθώς ο σοσιαλδημοκρατικός ρεφορμισμός γινόταν καπνός, η απάτη του λεγόμενου «κομμουνιστικού» κινήματος κατέρρεε με τη διάλυση της σταλινικής αυτοκρατορίας, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε μια πραγματική αποικιοποίηση των μαζών. Η ανάδυση και η κυριαρχία μιας οικονομίας κατανάλωσης ήρθαν όντως στην κατάλληλη στιγμή να αντισταθμίσουν τα δυσάρεστα αποτελέσματα της απο-αποικιοποίησης που οι λαοί του τρίτου κόσμου είχαν αποσπάσει διά της βίας.

Ο μύθος της κοινωνίας της ευδαιμονίας, που προπαγανδίζει ο καταναλωτισμός και που καταγγέλθηκε απ’ το Μάη του ’68, αποσυντίθεται σήμερα και συνοδεύει στη χρεοκοπία του τον χρηματιστηριακό καπιταλισμό, που η κερδοσκοπική του φούσκα σκάει και αποκαλύπτει
γύρω μας το κενό που δημιούργησε το τρελό χρήμα, το χρήμα που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή του σε κλειστό κύκλωμα (όχι χωρίς να γεμίζουν στο διάβα του οι τσέπες των μαφιόζων μπίζνεσμαν και των πολιτικών, που μόλις ξαναεκλεγούν θα συστήσουν λιτότητα).

Εν τω μεταξύ το σουπερμάρκετ έγινε το πρότυπο της δημοκρατίας: διαλέγουμε ελεύθερα οποιοδήποτε προϊόν, φτάνει να το πληρώνουμε βγαίνοντας. Το σημαντικό για την οικονομία και αυτούς που επωφελούνται είναι να μας κάνουν να καταναλώνουμε οτιδήποτε για να ανεβαίνει ο τζίρος. Μέσα στην πελατειακή πολιτική που μας μαστίζει σήμερα, οι ιδέες δεν έχουν περισσότερη αξία από ένα διαφημιστικό φυλλάδιο. Αυτό που μετράει για τον υποψήφιο είναι να μεγαλώσει την εκλογική του πελατεία, ώστε να πάνε οι δουλειές του καλύτερα για τα εγωιστικά του συμφέροντα.

Tι θα πει πραγματική δημοκρατία; Μια συνέλευση πολιτών διαλέγει αντιπροσώπους για να υπερασπιστούν τις διεκδικήσεις της, τους δίνει εντολή να την εκπροσωπούν και τους ζητάει να δώσουν λόγο για την επιτυχία ή την αποτυχία της αποστολής τους. Όμως, σε τι θα με κπροσωπούσαν αυτοί που:
–κλέβουν τον δημόσιο πλούτο,
–χρησιμοποιούν τους δασμούς και τους φόρους των μισθωτών και των μικροεπαγγελματιών για να ξελασπώσουν τις καταχρήσεις των μπάνγκστερ,
–διαχειρίζονται τα νοσοκομεία σαν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ασθενείς,
–προωθούν τα σχολεία-στρατόπεδα και κατασκευάζουν φυλακές και κλειστά κέντρα αντί να πολλαπλασιάζουν τα μικρά σχολεία,
–υποστηρίζουν τις μαφίες των αγροτικών προϊόντων που εκτρέπουν τη διατροφή από τη φύση,
–καταστρέφουν τους τομείς προτεραιότητας (μεταλλουργία, υφαντουργία, κατοικία, ταχυδρομεία, μεταφορές, υαλουργία, εργοστάσια αγαθών χρήσιμων στην κοινωνία);

Απ’ την άκρα αριστερά ως την άκρα δεξιά, αυτό που προέχει είναι η αναζήτηση πελατείας, είναι η εξουσία, το ψέμα, η απάτη και τα φούμαρα. Είναι η περιφρόνηση του φουκαρά που ρίχνει στα χαμένα την εμπιστοσύνη του στην κάλπη χωρίς να σκέφτεται τη χολέρα της απογοήτευσης που, καθώς τον οδηγεί εξαγριωμένο στην τυφλή λύσσα, τον προετοιμάζει για τη βαρβαρότητα του «ο καθένας για πάρτη του» και του «όλοι εναντίον όλων».
Μα, θα πείτε, δεν είναι όλοι οι πολιτικοί διεφθαρμένοι, δεν ξοδεύουν όλοι το χρήμα του φορολογούμενου σε επαγγελματικά ταξίδια, σε έξοδα παραστάσεως, σε διάφορες καταχρήσεις. Μερικοί είναι έντιμοι και αφελείς. Σίγουρα, αλλά αυτοί δεν μένουνε καιρό στην αρένα.
Εν τω μεταξύ χρησιμοποιούνται για προπέτασμα από τους διψασμένους για εξουσία, τους άρρωστους για κυριαρχία, τους διαχειριστές της εκλογικής φάρσας, τους προαγωγούς ενός ίματζ που κοτσάρουν παντού χωρίς να φοβούνται τη γελοιοποίηση. Ας μην παρεξηγηθώ: αν και η κοινοβουλευτική δημοκρατία σαπίζει όρθια, δεν προτείνω ούτε να την εξαφανίσουμε ούτε να την ανεχθούμε σαν το μη χείρον. Δεν θέλω ούτε το «Βούλωσ’ το!» ούτε το «Μη σταματάς να μιλάς!». Θέλω να ξαναβρεί η πολιτική το αρχικό της νόημα: τέχνη της διακυβέρνησης της πολιτείας. Θέλω μια άμεση δημοκρατία που να πηγάζει όχι από δαρμένους, προδομένους πολίτες που λένε «καλά είμαι εδώ», αλλά από άνδρες και γυναίκες που νοιάζονται να προάγουν παντού την αλληλεγγύη και την πρόοδο του ανθρώπου.

Όταν τοπικές κοινότητες δρώντας συνολικά –στο πρότυπο των διεθνών ομοσπονδιών–
αποφασίσουν την αυτοδιαχείρισή τους και εξετάσουν:
–Με ποιο τρόπο θα προωθηθεί η δημιουργία μορφών δωρεάν ενέργειας προς χρήση όλων.
–Πώς θα ιδρυθεί ένας επενδυτικός συνεταιρισμός που θα χρηματοδοτήσει την οικοδόμησή της.
–Πώς θα τεθεί σε λειτουργία η συλλογική διαχείριση ενός επενδυτικού ταμείου συγκροτημένου με τέτοια χρηματοδοτική συμμετοχή που να καθιστά δυνατή την άρνηση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων να καταβάλλουν τους δασμούς και τους φόρους που επιβάλλει το Κράτος-μπάνγκστερ.
–Πώς θα γενικευθεί η κατάληψη των εργοστασίων και η διαχείρισή τους από τους εργαζόμενους σε αυτά.
–Πώς θα οργανωθεί μια τοπική παραγωγή που θα προορίζεται για κατανάλωση από τις τοπικές και τις ομόσπονδες κοινότητες, ώστε να γλιτώσουμε από τις κομπίνες της αγοράς και να εξασφαλίσουμε σιγά σιγά τη δωρεάν διάθεση των αγαθών επιβίωσης, που καταργεί το χρήμα. (Μην πείτε πως είναι ουτοπία! Αυτό ακριβώς έκαναν το 1936 οι ελευθεριακές κοινότητες της Καταλονίας και της Αραγoνίας, πριν να τις συντρίψουν οι κομμουνιστές.)
–Πώς θα διαδοθεί η ιδέα και η πρακτική αυτού του δωρεάν που είναι το μόνο απόλυτο όπλο απέναντι στο εμπορευματικό σύστημα.
–Πώς θα ευνοηθεί η εξάπλωση των λεγόμενων βιολογικών αγροκτημάτων και η διείσδυσή τους μέσα στις πόλεις.
–Πώς θα πολλαπλασιαστούν μικρές σχολικές μονάδες γειτονιάς, απ’ όπου να έχουν εξοριστεί οι έννοιες του συναγωνισμού, του ανταγωνισμού και της αλληλοσφαγής. Ουτοπικό; Όχι. Στο Μεξικό, στο Σαν Κριστομπάλ, το Πανεπιστήμιο της Γης προτείνει μια δωρεάν εκπαίδευση στους πιο διαφορετικούς τομείς (συν τους παραδοσιακούς: εργαστήρια τσαγκαράδων, μηχανικών, ηλεκτρονικών, σιδηρουργίας, φυσικής καλλιέργειας, μαγειρικής, μουσικής, ζωγραφικής κτλ). Η μόνη απαιτούμενη ιδιότητα είναι η επιθυμία για μάθηση. Δεν υπάρχουν διπλώματα, αλλά ζητιέται από αυτούς «που ξέρουν» να μεταδίδουν δωρεάν και παντού τις γνώσεις τους.
–Πώς θα προικιστούν οι τοπικές κοινότητες με υγειονομικούς σταθμούς, όπου θα μπορεί να εξασφαλίζεται η βασική περίθαλψη με τη βοήθεια αγροτικών και συνοικιακών γιατρών.
–Πώς θα οργανωθεί ένα δίκτυο δωρεάν μεταφορών, που να μη μολύνει.
–Πώς θα τεθεί σε λειτουργία μια ενεργή αλληλεγγύη με στόχο τα παιδιά, τους γέροντες, τους αρρώστους και τους αναπήρους, τα άτομα με νοητικές δυσκολίες.
–Πώς θα φτιαχτούν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας ανοιχτά σε όλους.
–Πώς θα μετατραπούν τα σουπερμάρκετ σε αποθήκες, όπου τα προϊόντα, τερπνά και ωφέλιμα, θα ανταλλάσσονται με πράγματα ή με υπηρεσίες, με στόχο να εξαφανιστεί το χρήμα και η εξουσία.

Τότε θα ψηφίσω. Με πάθος!!!

Τίτλος πρωτότυπου: Pourquoi je ne vote pas

===================================================================================

Μανικάκος

http://wp.me/p1pa1c-gQ7

Advertisements

148 Σχόλια

 1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ and commented:
  Add your thoughts here… (optional)

  21/04/2012 στο 15:14

 2. lnsurrection

  21/04/2012 στο 15:23

 3. giorgalis

  Ασφαλώς και τα λέει ωραία ο σύντροφος αλλά ψήφιζα και ψηφίζω 😉

  21/04/2012 στο 15:35

  • μανικακος

   για τα σχόλια σου,εχουμε την Κούλα.
   Για την ψήφο σου δεν ξερω…. κατι θα βρούμε….. 😀

   21/04/2012 στο 15:40

   • giorgalis

    η αντίσταση μου απέναντι στον χρήστη-χακερ «koula», κάνει μέχρι και τον κόκκινο στρατό να κιτρινίζει από ζήλεια!

    21/04/2012 στο 15:48

 4. Ουδείς άσφαλτος που λέει και η γνωστή καλλιτέχνις…

  21/04/2012 στο 16:30

  • simon1roi

   Ζακού

   Για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή της και εν αγνοία της σωστά…

   21/04/2012 στο 19:06

 5. iguana

  δηλαδη ο τυπος θα ψηφισει οταν τα θεματα για τα οποια θα ψηφισει θα εχουν ηδη δρομολογηθει και αποφασιστει? χμμμ…. 😛

  21/04/2012 στο 16:32

  • iguana

   μα… δεν καταλαβαινω…θα ψηφισει για το πως θα διανεμεται δωρεαν ενεργεια για ολους, ενω αποφασιζει να απεχει από τη διαφωνια για το αν θα πρεπει να υπαρχει δωρεαν ενεργεια για ολους;; πραγματικα κατι χανω….

   21/04/2012 στο 16:35

   • giorgalis

    για κάποιο λόγο κάποιοι σύντροφοι θεωρούν πως τα θέματα που τους αφορούν είναι κλειστά, άλλοι πάλι θεωρούμε πως είναι και θα είναι ανοιχτά!

