δαγκανίδια άνευ λόγου ….

"θα παλέψουμε για το δικαίωμά μας στην τεμπελιά…"

Η ομιλία του Χόλογουεη στο Left Forum στη Νέα Υόρκη: Ναι, έχετε δίκιο, είμαστε τεμπέληδες και θα παλέψουμε για το δικαίωμά μας στην τεμπελιά.

απο την εφημερίδα Δράση

Για μένα είναι πραγματικά ευχάριστο αλλά και λίγο τρομακτικό να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, επειδή στην πραγματικότητα είναι η πρώτη φορά που μιλάω στην καρδιά της σατανικής αυτοκρατορίας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους φρουρούς της πύλης στο αεροδρόμιο χτες που με άφησαν να μπω και να σας επισκεφθώ σ’ αυτή τη γη της «ελευθερίας», που μου επέτρεψαν να έρθω να σας δω στη φυλακή σας. Ίσως με άφησαν να περάσω επειδή δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει μια ανταρσία στη φυλακή, μια εξέγερση στην καρδιά της αυτοκρατορίας.
Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε το 2011 που ξεχειλίζει στο τρέχον έτος, το 2012. Ένα έτος γεμάτο από ένδοξες εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς η ανυπακοή μας έκανε ξεκάθαρο ότι εμείς είμαστε η κρίση του κεφαλαίου. Είμαστε η κρίση του κεφαλαίου και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Αρκετά πια με το να λέμε ότι φταίνε οι καπιταλιστές, ότι είναι λάθος των τραπεζιτών. Η ίδια η σημασία αυτών των λόγων δεν είναι μόνο παράλογη αλλά και επικίνδυνη, επειδή μας θυματοποιεί. Το κεφάλαιο είναι μια σχέση κυριαρχίας και η κρίση του είναι κρίση της κυριαρχίας αφού οι κυρίαρχοι δεν είναι ικανοί να κυριαρχούν αποτελεσματικά. Μετά κατεβαίνουμε στους δρόμους και τους λέμε ότι είναι δικό τους λάθος; Τι λέμε ακριβώς; Ότι δεν ασκούν κυριαρχία αρκετά αποτελεσματικά; Είναι σίγουρα καλύτερο να δεχτούμε την πιο απλή εξήγηση και να πούμε ότι αν η σχέση κυριαρχίας βρίσκεται σε κρίση αυτό συμβαίνει επειδή οι κυριαρχούμενοι δεν πειθαρχούν αρκετά, επειδή δεν υποκλίνονται επαρκώς. Η έλλειψη υποταγής μας είναι η αιτία της κρίσης.

Το κεφάλαιο δεν είναι μόνο ένα σύστημα αδικίας, είναι ένα σύστημα που επιταχύνει την εκμετάλλευση, που εντείνει την καταστροφή. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί με πολλούς τρόπους, με το νόμο της αξίας και τη συγκρότηση της αξίας από τον κοινωνικά αναγκαίο χρόνο εργασίας ή από τις θεωρίες για την πτωτική τάση του κέρδους. Το νόημα ωστόσο είναι ότι το κεφάλαιο είναι μια δυναμική που επιτίθεται. Υπάρχει μια ατέρμονη προσπάθεια να κινείται συνεχώς πιο γρήγορα, ένας αέναος μετασχηματισμός του τι σημαίνει καπιταλιστική εργασία. Αυτό δεν αφορά μόνο την εντατικοποίηση της εργασίας στα εργοστάσια αλλά την συνεχώς αυξανόμενη υποταγή όλων των εκφάνσεων της ζωής στη λογική του κεφαλαίου. Η ίδια η ύπαρξη του κεφαλαίου είναι το αδιάλειπτο στρίψιμο της βίδας και η κρίση είναι απλώς η εκδήλωση ότι η βίδα δεν βιδώνεται αρκετά γρήγορα, ότι κάπου συναντά αντίσταση. Αντίσταση στους δρόμους και τις πλατείες ίσως, οργανωμένη αντίσταση σίγουρα, αλλά επιπλέον ίσως είναι η αντίσταση των γονιών που θέλουν να παίξουν με τα παιδιά τους, των εραστών που θέλουν να μείνουν μια ώρα ακόμη στο κρεβάτι, των φοιτητών που σκέφτονται ότι χρειάζονται χρόνο για κριτική σκέψη, των ανθρώπων που ακόμα ονειρεύονται ότι είναι άνθρωποι. Εμείς είμαστε η κρίση του κεφαλαίου, εμείς που δεν σκύβουμε αρκετά το κεφάλι, εμείς που δεν τρέχουμε αρκετά γρήγορα.