    και αύριο και μεθαύριο με καπιταλιστές ή με σοσιαλιστές τα θέματα θα είναι ανοιχτά προς συζήτηση και διεκδίκηση

    με σοσιαλιστές θα είναι όμως λιγουλάκι «ανοιχτότερα» 🙂

    21/04/2012 στο 16:41

  • μανικακος

   λες να ειναι στο κίνημα «πέσε πίτα να σε φάω»;

   21/04/2012 στο 16:42

   • iguana

    μπα, μαλλον στο κινημα «ολα ολα ολα ή τίποτα…»

    21/04/2012 στο 16:47

 6. pagal

  Ti «Γεννήθηκε το 1934 » λέτε?
  Εγώ μέχρι πρότινος τον θυμάμαι στη Ρεάλ….σέντερ φορ κιόλας !

  21/04/2012 στο 16:49

 7. Σκέφτομαι σοβαρά να ακολουθήσω τις οδηγίες του συντρόφου αλλά όπως με βολεύουν, γιατί στο κάτω κάτω ποιος ο κύριος που θα μου πει και τι θα κάνω… Θα επιλέξω να μη συμμετέχω σε καμία πολιτική μάχη σε κανένα κοινωνικό επίπεδο και όταν ο Βάγκενεμ θα κάνει την κοινωνική επανάσταση και θα εδραιώσει μαγικά τις μορφές που προτείνει και μου αρέσουν πολύ πάρτε με ένα τηλέφωνο να συνδιαμορφώσω τη νέα κοινωνία 😛

  21/04/2012 στο 16:49

  • μανικακος

   ελα και συ….. λες και δε το κανει η κοινωνία αυτο.
   απλά κι αυτή με τον τρόπο της.Πάει να ψηφίσει με την ευλογία(αμήν) των κομμάτων και μετά περιμένει το ιδιο τηλέφωνο….

   ιδρυμα αυτος ο καναπες….

   21/04/2012 στο 16:52

   • giorgalis

    αν ο απλός κόσμος με ταξική συνείδηση το κάνει αυτό όπως λες ρε μανικ τότε δεν υπάρχει ελπίδα ούτε σαν έννοια…
    από την άλλη αν είναι «απλός» ο κόσμος με ταξική συνείδηση, τότε τι είναι ο πολύς που δεν έχει;
    τελικά σ.μανικ πόσο απέχουμε από την κΕνΟνία;
    τι ζητάμε σ αυτή τη ζήση;
    γιατί με λένε αρτέμη; 🙂

    21/04/2012 στο 17:00

    • μανικακος

     δε ξερω σ.Giorgalis … εγω ειμαι και μικρος και παλευω να βγαλω μια ακρη μ’αυτα τα πραμματα…

     21/04/2012 στο 17:03

   • Κανείς καλέ δεν γλιτώνει από τον καναπέ, δεν είναι ζητούμενο μόνο μορφής άλλωστε, άλλη χάρη η μπρεζέρα, άλλη η πολυθρόνα άλλος ο τριθέσιος 😛
    υ.γ.
    βλέπεις το κόμμα σαν μορφή ολίγον μεταφυσικά ή λάθος κατάλαβα;

    21/04/2012 στο 17:12

    • μανικακος

     την οργάνωση της κοινωνίας δια μέσω των κομματων βλέπω λίγο μεταφυσικά.

     21/04/2012 στο 17:25

     • Tρεις φορές το «Μπακούνιν υμών» και θα περάσει 😛

      21/04/2012 στο 17:35

      • μανικακος

       πάλι καλα που δεν είπες το «Υπερ Νετσάγιεφ προσχωωωωμεν» !!!!!!!

       21/04/2012 στο 17:37

  • Oblivion

   Αναμένεται εξάλλου και η πολυπόθητη αλλαγή φρουράς…σόρρυ, επανάσταση ήθελα να πω. Τον Μάη θα δοθεί σκληρή ταξική μάχη στις κάλπες.Μην λείψει κανείς!

   21/04/2012 στο 16:53

 8. LAGARTSAS-A

  Το δεν ψηφιζω προϋποθετει ενεργα κοινωνικα ατομα, που επιδιωκουν μιαν άλλη κοινωνια οπου αυτα αναλαμβανουν την από κοινου διαχειριση της ζωης τους ισοτιμα, αλληλεγγυα, διακαια, χωρις επιβολη με τους μεγιστους δυνατους βαθμους ελευθεριας.
  Το ψηφιζω αντιπροσωπους σημαινει υπογραφω το μεγεθος της ηλιθιοτητας μου, αναθετοντας τη διαχειρηση της ζωης μου στους επιτηδειους της εξουσιας και τους κυριαρχους εκμεταλευτες, που με μετατρεπουν σε ένα πολιτικο ζωο που το αγουν και το φερουν κατά τις επιθυμιες τους και τα συμφεροντα τους.
  Το δεν ψηφιζω γιατι ετσι μου καυλωσε αναγεται στη βου κατηγορια του μαλακα.
  Το να ψηφισω όχι για να εκλεξω αντιπροσωπους, αλλα γιατι θα κρινω ότι με την ψηφο μου θα υπαρξει εστω και η ελαχιστη δυνατοτητα να προκαλεσω τριγμους στο συστημα ή και υπονομευση του, αυτό είναι μια παρακινδυνευμενη επιλογη που κρινεται μονο εκ του αποτελεσματος.
  Προσωπικα ειμαι υπερ της ακυβερνησιας και του χαους, της μεγιστης δηλαδη κοινωνικης εντροπιας, γιατι μονο μεσα από το χαος μπορει να πεταξει η πεταλουδα που θα φερει το νέο.
  Αυτό είναι που φοβουνται οι πολιτικες-κομματικες κουφαλες οπου γης.
  Χαχαχαχαχα
  Για να μη καθομαστε τωρα να λυνουμε γραμμικες διαφορικες εξισωσεις και συστηματα. 😉

  21/04/2012 στο 18:49

  • μανικακος

   να,αυτα λες και μας λένε «μεταφυσικούς» εμας τους απροσάρμοστους…. 😀 😀 😀

   21/04/2012 στο 18:58

 9. spiral architect

  Πες μας τι πίνεις!
  (ίσως να είναι ένας καλός λόγος για να μην πάει να ψηφίσει κανείς, αλλά εγώ δεν θα ακολουθήσω) 👿

  21/04/2012 στο 19:55

 10. mitera

  Εδώ σας έχω ενα πολύ σπέσιαλ κειμενάκι,που κατά την άποψη μου, τα λέει καλύτερα από τον κ. Raoul Vaneigem.Γιατί άλλο το φιλοσοφείν κι άλλο η ωμή πραγματικότης! 🙂
  http://krotkaya.wordpress.com/2012/04/15/elections120506/
  Τι περισσότερο έχουμε να χάσουμε βρε αδερφέ;;;ε;;ε;;εεεεεεεεεεεεεεεε;;;

  21/04/2012 στο 20:25

  • μανικακος

   Δεν εχουμε να χάσουμε απολύτως τίποτα…. αλλα μεταξύ μας,δεν μπορείς να ζητάς στήριξη απο αυτόν που καταγγέλεις στο δρόμο για τις πρακτικές του….

   Δεν εννοω εσένα Mitera,αλλα το κειμενο της Krotkie(συμπαθέστατη κατα τα αλλα)

   21/04/2012 στο 20:44

   • mitera

    Nα σου πώ βρε Μανικάκο, αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι ότι στην παρούσα φάση η βάση πρέπει να διαψεύσει τις ηγεσίες της.Μπορεί οι πρακτικές να διαφέρουν, αλλά είναι όλες στον δρόμο.Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.Οχι πως θα αλλάξει ο κόσμος,αλλά εκτός όσων λέει η Кроткая, θα είναι και ένα βήμα απεγκλωβισμού απο την εσωστρέφεια που διέπει την αριστερά αλλά και τον αναρχικό χώρο..
    σόρυ δεν ξέρω αν τα λέω μπερδεμένα, αλλα τελειώνει ο χρόνος μου στο ‘ιντερνετ (δανεικός βλέπεις) 🙂

    21/04/2012 στο 21:08

    • giorgalis

     να τ αφήσεις αυτά που ξέρεις mitera και να μας πεις αν το παιδί σου είναι σταλινάκι

     😛

     21/04/2012 στο 22:16

     • mitera

      Φωτεινό μυαλουδάκι, σύντροφε giorgali. 😉

      23/04/2012 στο 09:42

  • spiral architect

   Kαλές ακούγονται οι «νεοπλατωνικές» φιλοσοφίες του κυρίου Raoul Vaneigem (στο Ελλάντα έχουμε τον Στέλιο Ράμφο) αλλά η αλήθεια είναι αυτή:

   […] Για να το πω καθαρά, ο κόσμος δεν αλλάζει με τις εκλογές. Οι εκλογές όμως, ή μάλλον το αποτέλεσμά τους, μπορούν να δώσουν ώθηση στις εξελίξεις. Το αποτέλεσμά τους μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί, να δώσει ένα καλό boost σε άλλου τύπου διεργασίες. […]
   (Кроткая … και μπράβο της)

   21/04/2012 στο 20:47

   • μανικακος

    καλα τα λέει…. είσαι ομως υποχρεωμένος να αποδεχτείς το όποιο αποτέλεσμα της επόμενης μερας.

    και ρωτάω αφελέστατα:Πως θα καταγγείλεις τα επόμενα μέτρα;Θα ζητήσεις εκλογές παλι;

    21/04/2012 στο 21:05

    • spiral architect

     Υπάρχει ο δρόμος και έπειτα βλέπουμε και πράττουμε ανάλογα.

     Σίγουρα η κατάσταση δεν θα αλλάξει μόνο με τις εκλογές, αλλά θα δώσει άλλη δυναμική στο κίνημα. Μια ενίσχυση των δυνάμεων της αριστεράς, μια μείωση του διπολισμού και των γενοσήμων του, ενδεχομένως νέες εκλογές μετά από αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης τύπου Παπαδήμιου, προσθέτει στη δυναμική του κινήματος.

     Έστω και στα πλαίσια της καθεστωτικής αντίληψης και για όσο καιρό έχουμε το «εργαλείο των εκλογών» στα χέρια μας, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς.

     Ας τους αντιμετωπίσουμε με τα ίδια τους τα όπλα! 👿 👿

     22/04/2012 στο 10:18

     • simon1roi

      Φίλε αρχιτέκτονα,

      με δεδομένο το …εκκλησιαστικό κεφάλι -δες την ανάρτηση του Καπυ- των κομμάτων της αριστεράς (συμπεριέλαβε όσα θέλεις στον όρο), μετά τις εκλογές περισσότερο πιθανή είναι η ανάκαμψη του δικομματισμού, παρά η ενίσχυση του κινήματος.

      Τη λύση, κατά την άποψή μου, θα δώσει μόνο ο λαός, όχι κοινοβουλευτικώ τω τρόπω και πολύ φοβούμαι όχι αναίμακτα.

      22/04/2012 στο 10:34

      • spiral architect

       Προφανώς 💡 (για το τελευταίο) αλλά είναι εξ ίσου πιθανόν οι εκλογές δώσουν (του λαού) μιας κάποιας μορφής έναυσμα.
       Στο χέρι του-μας είναι.

       22/04/2012 στο 11:28

      • Capybara

       Εμένα πάλι σε ηθικοθρησκευτική απαγόρευση μου μοιάζει η λογική για την αποχή. Ας ελπίζουμε να βγει ένας αναρχοραββίνος και να κηρύξει τις εκλογές κόσερ 😉

       22/04/2012 στο 14:02

      • Xanadu

       εμενα παλι οι γνωστες κατηγοριες περι ηθικοπλαστισμου και η προτροπη για την γιορτη της αναθεσης, μου βρωμανε φορμολη

       22/04/2012 στο 15:44

      • Capybara

       Ελάτε στη «Γιορτή της Ανάθεσης», κρασί, χορός και τζάμπα ανάθεση για όλους!