Και η κατάσταση της κρίσης έχει στ’ αλήθεια δύο διεξόδους. Η μία είναι να πούμε, συγνώμη για την έλλειψη υποταγής μας και να ζητήσουμε περισσότερη απασχόληση, περισσότερες δουλειές. «Σας παρακαλούμε, εκμεταλλευτείτε μας περισσότερο και θα εργαστούμε σκληρότερα και πιο γρήγορα, θα υποτάξουμε κάθε πτυχή της ζωής μας στο κεφάλαιο, θα ξεχάσουμε όλες αυτές τις παιδιάστικες ανοησίες του παιχνιδιού, της αγάπης και της σκέψης». Αυτή είναι η λογική της αλλοτριωμένης εργασίας, η αναποτελεσματική λογική της πάλης από και μέσω της εργασίας, που γίνεται αντιληπτή ως αλλοτριωμένη εργασία, ενάντια στο κεφάλαιο. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη διέξοδο δεν είναι μόνο ότι χάνουμε την ανθρωπιά μας αλλά ότι αναπαράγουμε το σύστημα που μας καταστρέφει. Αν καταφέρουμε τελικά, πράγμα μάλλον απίθανο, να βοηθήσουμε το κεφάλαιο να ξεπεράσει τις κρίσεις του τότε θα συνεχίσει πιο γρήγορα, πιο γρήγορα, πιο γρήγορα να υποτάσσει κάθε μορφή ζωής, ανθρώπινης και μη, στις εντεινόμενες απαιτήσεις της παραγωγής αξίας. Και έπειτα θα έρθει μια άλλη κρίση και μετά μια άλλη και μια άλλη, όχι για πάντα επειδή ίσως δεν αρκετά μακριά η εξαφάνιση της ανθρωπότητας.

Η εναλλακτική, επειδή νομίζω ότι είναι η μόνη εναλλακτική, είναι να πούμε ανοιχτά όχι, λυπούμαστε, εμείς είμαστε η κρίση του κεφαλαίου και δεν θα γονατίσουμε, δεν θα δεχτούμε αυτό που μας κάνει το κεφάλαιο, είμαστε περήφανοι για την έλλειψη υπακοής και την άρνησή μας να υποκύψουμε στην καταστροφική δύναμη του κεφαλαίου. Είμαστε περήφανοι που είμαστε η κρίση του συστήματος που μας καταστρέφει.

Κοιτάξτε την Ελλάδα, το επίκεντρο της σημερινής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εκεί η κρίση είναι ξεκάθαρα κρίση ανυποταγής. Οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί δηλώνουν πως οι Έλληνες δεν υποκύπτουν αρκετά, δεν εργάζονται αρκετά σκληρά, τους αρέσει να κοιμούνται το μεσημέρι και να βγαίνουν το βράδυ και τώρα πρέπει να πάρουν ένα μάθημα, πρέπει να μάθουν τι σημαίνει αληθινός καπιταλιστικός εργάτης. Και δίνοντας ένα μάθημα στους Έλληνες προτίθενται επίσης να δώσουν ένα μάθημα στους Πορτογάλους, στους Ισπανούς, τους Ιταλούς, τους Ιρλανδούς και όλους τους υπόλοιπους ανυπότακτους του κόσμου.