       22/04/2012 στο 15:50

 11. Mπετατζής

  α) Ούτε να ψηφίζεις από μόνο του αρκεί, ούτε το να μην ψηφίζεις από μόνο του αρκεί.
  β) Και αν θεωρούσαμε ότι μια ψήφος στην αριστερά θα είναι μια καλή τρολιά στην παρούσα φάση ;;;

  21/04/2012 στο 22:49

 12. lnsurrection

  είμαι σίγουρος ότι την 7η Μαΐου όλα θα είναι ρόδινα χάρη στις ψήφους των συμπολιτών μου

  22/04/2012 στο 00:22

 13. Εκλογές: Ας τους γυρίσουμε την πλάτη με ενεργητική αποχή – Θεματική Άμεσης Δημοκρατίας Πλατείας Συντάγματος
  http://efimeridadrasi.blogspot.com/2012/04/blog-post_20.html

  22/04/2012 στο 01:48

 14. Πολύ ωραία τα λέει βρε παιδιά ο Raoul! Πολύ συγκινήθηκα!! Προτείνω επίσης μέχρι να λυθούν όλα αυτά τα θέματα που αναφέρει ο Raoul, εκτός από την αποχή από τις κάλπες να κάνουμε αποχή και από τα souper markets…

  http://michaeldesign.blogspot.com/2012/03/blog-post_26.html

  22/04/2012 στο 02:05

 15. katy

  Χαζή απορία.

  Η Εκκλησία, είναι υπέρ της αποχής;

  22/04/2012 στο 08:34

  • simon1roi

   Μόνο της σεξουαλικής και μόνο της αποχής των άλλων 🙂

   22/04/2012 στο 10:28

 16. xtremyst

  Με βάση το νόμο Παυλόπουλου, το λευκό, το άκυρο και η αποχή δεν υπολογίζονται στο εκλογικό μέτρο. Είτε με 2.000 λευκά/άκυρα/αποχή, είτε με 2.000.000 λευκά/άκυρα/αποχή το αποτέλεσμα των εκλογών θα υπολογιστεί με βάση μόνο τα έγκυρα. Και αυτά τα αποτελέσματα , μας αρέσει δεν μας αρέσει, θα βγάλουν κυβέρνηση και νέα βουλή που θα ψηφίσει νόμους που θα επηρεάσουν τη ζωή μας.

  Μπορεί εύκολα να φανταστεί κάποιος ότι αυτοί που θέλουν να στηρίξουν τα 2 μεγάλα κόμματα θα ψηφίσουν κανονικά και αυτό σε συνδυασμό με τον μη υπολογισμό των λευκών/άκυρων και της αποχής που σε ένα μεγάλο ποσοστό προέρχονται από αντιμνημονιακόυς (αλλά δεν υπολογίζονται τελικά), θα οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά του δικομματισμού.

  Τα έγκυρα θα δώσουν τα τελικά ποσοστά στα κόμματα και θα βγάλουν την επόμενη κυβέρνηση η οποία σε περίπτωση που έχει υψηλό ποσοστό θα πάει καβάλα στο άλογο και εντός βουλής τουλάχιστον θα περάσει με άνεση τα νέα μέτρα ή αν έχει χαμηλό ποσοστό θα στριμωχτεί από πιθανούς διαφωνούντες, θα ζητήσει συνεργασίες που θα αναγκάσουν και τα άλλα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση (αδυνατώντας να πουλήσουν πλέον ανέξοδο και φτηνό λαϊκισμό και αντιμνημονιακό παραμύθι). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν στριμώχτηκαν ΝΔ και ΛΑΟΣ και αναγκάστηκαν να αφήσουν τις δήθεν αντιμνημονιακές φανφάρες και συμμετείχαν πλέον στην κυβέρνηση Παπαδήμου δείχνωντας το αληθινό τους πρόσωπο, υπέστησαν ξεκάθαρη φθορά, τα εγκατέλειψαν πολλοί πρώην υποστηρικτές τους και αποδυναμώθηκαν σημαντικά.

  Έχει τεράστια σημασία για μένα να αποτυπωθεί με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο στις εκλογές η οργή του κόσμου, η αντίθεση του στη μνημονιακή πολιτική και να στηριχτούν κόμματα που συμμετέχουν και στηρίζουν τους εργατικούς και λαικούς αγώνες.

  22/04/2012 στο 13:51

  • μανικακος

   απο που προκυπτει οτι η αποχη δεν ειναι απο «αγανακτισμενους» πασοκοδεξιους;
   δλδ υπαρχει αριστερος που δεν θα ψηφίσει;

   επίσης ας μας πει καποιος αν για το εκλογικό μετρο τελικα εχουν σημασια οι ψήφοι σε «μικρα» κομματα, οπως Ανταρσυα,μ-λ κτλ…..

   22/04/2012 στο 14:03

   • Capybara

    Η αποχή από τους ΠΑΣΟΚο-δεξιούς είναι ένδειξη ότι δεν θέλουν να κόψουν τελείως τις γέφυρες με τους πρώην χώρους τους και να αποκτήσουν πολιτικούς δεσμούς με άλλους χώρους. Και αυτών η αποχή δεν είναι θετική γιατί τελικά πρόκειται για κάποιους που δυσαρεστήθηκαν από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και αν πήγαιναν να ψηφίσουν θα ψήφιζαν κάτι άλλο.

    Ευτυχώς αριστερός που δεν θα ψηφίσει δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως πρώην ΠΑΣΟΚτζήδες με αριστερή αναζήτηση που μπορεί να πάνε στην αποχή.

    Το αν θα μπει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βουλή έχει να κάνει με το πόσοι θα την ψηφίσουν και δεν θα μπουν στη λογική της χαμένης ψήφου. Άλλωστε, αν χρειάζεται 1,5% παραπάνω απ’ ότι είναι μέχρι στιγμής η δυναμική της, για να μπει, αυτό το 1,5% στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει μεγαλύτερη χρησιμότητα εκεί, παρά σε ΣΥΡΙΖΑ & ΚΚΕ. Κι αυτό γιατί το ΣΥΡΙΖΑ π.χ. με 1,5% παραπάνω θα κόψει δυο έδρες από το δικομματισμό, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το ίδιο ποσοστό μπαίνοντας βουλή, θα κόψει κατευθείαν οχτώ έδρες 😉

    Υ.Γ.
    Το ξέρω πως είμαι λαϊκιστής και εκλογολάγνος 🙂

    22/04/2012 στο 14:14

    • μανικακος

     …θα ψήφιζαν πχ τον Φωτάρα,τον Καμμένο και τον Καζακη….

     μη γελιόμαστε.Οποιος δυσαρεστημενος πασοκος ειναι να τον ρίξει στην αριστερα,θα το κανει.Τους υπόλοιπους,απλα δεν τους θες….

     22/04/2012 στο 14:20

     • Capybara

      Δηλαδή το κάλεσμα για αποχή απευθύνεται σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν τον Καμμένο, τον Καζάκη και τον κύριο Φώτη;

      22/04/2012 στο 14:24

      • μανικακος

       το κάλεσμα σε αποχή(για όσους καλούν) απευθήνεται σε όσους θέλουν να οργανωθούν διαφορετικά.

       και μην προβοκαρεις,αυτοι που καλούν σε αποχή,δεν ψηφιζαν και δεν θα ψηφίσουν.Δεν δυσαρεστήθηκαν απο κανένα πασοκονδ…..

       22/04/2012 στο 14:27

      • DrAluca

       «Δηλαδη το καλεσμα για ψηφο στην αριστερα απευθυνεται σε μετριοπαθεις ακροδεξιους που δεν θελουν να το ριξουν στην ΧΑ?»
       Ειναι το αναλογο ερωτημα…αντεστραμμενο… 😉
       (σου εχω και νεο για το κειμενο σου για την αριστερα ως θρησκεια….χαχαχαχαχαχαχα)

       Χαμογελατε….

       22/04/2012 στο 14:40

      • Capybara

       Κατάλαβα, απευθύνονται στους εαυτούς τους για να μην έχουν «διαρροές» ή στον κόσμο της αριστεράς για να τον βάλουν στο κόμμα τους.

       Για να μην παρεξηγηθώ, μου φαίνεται θεμιτό, το ίδιο κάνουν όλοι (της αριστεράς συμπεριλαμβανομένης), απλά θεωρώ ότι αυτή η λογική αυτή κοιτάει μόνο το μαγαζί της αναρχίας και όχι τη γενικότερη εικόνα, όπως τη βάζει π.χ. ο Extremist.

       Για να στο πω αλλιώς, δεν θα με πείραζε να κόβουν από την αριστερά και να ζητούν ψήφο στην αναρχία, με πειράζει που κόβουν από την αριστερά και το πάνε στην αποχή ανεβάζοντας το ποσοστό ΠΑΣΟΚ/ΝΔ.

       Υ.Γ.
       Δεν προβοκάρω, προσπαθώ να προσδιορίσω ποιο είναι το ζήτημα σε τελική ανάλυση.

       22/04/2012 στο 14:41

       • DrAluca

        Αυτοι δηλαδη που καλουσαν σε αποχη τις προηγουμενες εκλογες καρποθηκαν καποια υπεραξια της ψηφου -η μη ψηφου- ?
        Μηπως αυτοι που καλουν σε αποχη με επιχειρηματα ειναι αυτοι που ηταν μεσα στην βουλη οταν επικειρονοταν ο νομος Παυλοπουλου, η ο νομος Σουφλια για τις εκλογες?

        Χαμογελατε…

        22/04/2012 στο 14:47

       • μανικακος

        Ναι,πιο πιθανο είναι να απευθυνεται στον «χώρο» παρα σε όλους τους άλλους….
        Δεν νομιζω οτι μπορει να αξιοποιήσει καπως την αποχη η αναρχία,αν δεν υπάρχει οργανωση σε συνελευσεις και καταλήψεις….

        απο κει και περα ομως,αλλη κουβεντα η αποχη των δυσαρεστημενων και αλλο των αναρχικων.
        Και προσωπικα δεν παρακινω κανεναν να απεχει για λόγους απέχθειας προς τα κομματα….

        Μην ξεχναμε,περα απο το μνημονιο εχουμε και το θέμα της Χρυσης Αυγης….

        22/04/2012 στο 15:04

      • Capybara

       @DrAluca

       Το κάλεσμα για ψήφο στην αριστερά θέλει να εκφράσει τη δυσαρέσκεια σε αριστερή κατεύθυνση.

       22/04/2012 στο 14:49

       • DrAluca

        Και το καλεσμα για αποχη την δυσαρεσκεια στο ολον του αστικου κοινοβουλευτικου συστηματος… 🙂 🙂

        Χαμογελατε…

        22/04/2012 στο 14:51

      • Capybara

       @DrAluca

       Δεν σε πιάνω καθόλου…

       22/04/2012 στο 14:53

   • xtremyst

    Το ζήτημα είναι κατ’αρχήν να αποδυναμωθεί όσο γίνεται ο δικομματισμός (και τα άλλα μνημονιακά κόμματα) και κατα δεύτερον να γυρίσει ο κόσμος την πλάτη σε θολούς αντιμνημονιακούς (εντός και εκτός εισαγωγικών) συνδιασμούς. Αυτό απευθύνεται σε όλους, είτε είναι πρώην πασοκονεοδημοκρατες είτε γενικα και αόριστα αριστεροδιάφοροι… η στηριξη σε κόμματα/μετωπα που ολο το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν και στήριζαν τους εργατικούς και λαικούς αγώνες και εχουν σαφή και ξεκάθαρη στάση ειναι σαφως προτιμότερη απο την αποχή. Οι εκλογές δεν είναι λύση ούτε επανάσταση, είναι απλά αλλη μια μάχη, όπως μάχη είναι και οι εργατικοι αγωνες στους χωρους δουλειάς, η συμμετοχή στις λαικές συνελεύσεις και τις επιτροπές γειτονιάς… εγω προσωπικά δεν θέλω να απέχω απο καμια μάχη…

    22/04/2012 στο 14:53

    • μανικακος

     Το ζήτημα το καταλαβαίνω,το πορισμα ως προς τους απέχοντες δεν καταλαβαίνω….