Και απέναντι σε αυτή την κατάσταση υπάρχουν μόνο δύο εκδοχές. Η μία είναι να πούμε όχι, όχι, είμαστε καλοί εργάτες, απλώς δώστε μας περισσότερες δουλειές και θα σας δείξουμε πόσο σκληρά μπορούμε να εργαστούμε, θα ξαναχτίσουμε τον καπιταλισμό στην Ελλάδα. Και η άλλη εκδοχή είναι να πούμε, ναι, έχετε δίκιο, είμαστε τεμπέληδες και θα παλέψουμε για το δικαίωμά μας στην τεμπελιά. Θα παλέψουμε για να μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα με τον δικό μας ρυθμό, με τον τρόπο που εμείς θεωρούμε σωστό, θα παλέψουμε για τον μεσημεριανό μας ύπνο και να για να βγαίνουμε αργά το βράδυ. Επομένως λέμε όχι στο κεφάλαιο και στην καπιταλιστική εργασία, επειδή όλοι ξέρουμε ότι η καπιταλιστική εργασία κυριολεκτικά καταστρέφει τη γη, καταστρέφει τις συνθήκες της ανθρώπινης ύπαρξης. Πρέπει να χτίσουμε μια διαφορετική μορφή κοινωνικότητας.

Η πρώτη λύση του να πούμε ότι είμαστε καλοί εργάτες μοιάζει περισσότερο απλή, περισσότερο προφανής αλλά πιθανώς είναι μόνο μια αυταπάτη επειδή οι περισσότεροι σχολιαστές αναφέρουν ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα διαρκέσει πολλά χρόνια άσχετα με το πόσο θα συμμορφωθούν οι Έλληνες.
Αν θέλετε να μάθετε με τι μοιάζει η παράταση της αποτυχίας του κεφαλαίου χωρίς την ελπίδα μιας ριζικής αλλαγής, τότε απλώς κοιτάξτε πέρα από τα σύνορά σας την τραγωδία στο Μεξικό ή κοιτάξτε πιο κοντά τις δικές σας πόλεις. Η άλλη επιλογή του να πούμε όχι στο κεφάλαιο και να οικοδομήσουμε μια διαφορετική κοινωνική σχέση είναι αυτό που πολλοί Έλληνες προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτή τη στιγμή από επιλογή και από ανάγκη. Αν το κεφάλαιο δεν μπορεί να παρέχει την υλική βάση ζωής, τότε πρέπει να την δημιουργήσουμε με άλλους τρόπους, συγκροτώντας δίκτυα αμοιβαίας υποστήριξης, διακηρύσσοντας «κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» και οργανώνοντας ομάδες ηλεκτρολόγων που επανασυνδέουν το ρεύμα· με το «δεν πληρώνω» φόρους και διόδια· μέσω του κινήματος της πατάτας με το οποίο αγρότες διανείμουν αγροτικά προϊόντα κατευθείαν στις πόλεις σε πολύ χαμηλές τιμές, μέσω της ίδρυσης ανταλλακτικών παζαριών, της δημιουργίας κοινοτικών κήπων και της επιστροφής στην ύπαιθρο· επίσης με την ανάκτηση εργοστασίων, ενός νοσοκομείου και μιας εφημερίδας. Αυτή είναι μια περίπλοκη και πολύ πειραματική μορφή να προχωρήσουμε, στην οποία δεν υφίσταται σωστή πολιτική γραμμή ούτε επαναστατική καθαρότητα, αποτελεί μια προεικονιστική μορφή κοινωνικότητας όχι ακόμη αρκετά δυνατής ώστε να διασφαλίσει την επιβίωσή μας. Και πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά είναι ξεκάθαρα η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να ωθήσουμε τα πράγματα και να ωθηθούμε και εμείς οι ίδιοι.