     22/04/2012 στο 14:58

     • xtremyst

      είπα οτι σε μεγάλο ποσοστό οι απέχοντες θα είναι αντιμνημονιακοί, και οι δυσαρεστημένοι πασοκονεοδημοκρατες ανήκουν σε αυτό το κομμάτι νομίζω, τι άλλο μπορεί να τους απογοήτευσε τα τελευταία 2 χρόνια δηλαδή;

      22/04/2012 στο 15:04

      • μανικακος

       Αποψη μου είναι οτι,μπρος στο να πανε προς τον Καμμενο και τον Φωτη( δεδομενου οτι δεν θα πανε στην αριστερα) καλυτερα να πανε για τσίπουρα….

       νταξ,λογικά αλματα κανουμε …η αδιευκρινιστη ψήφος και η αποχη θα είναι για πολλα στοιχήματα!!!!

       22/04/2012 στο 15:10

  • DrAluca

   Αυτο παντως που το ανωθεν μορφομα το λεμε «δημοκρατια» και φοβομαστε μη και το χασουμε…..αρχιζει και με ενοχλει. Το ομολογω.
   Δηλαδη αν ο επομενος εκλογικος νομος πει οτι αν δεν ψηφισεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η ψηφος σου δεν μετραει, (και βαση της τορινης τους αναλογιας τον περασουν)
   παλι θα φοβομαστε μην χασουμε την δημοκρατια? Αν οχι…..γιατι δεν θα φοβομαστε τοτε και φοβομαστε τωρα?

   Χαμογελατε…

   22/04/2012 στο 14:10

   • xtremyst

    δοκτορ, το θεμα προφανώς δεν είναι να διαφυλάξουμε την αστική δημοκρατία, το ποιό είναι το θέμα το γραφω στην 3η παραγραφο

    22/04/2012 στο 14:40

    • DrAluca

     Δεν διαφωνω μαζι σου…..ομως αυτη η ρητορικη με το αναθεμα στην αποχη ουσιαστικα αυτο ακριβως διαφυλλατει…γιατι μεχρι και σημερα, αυτοι εχουν το μαχαιρι, αυτοι και το καρπουζι….Και εμεις παλευουμε για τα κουκουτσια…
     Το σημειωνω δηλαδη ως (κατ εμε) τραγικο λαθος τακτικης το οποιο θα το βρουμε μπροστα μας.Και ευχομαι οχι συντομα.

     Χαμογελατε…

     22/04/2012 στο 14:44

     • xtremyst

      δεν αναθεματίζω την αποχή, απλά λέω οτι οι εκλογές είναι μια ακόμα μαχη στην οποία ο καθένας παίρνει θέση, όπως είναι τα πράγματα τωρα η αποχή, το λευκό και το άκυρο στη συγκεκριμένη μαχη δεν παίζουν κανενα ρόλο, δεν θα εχουν κάποιο αποτέλεσμα. Ούτε θα ενισχύσουν τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, ούτε θα αποδυναμώσουν τις μνημονιακές και τους δορυφόρους τους, ούτε θα ακυρωσουν τις εκλογές… φυσικά δεν προτείνω στηριξη των αντιμνημονιακών δυναμεων γενικά και αόριστα αλλα στήριξη των αντιμνημονιακών που στην πράξη εχουν δραση και συμμετοχή στους αγωνες.

      Αλλα αν θές ακόμα και ο εκλογικός νόμος που θα βγει εξαρτάται απο τη συνθεση της βουλής, αν εχεις μια βουλή στην οποία ο δικομματισμός είναι ισχυρός θα στηνουν τους εκλογικούς νόμους όπως θέλουν και θα ενισχύουν τη θέση τους, αν εχεις ισχυρή αριστερα μπορεί να μπεί η πρόταση για απλή αναλογική και ας πάρουν όλοι ξεκαθαρη θεση να δούμε ποιές μασκες θα πέσουν και τι θα επικρατήσει 😉

      22/04/2012 στο 15:00

      • DrAluca

       Ναι αλλα οι δυο τελευταιοι εκλογικοι νομοι τον δικοματισμο ενισχυουν.
       Και η μονη διεξοδος ειναι (εντος Βουλης) η πρωτια ενος αριστερου κομματος (με αυτοδυναμια, και αρα με τα υπολοιπα αριστερα κομματα να αλλαξουν -μεσα σε ολα τα αλλα- και τον εκλογικο νομο) η η συνεργασια αριστερων κομματων σχηματιζοντας ενα μορφομα εξουσιας(κατι το οποιο τουλαχισοτν προεκλογικα κανεις δεν λεει με σαφηνεια γιατι ψαρευουν σε θολα νερα).
       Η προσφατη ιστορια δειχνει οτι τρωμε χαστουκια απο παντου και εμεις ως εχωντες παρεση πιστευουμε οτι θα ανακαμψουμε κανοντας συνεχος το ιδιο πειραμα με τα ιδια υλικα και περιμενοντας διαφορετικο αποτελεσμα….
       Το βασικο ερωτημα που δεν βλεπω να απασχολει ιδιαιτερα κανεναν μας ειναι τι κανουμε αν στις 7 του Μαη ο δι-τρι-(οσο θες) κομματισμος ειναι παλι εξουσια. Περιμενουμε την επομενη ευκαιρια (εκλογικη) για ανατροπη?

       Χαμογελατε…

       22/04/2012 στο 15:31

      • xtremyst

       Περιμενουμε την επομενη ευκαιρια (εκλογικη) για ανατροπη?
       ________

       φυσικά και οχι, νομίζω το ξεκαθάρισα και πιο πάνω οτι οι εκλογές δεν είναι επανάσταση ούτε θα ανατρεψουν τον καπιταλισμό, είναι όμως άλλη μια μάχη στην οποία θα φανεί η διάθεση και η κρίση του κόσμου, θα στείλει μηνυμα προς όλους και θα καθορίσει τους συσχετισμούς στη βουλή με οτι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική που θα ακολουθήσουν κάποιοι, την ευκολία με την οποία θα περάσουν νόμους κλπ κλπ κλπ… Για αλλαγή εκλογικού νόμου δεν χρειάζεται αυτοδυναμία ενος αριστερού κόμματος αλλα να ξεπεράσουν τις 151 (νομίζω) οι δυνάμεις που θέλουν απλή αναλογική ή εστω εναν πιο λογικό εκλογικό νόμο…

       22/04/2012 στο 15:38

       • DrAluca

        Γι αυτο ειπα ειτε αυτοδυναμια κομματος, ειτε αριστερο μορφομα συνεργασιας.
        Ομως περαν αυτου, ποιο το σχεδιο μας την επομενη των εκλογων αν το αποτελεσμα ειναι υπερ των αλλων?

        Χαμογελατε…

        22/04/2012 στο 15:45

        • xtremyst

         φανταζομαι το σχέδιο είναι πίεση απο αυτούς που είναι εντός της βουλής και κυρίως πίεση και αγωνας στους χωρους δουλειάς, στη γειτονιά κλπ

         22/04/2012 στο 15:50

      • xtremyst

       παρτο και αλλιώς, αν δεν τους βγαίνουν οι έδρες και αναγκαστούν ο Καρατζαφύρερ, ο Κουβέλης ή ο Καμμένος στηρίξουν μνημονιακές πολιτικές ( για να αποφύγουμε και καλά τη χρεωκοπία, το χάος κλπ) θα είναι κέρδος, τα αναχώματα θα αποκαλυφθούν και θα ξεπεραστούν

       22/04/2012 στο 15:40

       • DrAluca

        Γιατι πιστευεις οτι τους νοιαζουν οι μασκες? Τις εχουν ριξει απο μονοι τους. Δεν υπαρχει πλεον πολιτικο κοστος, και δεν υπηρχε απο τοτε που προστυχα το παραδεχτηκε δημοσια ο Καραμανλης. «Ειμαστε εδω και κανουμε οτι γουσταρουμε οσο τα πραγματα εχουν ως τωρα.» Αυτο μας λενε ξεκαθαρα.
        Το παιχνιδι τους θα το εχουν κερδισει. Τα ερασιακα δικαιωματ αθα εχουν εξαφανιστει (εστω τα ψιχουλα που υπαρχουν τωρα) και ο δημοσιος χαρακτηρας του κρατους επισης.

        Χαμογελατε…

        22/04/2012 στο 15:44

        • xtremyst

         τα εργασιακα δικαιώματα ετσι κι αλλιώς δεν θα σωθούν απο τις εκλογές και μόνο. Το οτι επεσαν οι μάσκες εχει και παραέχει σημασία, το Λαος εχασε τη δυναμική του όπως και η ΝΔ που το έπαιζαν αντιμνημονιακοί οσο το ΠΑΣΟΚ είχε αρκετες εδρες και δυναμη να τα περνάει μόνο του. Το να πέσουν οι μάσκες σημαίνει και αποδέσμευση ενός κόσμου απο αυτούς που του πουλάνε παραμύθι και τον εγκλωβίζουν καθημερινά σε αδιέξοδες πολιτικές είτε με τη σταση τους στη βουλή είτε με τη σταση τους στα σωματεία (βλέπε ΔΗΜΑΡ κ.α)…

         22/04/2012 στο 15:48

         • DrAluca

          Δεν ειπα οτι θα σωθουν απο τις εκλογες τα εργασιακα δικαιωματα. Οσο για το ποση σημασια εχει που επεσαν η μασκες μενει να φανει.
          Εγω το ανεφερα ως γεγονος οτι δεν τους νοιαζουν πια οι μασκες. Το προσπερασανε αυτο. Δυναμεις συνεργασιας εχουν. Μονο και μονο οι ενδοκοινοβουλετικες ειναι μπολικες (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ), και αν βαλεις και τις εξωκοινοβουλευτικες…ουουουου λουκουμι. Δηλαδη…τροπους να ξαναεχουν εξουσια εχουν.Δεν λογαριαζον τιποτα. Κρατανε μονο οσα χεριαζεται για να μην ξεσπασει ενοπλη αντισταση.

          Χαμογελατε…

          22/04/2012 στο 15:58

     • Capybara

      Η αποχή θα είχε νόημα αν υπήρχε μαζικό κίνημα και κατάσταση επαναστατική ή εξεγερσιακή. Τότε οι εκλογές θα προσπαθούσαν να ενσωματώσουν τον κόσμο και να ομαλοποιήσουν την κατάσταση και η αποχή θα ήταν η σωστότερη επιλογή. Τώρα, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει νόημα, ίσα-ίσα τους βολεύει.

      22/04/2012 στο 15:09

      • μανικακος

       Απο νομικής αποψης,ενα τεραστιο ποσοστό αποχής δεν θα μπορουσε να προσβαλει την νομιμότητα της καταστασης και να απαιτήσει «τουλάχιστον» αλλαγη του εκλογικου νομου;

       Σε συνδιασμό παντα με την δυναμική του δρόμου….

       22/04/2012 στο 15:12

      • xtremyst

       μανικάκο με βαση τον ισχύοντα νόμο όχι, όπως καταλαβαίνεις βέβαια και τα δικαστηρια δεν θα πάνε κόντρα στα συμφεροντα του δικομματισμού, είναι χαρακτηριστικό οτι το 2007 όταν κάποιοι ζήτησαν να διαχωριστεί το λευκό απο το άκυρο δεν αναγνωριστηκε καν το έννομο συμφέρον των πολιτων σε καθολική προσφυγή. Επίσης ο νεος εκλογικό νόμος, όποιος και αν είναι αυτός θα πρέπει να περασει απο τη βουλή και θα μετρησουν φυσικά οι συσχετισμοί σε αυτήν…

       22/04/2012 στο 15:17

      • DrAluca

       Και αυτο το πραμμα ονομαζεται δημοκρατια?
       Εγω παρ οτι ειμαι καθετα αντιθετος στο μοντελο της βουλευτικης εξουσιας (της αντιπροσωπευτικης) μπαινω σε συναισθηματικο και λογικο διλλημα ουσιαστικα πιεζομενος απο το πιο κοντιμο μου κομματι μεσα στην βουλη. (και λιγο εξω αυτης) Την αριστερα. Εγω δηλαδη κανω (η μπορει να κανω) αλλαγη στην στρατηγικη μου και στα πιστευω μου και αν δεν πανε τα πραμγατα οπως θελουμε τοτε στην επομενη διαδηλωση θα ειμαι προβοκατωρας και «μπαχαλακιας».
       Γιατι απο αυτον τον χωρο ουσιαστικα ζηταει συμμετοχη η αριστερα. Εκτος αν ζηταει συμεμτοχη απο τον απογοητευμενο Πασοκο…
       Και αν ατυο δεν ειναι «ατιμο»…τοτε τι ειναι?

       Χαμογελατε…

       22/04/2012 στο 15:36

       • DrAluca

        Και για να το κανω πιο συγκεκριμενο. Η αριστερα ΕΥΘΕΩΣ ριχνει ολο το βαρος της ευθυνης για το μελλον στον κοσμο που απεχει (συνηδειτα η μη, αλλα ουσιαστηκα σε αυτον που απεχει συνηδειταα, γιατι ο αλλος…στα παπακια του). Και μαλιστα με προσχημα τον εκλογικο νομο του δικοματισμου.
        Στο δικο μου κεφαλι τουλαχιστον αυτο ειναι παραλογο.

        Χαμογελατε…

        22/04/2012 στο 15:40

      • xtremyst

       δοκτορ δεν είμαι εκπρόσωπος της ενιαίας και αδιαιρέτου αριστεράς αλλά θα τολμήσω να πώ όχι… συζητάμε για τη συμμετοχή και την αποχή, εγω προσπάθησα να εξηγησω τους λόγους που θα συμμετάσχω και τους λόγους για τους οποίους πιστευω οτι η αποχή σε αυτες τις εκλογές δεν εχει νόημα… ολη η κουβεντα αφορά στη δυναμική της νεας κυβερνησης, τους συσχετισμούς τις νεας βουλής και οτι θα προκυψει απο τα παραπάνω, εννοείται οτι το μέλλον θα καθοριστεί και απο πολλούς αλλους παραγοντες, όπως οι εργατικοί αγωνες, η οργανωση στις γειτονιές κλπ κλπ κλπ

       22/04/2012 στο 15:45

       • DrAluca

        Και ξαναλεω….οκ ολα αυτα. Ομως η αποχη για την αριστερα δεν ειχε ποτε νοημα. Οποτε συζηταμε χιλιοειπωμενες συζητησεις βαζοντας το νεο «μαχαιρι στον λαιμο των απεχοντων» του εκλογικου νομου Παυλοπουλου και του Σουφλια.
        Περαν αυτου ομως?

        Χαμογελατε…

        22/04/2012 στο 15:51

        • xtremyst

         Η αριστερά, ειδικά η μαρξιστική αριστερά, εχει συγκεκριμένη ανάλυση για τα κοινοβούλια και γι’αυτό διαφωνεί με την αποχή τις τελευταίες δεκαετίες. Σε καθε περίοδο εξετάζεις τα υπερ και τα κατά, προφανως αλλο πραγμα είναι οι εκλογές το 46, άλλη αξία είχε η συμμετοχή το 60 με την ΕΔΑ κλπ…

         22/04/2012 στο 15:57

         • DrAluca

          Συνεχιζει ομως να ριχνει το βαρος ευθυνης για τον κοινοβουλευτισμο στην αποχη. Και να βαζοει ουσιαστικα μαχαιρι στον λαιμο οσων απεχουν.

          Χαμογελατε…

          22/04/2012 στο 16:05

          • xtremyst

           δεν ξερω γιατι το βλέπεις σαν μαχαίρι, η αριστερα λέει κοντολογίς «στηριξε μας, δυναμωσε την αριστερα στη βουλή, αποδυναμωσε τον δικομματισμο, η αποχή, το άκυρο και το λευκό δεν θα μετρήσουν στη νεα βουλή και στους συσχετισμούς που θα προκύψουν σε αυτήν και αυτό είναι κατι που θα παίξει ρόλο στο τι θα ακολουθήσει»… το ζήτημα είναι αν όντως ισχύει αυτό, αναλογα με την απάντηση που δίνει κάποιος θα πράξει 😉

           22/04/2012 στο 16:09

          • DrAluca

           Οχι….δεν λεει αυτο. Λεει οτι η αποχη (και αρα οσοι απεχουν) ενισχυουν τον δικοματισμο και την εισοδο στην βουλη των φασιστων. Αυτο λεει. Και μαλιστα νετα σκετα. 😉

           Χαμογελατε…

           22/04/2012 στο 16:11

          • xtremyst

           με βαση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, με δεδομένο οτι οι μνημονιακοί θα πάνε και θα ψηφίσουν δικομματισμο και αρκετοι αντιμνημονιακοί που θα απέχουν δεν θα προσμετρηθούν, θα οδηγήσει αυτό σε κοινοβουλευτική ενίσχυση του δικομματισμού;

           22/04/2012 στο 16:21

          • DrAluca

           Αυτο λεω…δικο τους το παιχνιδι, δικια τους και ηκονσολα, δικο τους και το χειριστηριο…..αλλα φταιει αυτος που δεν παιζει. Ουτε καν αυτος που θελει να παιξει και δυσκολευεται…
           Δεν ηρθε ουρανοκατεβατος ουτε ο εκλογικος νομος, ουτε η συμερινη αναλογια…..Δεν ειναι καν χθεσινες…

           Χαμογελατε…

           22/04/2012 στο 16:33

      • Capybara

       Νομικά, μπορεί να ψηφίσει μόνο ο Βαγγέλης Βενιζέλος και να πάρει 300 έδρες στη Βουλή και να μην τρέχει τίποτα. (Πολιτικά βέβαια θα έχουν πρόβλημα).

       Σ’ αυτήν τη φάση νομίζω ότι τα καύσιμα της συναίνεσης έχουν εξαντληθεί. Τους αφορά μόνο να φαίνεται ότι τυπικά αυτό που κάνουν είναι σύμφωνο με τις «δημοκρατικές διαδικασίες» (με την πολύ λαρτζ έννοια).

       Αυτό σημαίνει στο σήμερα «με το καρότο & το μαστίγιο»:

       http://zacharispanos.wordpress.com/2010/11/26/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B3%CE%B9%CE%BF/

       22/04/2012 στο 15:48

 17. Spin

  Η μόνη ψήφος που αξίζει είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. όλα τα άλλα είναι παραμύθια.

  22/04/2012 στο 15:49

  • μανικακος

   καλη τρολιά,δε λεω…. σκεφτομαι να ψηφίσω και να δειχνω επιδεικτικα το ψηφοδελτιο σε πρωην πασοκους….

   22/04/2012 στο 15:56

   • Spin

    ΠΑΣΟΚ : ψήφος αντίδρασης 😛

    22/04/2012 στο 15:58

    • μανικακος

     οκ… κατσε ημιανάπαυση τωρα…. κανε τσιγαρο!!! 😀

     22/04/2012 στο 16:01

     • Spin

      στρίβω κύριε δίκα 😛

      22/04/2012 στο 16:04

 18. Spin

  Εγώ πάντως δεν μπορώ να φανταστώ πως μια εκλογική άνοδος της αριστεράς θα αλλάξει τις ισορροπίες την περίοδο αυτή.Εκτός αυτού, δεδομένου του ότι η ψήφος σε κόμμα που μένει εκτός βουλής είναι άχρηστη, τι επιλογές έχουμε; ΚΚΕ και ΣΥΡΡΙΖΑ; για να επιλέξουμε τον επόμενο πρόεδρο του Παναθηναικού ή για να είμαστε προβοκάτορες και επισήμως ; Και ας αφήσουμε κκε,συρριζα απέξω. Η ψήφος μας μετράει ;

  22/04/2012 στο 16:03

  • Capybara

   Προσωπικά, και ο Κιμ Γιονγκ Ουν να κατέβαινε μόνο από την αριστερά, πάλι θα ψήφιζα.

   22/04/2012 στο 16:05

   • Spin

    δεν είμαι κατά της ψήφου γενικότερα. απλά προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς θα κερδίσουμε αν ανέβει εκλογικά η αριστερά στις συγκεκριμένες εκλογές.

    22/04/2012 στο 16:11

    • Capybara

     Αυτό που θα κερδίσουμε είναι ότι ΠΑΣΟΚ & ΝΔ θα έχουν λιγότερες έδρες, ό,τι θέλουν να περάσουν θα περνά δυσκολότερα και ο χρόνος της νέας κυβέρνησης θα είναι συντομότερος. Μάλιστα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα φθαρούν περισσότερο, ενώ και Καμμένοι, Κυρ-Φώτηδες και λοιποί θα αναγκαστούν να πάρουν θέση και να φθαρούν νωρίτερα. Με λίγα λόγια επιταχύνονται οι εξελίξεις. Επίσης, θα φανεί ότι η δυσαρέσκεια έχει αριστερό και όχι ακροδεξιό πρόσημο.

     Επιπλέον αν ψηφίσεις Κιμ θα έχουμε πυρηνικά και δε θα μας κουνιέται κανένας.

     22/04/2012 στο 16:16

     • Spin

      Πυρηνικός κιμ που φθείρει τους αντιπάλους του γιατί έχει πλεμόνια γίγας 😛

      ένα σχετικό άρθρο του τέκι τσαν http://www.techiechan.com/?p=1619

      22/04/2012 στο 16:25

 19. Xanadu

  επισης επειδη ζουμε στον καπιταλισμο, και επειδη δεν ειμαστε ηθικοπλαστες, ας αρχισουμε και εμεις να μαστιγωνουμε μεταναστες στα κτηματα μας…. καπως φανταζομαι πρεπει να ζησεις, και αφου επανασταση δε διαφενεται στον οριζοντα καιρος ειναι να το παρεις αποφαση και να αρχισεις να ενσωματωνεσαι στο κυριαρχο υπαρχον

  μετα μπορεις να βρισεις ανετα οσους επιλεγουν να μην το κανουν και να τους κατηγορησεις ως χριστιανιους και θολοκουλτουριαριδες, ετσι θα απενοχοποιηθεις πληρως και θα αποϊδεολογικοποιησεις στο μυαλο σου καποια πραγματα και τρελα χαρουμενος θα πας για την απογευματινη σου βολτα

  22/04/2012 στο 16:04

  • Capybara

   Το διαβάσαμε κι αυτό, ότι το να ψηφίζεις είναι σαν να μαστιγώνεις δούλους στις βαμβακοφυτείες…

   22/04/2012 στο 16:07

   • Xanadu

    μαλλον καταλαβαινεις οτι θελεις

    το πρηξιμο για την ψηφο, και η αποδοση ευθυνων για την κοινωνικοπολιτικη κατασταση σε αυτους που επιλεγουν την εκλογη αποχη (ασχετα με το τι κανουν επι του πρακτεου, γιατι αλλωστε οι πραξεις μηδανινο νοημα εχουν – αν δεν αναθετεις δεν εισαι αρκετα ριζοσπαστης 😛 ) κινειται στη λογικη της υποτιθεμενης διαβρωσης του συστηματος εκ των εσω και αναπαραγεται ακριβως απο αυτους που θεωρουν ηθικοπλαστικο να ισχυριζεσαι οτι κομμουνιστης και αφεντικο δε γινεται

    22/04/2012 στο 16:21

    • Capybara

     Η διαφωνία μου είναι ότι δεν κατηγορώ κάποιον ότι δεν είναι αρκετά ριζοσπάστης. Δεν επιθυμώ να αποδείξω ότι είμαι ο πιο ριζοσπάστης απ’ όλους (αν αυτό ήταν ο στόχος, η πολιτική θα ήταν πολύ εύκολη υπόθεση: θα τα λέγαμε όλοι ένα κλικ πιο ριζοσπαστικά από τον πιο ριζοσπάστη).

     Η επιλογή της αποχής μου φαίνεται πολιτικά λάθος (ούτε δεξιά ούτε μη ριζοσπαστική) και τη θεωρώ προϊόν δογματισμού.

     22/04/2012 στο 16:43

 20. Spin

  Να γίνουμε Σουηδία του Νότου 😛

  22/04/2012 στο 16:06

 21. xtremyst

  Εγω για να το μαζεύω γραφω ενα τελευταίο και κλείνω…
  οι εκλογές για μενα είναι αλλη μια μάχη που θα καθορίσει τους συσχετισμούς στη βουλή και θα βγάλει νεα κυβερνηση που μπορεί να είναι αυτοδύναμη και δυνατή ή μπορεί να είναι ανίσχυρη και να δυσκολεύεται να κυβερνήσει. Στη νεα βουλή θα γίνουν διάφορες διεργασίες, θα περάσουν νόμοι και δεν βρίσκω κανεναν λόγο σήμερα να τους αφήσω το γήπεδο άδειο να παίζουν μπάλα μόνοι τους. Κοιτάω πως μπορούν να δυναμώσουν αυτοί που τους αντιτίθενται και μπορούν να τους χαλάσουν τη σούπα. Εξω απο τη βουλή συμμετοχή σε όλες τις μάχες στο χωρο δουλειάς, στις γειτονιές, στις απεργίες…

  22/04/2012 στο 16:27

  • Spin

   δηλαδή με λίγα λόγια θα ψηφίσεις Κατσέλη ε? 😛 😛 😛 😛

   22/04/2012 στο 16:32

   • μανικακος

    Πλακα πλακα,κανενας δε λεει τι να ψηφίσουμε…. να δεις που δε θα πανε ουτε αυτοι…. 😀 😀 😀 😀

    22/04/2012 στο 16:34

    • Capybara

     Θα έλεγα να ψηφίσετε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ (μόνο να μην το παρακάνετε σε ΚΚΕ & ΣΥΡΙΖΑ) 🙂 😛 😛

     22/04/2012 στο 16:48

     • giorgalis

      εγώ λέω να αφήσουν το ΚΚΕ για εμάς τους οριτζιναλ σταλίνες, να αφήσουν το ΣΥΡΙΖΑ για τους «από το ΠΑΣΟΚ ριζοσπαστικοποιημένους» και να ψηφίσουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπας και μπει στη βουλή (να δούμε και τι θα σας σέρνουν μετά να γελάμε) 🙂

      22/04/2012 στο 16:53

     • μανικακος

      οταν λες να μην το παρακανουμε;μην πεσει καμμια παραπανήσια ψηφος;

      22/04/2012 στο 16:57

      • Capybara

       Ε, ναι. Η υπερβολή δεν κάνει καλό! 😆

       22/04/2012 στο 17:01

       • μανικακος

        σα να λες,μη γινει καμμια στραβη και γινει κυβερνηση το ΚΚΕ!!!!!!!! 😀 😀 😀 😀

        22/04/2012 στο 17:02

      • Capybara

       Πράγματι, είναι κάτι που δεν το θέλει κανένας. Νομίζω ούτε το ίδιο το ΚΚΕ!

       22/04/2012 στο 17:03

      • giorgalis

       1000 φορές έχει πει η Αλέκα πως και αυτοδύναμο να βγει το κόμμα ΔΕΝ θα αναλάβει διακυβέρνηση (θα ξεκινήσει άλλη διαδικασία) 😉

       22/04/2012 στο 17:10

       • μανικακος

        τι;θα παρακάμψει τον «μεσάζωντα»κοινοβουλευτισμο; ε αυτη θα ηταν τρολια…. ΟΛΟΙ ΚΚΕ!!!!!! 😀 😀 😀 😀

        22/04/2012 στο 17:14

      • giorgalis

       ρε μάνικ σοβαρά μιλάω, μη κοιτάς που δεν ενημερώνεστε για το τι λέει το ΚΚΕ (που προφανώς έχει ευθύνη και το ίδιο)
       γι αυτό του λέω του σ.LAGARTSAS πως είναι κρυφοΚΚΕ 😀

       22/04/2012 στο 17:16

       • μανικακος

        αυτο μαλλον θα λες…..

        22/04/2012 στο 17:19

      • giorgalis

       αυτό που θέλει να πει το βιντεάκι μανικ δεν το πολυκαταλαβαίνω, αλλά σου λέω πως αποσπασματικά βγαίνουν ότι συμπεράσματα θέλει ο «ποιητής».
       το ΚΚΕ δεν θα εμπλακεί σε κυβέρνηση όσο η εξουσία είναι εκεί που είναι γιατί αν το κάνει δεν θα το πληρώνει δεκαετίες όπως πληρώνει το «βρώμικο 89» αλλά θα αφανιστεί.
       θα δεις ο ΣΥΡΙΖΑ που θα μπλέξει με αυτά που θα καταλήξει και τι πόλεμο θα δεχτεί (από το πρώτο δευτερόλεπτο) από ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην προσπάθεια τους να ΜΗΝ τσουβαλιαστούν στην αντίληψη του κόσμου με αυτό που λέμε «αριστερά» και που συμμετέχει στην κυβέρνηση.

       22/04/2012 στο 17:30

   • xtremyst

    Λούκα σταυρώνω-ψηφίζω-μερακλώνω 😛

    22/04/2012 στο 16:41

    • Spin

     προτείνω μετονομασία του μπλογκ 😛

     22/04/2012 στο 16:55

 22. Συμφωνώ, ότι κάποιες φορές πρέπει να κοιτάμε και τις ειδικές ιστορικές συνθήκες. Δηλαδή συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για άλλα 2-4 χρόνια, ή αλλάζουμε τις ισορροπίες. Και στην τελική ας ξεβρακωθούν και οι αριστεροί.

  22/04/2012 στο 17:27

 23. Συμφωνώ με Καπυμπάρα,
  το μέτωπο τώρα είναι εναντίον των Μνημονιακών και των Ναζιστών.
  Αλλιώς
  ______________________
  Α-πο-χή, α-πο-χή
  στη Βου-λή η Χρυ-σή Αυ-γή.
  ______________________

  Και πραγματικά. Αυτή τη στιγμή, το δίλημμα είναι:

  Καναπές-πληκτρολόγιο και ψήφος ή
  Καναπές-πληκτρολόγιο και τίποτα ;

  Εκέι που φτάσαμε, όντως με το να ψηφίσουμε δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα.

  Και όταν έρθει η στιγμή για πλατείες και πορείες, εδώ είμαστε.

  Η ψήφος ψήφος και ο δρόμος δρόμος.

  Και άλλη μια φορά για να το εμπεδώσουμε και να μην τους παίρνουμε στα σοβαρά:

  (Τι να κάνουμε, μας άρεσε το κλιπάκι)

  22/04/2012 στο 17:32

 24. Αλεξης Τσιμπλας

  Αναρχικοί, χίπστερς, μεταμοντέρνοι γαμάτοι ξερόλες κλπ κλπ,ας παμε να ψηφισουμε στις εκλογές

  Στην παρούσα φάση είναι απολύτως αναγκαίο να σκεφτούμε τακτικά και στρατηγικά, και να απεμπλακούμε απ’ τα κολλήματα του παρελθόντος.
  Ψηφίζω σε αυτές τις εκλογές ΔΕΝ σημαίνει ούτε ότι εγκρίνω κάποιο κόμμα, ούτε ότι εγκρίνω την εκλογική διαδικασία συνολικά.

  Ναι …
  Να παμε να ψηφισουμε και ας το κανουμε με την αισθηση (οσοι την εχουμε) πως το εκλογικο γεγονος ΔΕΝ σημαίνει εγκριση του κόμματος , η της εκλογικής διαδικασίας, αλλα επιλογη ταχτικης αναγκης στον αγωνα για την ζωη , αλλα ας εχει αυτη η επιλογη καποια αξιολογικα ηθικα και αισθητικα χαραχτηριστικα
  Ας επιδειξουμε για μια φορα στη ζωη μας κι εμεις πανουργια και ας συνεισφερουμε στην μεταβατικη ακυβερνησια , αλλα πανουργια σαν αλεπουδες, οχι σαν ελαφια (… που ως γνωστον ξεχωριζουν για τα κερατα τους) :Cool:

  οκ ΑΠΟΧΗ – ΑΚΥΡΟ και λοιπές ιδεολογικού χαρακτήρα ψήφοι απορρίπτονται ως απέραντη πολιτική βλακεία, αλλα μετα τι ??????????

  Δε μπορουμε να ξεχασουμε μερικα πραμματα οπως …το κερατο που εχει φορεσει ο/η ΣΥΡΙΖΑ οχι μονο στο κινημα,αλλα σε οτι αναπνει και κινειται, ειναι τετοιο που σορυ κιολας αλλα ντρεπεσαι να περπατησεις μαζι του/της στο δρομο .

  Και καλα, αντε και εισαι λιγο θυμα, χαλαρουλης, ρευστος παντα καλοπροαιρετος και στηριζεις μια ακομη φορα ΤΣΙΠΡΥΖΑ επειδη και ντεμεκ και καλα ειναι αντιμνημονιακοι, γκουχ γκουχ αμεσοδημοκρατες και γκουχ γκουχ (θα πνιγω ρε γμτ) κινηματικοι κι υστερα υστερα … (μα δεν υπαρχει υστερα,υπαρχει μονο χθες)…. σε καπελωνουν ξανα στη πλατεια σου, στο παγκακι σου, στη σταση του λεωφορειου, στην συλλογικοτητα, στο περιπτερο η οπου σε βρουν μποσικο, σε ξαναπουλανε με την πρωτη ευκαιρια λιανικης, διασπωνται κιολας στο ακυρο εντελως και στηνουν δικο τους περιπτερο (νεο-κουβελικοι παρλαπιπες), η περνανε στο πασοκ που ειναι δυναμη ευθυνης, (ποστ-δαμανακικες κοτες, μετ-ανδρουλακικοι χιμπατζηδες) η στη νδ που ειναι κομμα προοπτικης (περιμενουμε να δουμε ποιοι θα ειναι … και πως θα αυτοπροσδιοριστουν ) και συ σαν μαλαξ ψαχνεσαι …

  Εξω ομως απ τη πλακα και την χαλαρη επικληση της ιστοριας, υπαρχει και κατι αλλο μ αυτους τους «ρουληδες»,(εκ του αριστεΡουλης) κι αυτο ειναι ο οτι ο «φιλοευρωπαισμος» και η προσηλωση στην ιδεα μιας Ευρωπης Ενωμενης (εστω και με το βλακωδεστατο συνθημα της ευρωπης των λαων), ειναι ενα απροκαλυπτος ρατσισμος απεναντι στους λοιπους λαους που αντιμετωπιζουν με ορους βρυκολακα προς παρθενα

  Απο ποτε ρε βαλκανολουστρε Ρουλη απεχτησες μεγαλυτερη συγγενεια με τον Νορβηγο απο τον Τουρκο, με τον Εσθονο απ τον Λιβανεζο, με τον ισλανδο απ τον Αιγυπτιο … ε Ρουλη ?

  Γιατι ρε λιΓουρηδες Ευρωπαικη Ενωση και οχι βαλκανικη, νοτιοανατολικο-ευρωπαιο-ασιατο-αφρικανικη, γιατι βρε, για να φατε/με ολοι μαζι εμεις οι πολιτισμενοι τα κοροιδα τους ασιατες και τους αφρικανους ???

  Ουστ ρε ρουλολιγουριδες …

  Γιατι ρε ΣυριΖουλη πρεπει να ειμαστε συνεργοι στον «αγωνα» σου να μεταρυθμισεις την Ευρωπη των «ναζιστικων οράματων» του Α. Σπέερ σε μια ευρωπη των λαων … http://www.open.ypoga.net/node/110 ,εμεις την γραφουμε στα παπαρια μας Ρουλη και συ εισαι απεναντι μας … το ξερουμε και το ξερεις

  Οπως και να χει ας ψηφισει ο καθεις οτι νομιζει πως προσφερει στην υποθεση του αγωνα που δινει.

  Ας συγκρατησουμε ομως πως αλλο εξεγερμενοι και αλλο ηλιθιοι η μακιαβαλεκοι και η μεν ψηφος σε Τσιπρυζα προυποθετει ιστορικο λωτοφαγιας, του κκε μνημη χρυσοψαρου και αντανακλαστικα στρουθοκαμηλου, ενω απ την αλλη και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκανε τα παντα για να λερωσει το πιατο του και να υπενθυμσιση πως ο το γενοσημο του κνιτη ειναι εξισου αποτελεσματικο με το προτοτυπο

  δυσκολα τα πραμματα, αλλα κατι πρεπει να κανουμε … αυτο ειναι βεβαιο

  Τι να πω … καλη τυχη και στη τελικη τελικη παιζουν (φανταζομαι) κι αλλα αριστερα σχηματα μικροτερα … ειδομεν και απο κει

  22/04/2012 στο 17:43

  • μανικακος

   μετα απ’ολα αυτο επιμένεις στην ψήφο;
   εσυ εβγαλες ολους τους αριστερους ρουληδες εκτος κι αν εχεις κατι αλλο σαν προταση….

   22/04/2012 στο 17:49

   • Αλεξης Τσιμπλας

    μα αναγνωριζω οτι ειναι δυσκολη επιλογη και ευχηθηκα καλη τυχη, κατεληξα κιολας πως πιθανον να παιζουν (???) κι αλλα αριστερα σχηματα μικροτερα…

    22/04/2012 στο 17:55

  • giorgalis

   το πιό ωραίο με την ευρωλιγούρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ένα τμήμα του (η ομάδα Λαφαζάνη) είναι πολύ ενεργό στο «αντιευρωλιγουριακό» μέτωπο και πολέμα ΕΕ και ευρώ. εδώ μπαίνει ζήτημα ερμηνείας, πρόκειται για απάτη ή για κόμμα-καφενέ; (αφού η υπόθεση ΕΕ είναι μέγα πολιτικό ζήτημα κι όχι «που θα είναι υποψήφια η αννούλα φιλίνη…)

   22/04/2012 στο 17:51

 25. Αλεξης Τσιμπλας

  πανω κατω και περιπου, απ εδω http://www.open.ypoga.net/node/1289

  22/04/2012 στο 17:44

 26. giorgalis

  Aυτό θα έχει ενδιαφέρον

  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=139816&catID=7

  σε προηγούμενη εκπομπή άκουσα πως είχε καλεσμένο τον μπένυτο βαζελινι ο οποίος αδυνατούσε επί ώρες να δώσει μια απάντηση στο κοινό που έκανε τη συνεντευξη και γελούσαν τα παρδαλά κατσίκια.

  22/04/2012 στο 18:16

  • μανικακος

   εισαι υπερβολικος οπως παντα…. ακου Μπενιτο….

   22/04/2012 στο 18:18

 27. spiral architect

  Gulag, γιαλαντζί φασό

  22/04/2012 στο 18:33

 28. spiral architect

  Στα @@ και μας

  Αντώνης Σαμαράς

  22/04/2012 στο 18:43

 29. giorgalis

  μετά από χρόνια εξευτελισμών μία αντίδραση…
  http://www.koutipandoras.gr/?p=19007

  εδώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ που βγήκε στην τηλεόραση μετά από 180 (εκατόν ογδόντα) εκπροσώπους άλλων κομμάτων…

  22/04/2012 στο 19:05

 30. Βλάμισσα Ο.

  Μολονότι έχουν πια ενημερωθεί για το τί μας συμβαίνει, υπάρχουν και αυτοί, που ενώ δεν ανήκουν στην θρασύδειλη, αστόχαστη και ακαλλιέργητη πλειοψηφία εξ ορισμού (π.χ. «δεν βλέπουν τηλεόραση», «ποτέ τους δεν τους ψήφισαν», «δεν πιστεύουν στην αστική δημοκρατία» και παραλλαγές), ακόμα και τώρα επιμένουν σε μια στάση ιδεαλιστική, σε συμβολικές πράξεις, σε μια απαξιωτική εγκατάλειψη της Ιστορίας στους Άλλους.

  Τί να υποθέσω;

  Ότι βρήκαν και βιώνουν την βιολογική και πνευματική ανεξαρτησία τους από το σύστημα, μια ζωή που δεν απειλείται από την διεστραμμένη επεκτατικότητά του και από τον ασύδοτο και πολυμέτωπο πόλεμο που έχει ανοίξει με οτιδήποτε ζωντανό ή ζωογόνο;

  Ή ότι κάπου υπερέβησαν την δοσολογία και παραμένουν αναλυτές του φαντασιακού έχοντας χάσει δυνατότητα επαναπροσδιορισμού, φτάνοντας κάποιοι να πιστεύουν ακόμα και ότι μια μη-αναστρέψιμη καταστροφή θα είναι ωφέλιμη, διανοητικά ενδιαφέρουσα ας πούμε, και ότι εκείνοι θα παραμένουν σε ασφαλή θέση παρατηρητή και σχολιαστή;
  Άραγε το ότι πιθανόν στερήθηκαν φύση και ευδαιμονία στη ζωή τους (και ελλείψει εμπειριών υπέκυψαν σε μια -μεθοδευμένα- διαστρεβλωμένη αντιστοιχία λέξης και σημασίας), είναι ο λόγος που πιστεύουν ότι «καλό είναι να τα χάσουμε όλα» (βουνά, ποτάμια, υγεία, παιδεία, ελευθερία);

  Διαπιστώνω λοιπόν αυτές τις μέρες ότι ένα μέρος ακόμα και των «ενημερωμένων πολιτών» κατατάσσεται–με διαφορετικές αποχρώσεις- στην κι από τους ίδιους κατακριθείσα πλειοψηφία (την υπόλογη για το ότι «δεν αλλάζουν τα πράγματα»).

  Εύχομαι να βρουν σύντομα τρόπους ώστε η αφύπνισή τους να πάψει να συνοδεύεται από πανικό και μούδιασμα, και η διαπίστωση ότι από τώρα και στο εξής είναι συνυπεύθυνοι (δεδομένου ότι δεν έχουν πια το άλλοθι της άγνοιας) να μην αντιμετωπιστεί μοιρολατρικά, αλλά να γίνει έναυσμα για έμπρακτη συμμετοχή στην Ιστορία.

  22/04/2012 στο 20:30

  • Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο απαξιωτικοί. Απλά κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αλλού γίνονται οι μάχες (και δικαίως). Απλά οι εκλογές είναι ένα εργαλείο, που δεν χρειάζεται να το παρατάμε.

   22/04/2012 στο 23:44

   • lnsurrection

    Δε χρειάζεται να του δίνουμε και σημασία

    24/04/2012 στο 08:47

 31. pasokoi kai neodhmokrates gamhmenoi

  αριστα τα ειπε!!!!!σπανιζουν τετοιοι ανθρωποι…ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.
  ΚΑΤΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΟΙ ΤΕΛΕΙΕΣ!

  22/04/2012 στο 21:40

 32. kiratzos

  Eγω μια ερωτηση θα κανω σε αυτους που λενε οτι οι εκλογες ειναι μερος του συνολικου αγωνα.Νομιζω οτι γενικα ο αγωνας που δινεται στους δρομους και στους χωρους εργασιας οσο γινεται (η θα θελαμε η προσπαθουμε) καθοριζεται απο εμας τους ιδιους/γινεται με τα δικα μας μεσα και τροπους(αναλογα και το φασμα που κινειται ο καθενας)και τελος παντων εχουμε αρκετη συμμετοχη σε αυτον..

  Στην περιπτωση των εκλογων ομως το »παιχνιδι» ειναι προκαθορισμενο και ελεγχομενο μεχρι την τελευταια του λεπτομερια.. Η ιδια η ψηφισμενη βουλη εχει δημιουργησει νομους καταλληλους για την περισταση και η ολη διαδικασια ειναι κατ’επιφαση δημοκρατικη.. Απο οποια μερια και αν το εξετασουμε- απο το μεσο αλλα και απο το αποτελεσμα το πραγμα μπαζει απο παντου. Πως γινεται να μας λετε οτι χρησιμοποιοντας εναν κυριαρχικο θεσμο θα δωσουμε ωθηση στα κινηματα και στις εξελιξεις προς οφελος μας(ο ιδιος ο θεσμος ειναι δημιουργημενος για το αντιθετο);

  Η αληθεια ειναι οτι εχω ψηφισει καποιες φορες στο παρελθον τις πρωτες φορες εχοντας την αισθηση οτι κατι κανω και αργοτερα σκεπτομενος οριακα και βαζοντας κεβιαστικα διλημματα στον εαυτο μου φετος το μονο που με προβληματιζει ιδιαιτερως ειναι η ΧΑ της οποιας ο προυπολογισμος και η προπαγανδιση θα ανεβει αναλογως και τους σκατοκεφαλους που θα βαλει.

  Απο την αλλη σκεφτομαι που μπορει να παει η ψηφος μου.. Απο τη στιγμη που δεν εχει και ιδιαιτερο νοημα να ψηφισω πχ ενα κομμα σαν το ΕΕΚ (δεν υπαρχει περιπτση να μπει στη βουλη)που τουλαχιστον κινηματικα ειναι συνεπες και ιδεολογικα κινειται σε χωρο που καπως εκτιμω η ψηφος θα πρεπει να παει στο Συριζα η στην Ανταρσυα η οποια μη γελιομαστε δεν εχει καμια ελπιδα να μπει στη βουλη εκτος και αν ολοι οι προβοκατορες οπως τους αποκαλει μια φορα καθε μηνα πανε και την ψηφισουν(το μαννα απο καπου αλλου δεν θα ερθει μην γελιομαστε). Για τον Συριζα τα ειπε ο Τσιμπλας παραπανω.. Σε κινηματικο επιπεδο ειναι ανυπαρκτος εκτος των περιπτωσεων που μυριζεται υπεραξια την οποια και τρεχει να καπακωσει. Για τον ρατσισμο και την αναδυση του φασισμου ουσιαστικα εμεινε με μεμωνομενες περιπτωσεις θεατης στηριζομενος στην εκλογικη διαδικασια και στον αγιο ελληνικο λαο. Εκτος αυτου μεσα του υποθαλπτει κατα περισταση(ευτυχως για αυτο το ζητημα υπαρχουν ανθρωποι που αν και ρεφορμιστες εμμενουν σε βασικες διεθνιστικες ισως θεσεις) την αναδυση μιας μερικους πατριωτικης αριστερας. Προφανως δεν ειναι μονο αυτες οι διαφωνιες αλλα ξεκινωντας απο εκει το να ριξω μια ψηφο στην ουσια διαμαρτυριας σε ανθρωπους που στεκομαστε παντα απεναντι μου φαινεται ασυνεπες.

  Και η σκεψη συνεχιζεται.

  23/04/2012 στο 00:43

 33. katy

  Θα μπορούσε κάποιος, ν’ ‘ανεβάσει’ αυτό το θέμα;

  Συγκλονίζει η αυτοκτονία του δασκάλου στην Ξάνθη.

  http://gr.news.yahoo.com/-035018647.html

  23/04/2012 στο 07:33

 34. Γέροντας Spin

  Υποθετικό σενάριο νο.1 :
  Τα ποσοστά της αριστεράς ανεβαίνουν, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνει στην βουλή και μετά από λίγο βλέπουμε τον Τέλλογλου να ανακοινώνει πως η η βουλή διαλύεται μέχρι να επέλθει ηρεμία.

  23/04/2012 στο 13:28

 35. Γέροντας Spin

  Υποθετικό σενάριο νο.1 :
  5 ημέρες πριν τις εκλογές και ενώ το κκε συγκεντρώνεται στην Χαλυβουργία, αναρχοσυρίζια με κουκούλες σκοτώνουν έναν φέρελπι Δία .

  23/04/2012 στο 13:30

 36. anton555

  test

  23/04/2012 στο 21:11

 37. giorgalis

  Γειά σας, είμαι πρόεδρος και θέλω την ψήφο σας.

  Θα σας φέρουμε τα νιάτα σας πίσω, ψηφίστε με και θα κερδίσετε 31 χρόνια από τη ζωή σας, φανταστείτε το κέρδος πολυχρονεμένοι μου υποψήφιοι ψηφοφόροι…
  όσοι έχετε πρόβλημα στήσης θα το δείτε να εξαφανίζεται,
  όσοι είχατε χάσει λεφτά και περιουσίες θα τα έχετε πάλι δικά σας,
  όσοι ζήσατε τον σοσιαλισμό θα τον ξαναζήσετε,
  θα αναστηθούν τα πεθαμένα σας,
  θα ξαναπάρουμε το ευρωμπάσκετ με τον Γκάλη και τον Γιαννάκη.

  *γι αυτούς που θα ξαναγίνουν βρέφη ή αγέννητοι, το θινκ τανκ του κόμματος μας θα έχει δώσει βιώσιμη λύση πριν από τις εκλογές.

  Όλοι μαζί,
  χορτοφάγοι, καπιταλιστές, απολίτικοι, σεξομανείς, κομμουνιστές, ορειβάτες, επισκευαστές τηλεοράσεων καθοδικού σωλήνα, αναρχοανάρχες, πρώην 3οι μηχανικοί σε γκαζάδικα, αριβίστες, ηλίθιοι, μονόρχεις κ.τ.λ.
  Όλοι μαζί,
  ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !

  ευχαριστώ και στα δικά σας!

  23/04/2012 στο 23:15

  • giorgalis

   αυτά και άλλα πολλά από το εξώγαμο του Αντρέα

   24/04/2012 στο 00:29

 38. μια μονο αναφορα για το συγκεκριμενο κειμενο(που με εκφραζει απολυτα)….η μεταφραση και διαθεση του κειμενου ηταν συλλογικη προσπαθεια μιας ομαδας παιδιων…κυκλοφορησε σε μπροσουρα που μοιραζοταν δωρεαν…για να συμβαλει στο ανταγωνιστικο κινημα…
  τα πληρη στοιχεια της εκδοσης,που καλο ειναι να αναφερονται,ειναι αυτα:

  Raoul Vaneigem – Δεν Ψηφίζω

  Τίτλος πρωτότυπου: Pourquoi je ne vote pas

  1η έκδοση: Siné Hebdo, τ. 80, 17/3/2010

  Έκδοση στην ελληνική γλώσσα: Bibliothèque des enfants perdus, Αθήνα 2010

  (Μτφρ. natadipa)

  24/04/2012 στο 07:47

 39. Βλάμισσα Ο.

  Οπότε επιλέγουμε να παραδώσουμε για άλλη μια φορά την εξουσία σε αυτούς που «κλέβουν τον δημόσιο πλούτο», που «διαχειρίζονται τα νοσοκομεία σαν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις» (καθώς και το νομικό και το εκπαιδευτικό σύστημα, τον συνδικαλισμό, την φύση, την δικαιοσύνη, το δικαίωμα στην μετακίνηση, την θεσμική φιλανθρωπία, την ψυχαγωγία κλπ.), που «προωθούν τα σχολεία-στρατόπεδα» (και στρατόπεδα «υποδοχής» και φασίστες δολοφόνους -ένστολους και μη- και μπουλντόζες στα καμμένα και στις παραλίες και την πορνεία ως ατομική υποχρέωση), που «υποστηρίζουν τις μαφίες των αγροτικών προϊόντων που εκτρέπουν τη διατροφή από τη φύση» (και τις μαφίες καταπατητών, τραπεζών και πολυεθνικών), που «καταστρέφουν τους τομείς προτεραιότητας» (νερό, αέρας, γη, υγεία, ελευθερία);;!!

  Κι αυτό γιατί; Γιατί είμαστε τόσο πιστοί στην ιδεολογία μας, και τόσο θέλουμε να υπερβούμε τα «σκατά του συστήματος», που έχουμε ήδη μεταβεί σε μια ουτοπική πραγματικότητα (στην σφαίρα της υπόθεσης ή σε έναν αποστειρωμένο μικρόκοσμο) που αρνούμαστε να πράξουμε με αφετηρία το Εδώ και Τώρα (και όχι με αφετηρία το «τότε») και με όλα μας τα μέσα;

  Πρέπει κάποιος να έχει υποστεί πολλή παραπληροφόρηση και να έχει το μυαλό του μπαζώσει με δόγματα, για να πιστεύει ότι η δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων και απο-εμπορευματοποιημένων κοινωνιών, που λειτουργούν «βάσει ενεργούς αλληλεγγύης», αειφορίας, άμεσης δημοκρατίας και ανταλλαγής θα επιτευχθεί και θα επιβιώσει μέσα
  στην επικράτεια μιας Μνημονιακής Κατοχής.

  Ενημερώστε με αν γνωρίζετε κάποια αντίστοιχη κοινωνική επίτευξη να έχει λάβει χώρα (και διάρκεια) υπό καθεστώς προτεκτοράτου.

  24/04/2012 στο 22:43

 40. Θα το αναρτήσω σύντομα αλλά όποιος θέλει να το κάνει ελεύθερα από τώρα!

  Η πολιτική σημασία τώρα της λευκής ψήφου πηγάζει από το συγκεκριμένo νομικοπολιτικό της περιεχόμενο, δηλαδή από τη συνειδητή απόρριψη, εκ μέρους του εκλογέα των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που προτείνονται από μεριάς των πολιτικών συνδυασμών που μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση. Η λευκή ψήφος αποτελεί έτσι μία αξιολογήσιμη πολιτικά εκλογική συμπεριφορά ιδίως σε περιόδους κρίσης του πολιτικού συστήματος που δίνει συνταγματική διέξοδο στην δημοκρατική αρχή εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στον Έλληνα Πολίτη της καταψήφισης των συμμετεχόντων στην εκλογική αναμέτρηση πολιτικών σχηματισμών.

  Κατ’ ακολουθίαν, η θεμιτή αυτή στάση του εκλογικού σώματος να ασκήσει το νομοθετικά διασφαλισμένο και συνταγματικά κατοχυρωμένο του δικαίωμα αποδοκιμασίας όλων των πολιτικών σχηματισμών επιλέγοντας το λευκό ψηφοδέλτιο σηματοδοτεί και τον βαθμό κοινωνικής αποδοχής ή απαρέσκειας των επί εκλογικής σκηνής αναμετρούμενων πολιτικών δυνάμεων.

  Υφίστανται πολλοί τρόποι οργανώσεως και λειτουργίας των εκλογικών συστημάτων και πολλές διαφορές στην Ευρώπη, ειδικότερα όσον αφορά την ιστορική πορεία, την πολιτιστική διαφορετικότητα και την πολιτική σκέψη, και έγκειται σε κάθε Συμβαλλόμενο Κράτος να τα ενσωματώσει στο δικό του όραμα για τη δημοκρατία (Hirst κατά Ηνωμένου Βασιλείου (nο 2), [GC], αριθ. προσφυγής 74025/01, παρ. 61, Ε∆Α∆ 2005- ΙΧ).

  «Επίσης, μόλις εκφρασθεί ελεύθερα και δημοκρατικά η λαϊκή βούληση, ουδεμία μεταγενέστερη μεταβολή στην οργάνωση του εκλογικού συστήματος δύναται να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της επιλογής αυτής, εκτός και αν υφίστανται επιτακτικοί για τη δημοκρατική τάξη λόγοι.» (ΕΔΑΔ 10/4/2008, Προσφυγές υπ’ αριθ. 27863/05, 28422/05 και 28028/05))

  Υπό αυτό το δεδομένο σε πλείστες νομοθεσίες των κρατών της ΕΕ και μάλιστα στην Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία, η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι προαιρετική. Έτσι, εκεί, ο εκλογέας την αποδοκιμασία του προς τις επί εκλογικής σκηνής αναμετρούμενες πολιτικές δυνάμεις την εκφράζει διά της αποχής.

  Είδαμε όμως βέβαια ποιά είναι η αποτελεσματικότητα της αποχής στην πράξη όταν στις ΗΠΑ και παρόλη την συντριπτική αποχή του 70% του λαού και την συγκλονιστική αυτή συσπείρωση των 200 εκ. πολιτών το αποδοκιμαζόμενο πολιτικό σύστημα παρέμεινε αλώβητο καθώς ο Μπους ανεδείχθει από το 30% του εκλογικού σώματος μόνο!

  «Η αποχή είναι μια επιθυμητή και ιδεατή από τη σκοπιά της πολιτικής εξουσίας, διοχέτευση της κοινωνικής αντίδρασης με τρόπο αδιάφορο ή και επιθυμητό που δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα στην αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος ή στην εμβόλιμη εμπλοκή σε αυτό. Αυτό επειδή η αποχή δεν διαμορφώνει με κανέναν τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε και, ενδεχομένως, καλώς ισχύει αυτό. Διότι, αγνοώντας τα κίνητρα που οδηγούν τον καθένα στην αποχή, το εκλογικό σύστημα ορθώς δεν την ερμηνεύει. Απλώς την εκλαμβάνει ως μη συμμετοχή και, συνεπώς, συνάγει τα εκλογικά του συμπεράσματα μόνο από αυτούς που συμμετέχουν σε αυτό. Το πολιτικό σύστημα λειτουργεί με όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν. …Ταυτόχρονα, έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι η αποχή προσφέρει ένα υπέροχο άλλοθι σε όσους απέχουν για τη δική τους ευθύνη έναντι του πολιτικού συστήματος; Δηλαδή, σου λέει ο άλλος: «Α, εγώ δεν τους ψηφίζω». «δεν πάω ποτέ στις εκλογές», «δεν ασχολούμαι με αυτούς τους αλήτες», κ.λπ. κ.λπ. Κι έτσι δημιουργεί για τον εαυτό του ένα βολικό άλλοθι μεταθέτοντας τις ευθύνες σε όλους τους άλλους, αρνούμενος να αναλάβει και αυτές που του αναλογούν – λίγες ή πολλές, δεν έχει σημασία. Διατηρώντας μάλιστα το «δικαίωμα» να εκφέρει και άποψη κατακρίνοντας τους άλλους, ψηφοφόρους και πολιτικούς. Πολύ βολικό στ’ αλήθεια.» (Νέλλυ Ψαρρού) [χ]

  Αντιθέτως σ’ εμάς, η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία είναι υποχρεωτική. Ακόμη δε, κατά την επί δεκαετίες απαράλλακτη, κατά τούτο, εκλογική νομοθεσία δίδονται προς ψηφοδοσία στο χέρι του ψηφοφόρου ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών παρά της εφορευτικής επιτροπής, επιπλέον όμως και ένα λευκό!

  Δηλαδή το λευκό ψηφοδέλτιο που μας το δίνουν και αυτό στο χέρι μας μαζί με τα υπόλοιπα κατά την ψηφοδοσία συνιστά την έμπρακτη χειροπιαστή απόδειξη και επιβεβαίωση της ισχύος της νομοθετικά διασφαλισμένης και συνταγματικά κατοχυρωμένης μας δυνατότητας που έχουμε ως Έλληνες Πολίτες να μπορεί η αποδοκιμασία μας που τυχόν θέλουμε να εκφράσουμε απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει πάψει να λειτουργεί προς όφελός μας και προκειμένου να το τιμωρήσουμε να μεταμορφώνεται με θεσμικό τρόπο κι από αρχική μειοψηφία να γίνεται η κυρίαρχη λαϊκή πλειοψηφία η οποία και θα έχει πλέον την νόμιμη εξουσία στα χέρια της να ανατρέψει από την πολιτική σκηνή το δυσλειτουργικό αυτό και προβληματικό πολιτικό σύστημα που στρέφεται εναντίον μας απονομιμοποιώντας το στην πράξη.

  Δείτε εδώ:
  http://sporos28.wordpress.com/2012/04/23/ekloges652012_2-1/

  28/04/2012 στο 23:19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s