Ο κόσμος που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, είναι ένας κόσμος χωρίς απαντήσεις, ένας κόσμος όπου περπατάμε ρωτώντας, ο κόσμος ενός πειράματος. Αλλά καθοδηγούμαστε από το όχι μας ενάντια στο απάνθρωπο, ξεδιάντροπο, καταστροφικό καπιταλιστικό σύστημα και από ένα ουτοπικό αστέρι που ανατέλλει από τις ελπίδες και τα όνειρα αιώνων πάλης. Η κρίση επομένως μας φέρνει αντιμέτωπους με αυτές τις δύο επιλογές. Είτε θα επιλέξουμε τη λεωφόρο της υποταγής στη λογική του κεφαλαίου έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι οδηγεί αναπόφευκτα στην αυτο-εκμηδένιση της ανθρωπότητας, είτε θα ακολουθήσουμε τα επικίνδυνα μονοπάτια, πολλά μονοπάτια, επινόησης ενός διαφορετικού κόσμου εδώ και τώρα, μέσα από τις ρωγμές που δημιουργούμε στην καπιταλιστική κυριαρχία. Και καθώς επινοούμε διαφορετικούς κόσμους βλέπουμε τώρα, καθαρά, πως εμείς είμαστε η κρίση του κεφαλαίου, εμείς είμαστε η κρίση ενάντια στην βιασύνη να καταστραφεί ο κόσμος και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Εμείς είμαστε ο νέος κόσμος που λέει «στα τσακίδια κεφάλαιο».

 Τζον Χόλογουεη, Νέα Υόρκη, 18 Μαρτίου 2012

 Μετάφραση: Κ.Ν.

Στο video η Piven κάνει εναν απολογισμό του τι συνέβει στην πλατεία Zuccotti,μια νύχτα πριν την «επαίτειο» 6 μηνων του Occupy Wall Street.Επίσης παρουσιάζει τους ομιλητές  Arun Gupta, John Holloway, Christopher Hedges, και Elaine Bernard.

Το βίντεο είναι χωρίς υπότιτλους-για όσοτυς έχουν όρεξη…..

Μανικάκος

http://wp.me/p1pa1c-gLq

Advertisements

121 Σχόλια

 1. spiral architect

  Πωλ Λαφάργκ: Το δικαίωμα στην τεμπελιά σε e-book

  09/04/2012 στο 08:12

 2. WrongTendency

  Για να μη γινω εριστικος,θα πω απλα οτι διαφωνω με πολλα σημεια του κειμενου,παρα τον αντικαπιταλιστικο του λογο.
  1)»Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε το 2011 που ξεχειλίζει στο τρέχον έτος, το 2012. Ένα έτος γεμάτο από ένδοξες εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο…)

  -Το 2011 εκτος απο τα «χαλαρα» και καθολου αντισυστημικα-αντικαπιταλιστικα κινηματα τυπου «OWS» και «αγανακτισμενοι» ,ειχαμε και τις εξεγερσεις στη Λιβυη,Τυνησια,Αιγυπτο,Συρια την λεγομενη «Αραβικη Ανοιξη».
  Στην καλυτερη περιπτωση η επιδιωξη τους ηταν η αλλαγη κυβερνητικων ανδρικελων(οπως Αιγυπτο,Τυνησια)και στις χειροτερες ωμη ιμπεριαλιστικη παρεμβαση των ανεπτυγμενων καπιταλιστικα χωρων στα εσωτερικα αλλων χωρων,με «αντιφρονουντες» να συνεργαζονται με τα ΝΑΤΟικα στρατευματα και ΜΜΕ να κανουν οργια γκαιμπελισμου μεχρι του σημειου να παραιτουνται ρεπορτερ(Συρια-aljazera).Αντισυστημικη-αντικαπιταλιστικη επανασταση με ΝΑΤΟ… δεν γινεται.Θα μου πει καποιος οτι οι εξεγερσεις στην Τυνησια και την Αιγυπτο απλα απετυχαν.Αλλα δεν ειναι αυτη η περιπτωση.Οι εξεγερσεις αυτες ποτε δεν ειχαν το χαρακτηρα που φανταζεται ο καθε ρομαντικος αριστερος ή αναρχικος.
  Αρα το να βλεπεις «ενδοξες εξεγερσεις» ,στις γεωπολιτικες αναδιπλωσεις και στον επεκτατισμο της κυριαρχιας του εχθρου σου-καπιταλισμου ειναι αφελες αν οχι τραγικο.

  2)»η ανυπακοή μας έκανε ξεκάθαρο ότι εμείς είμαστε η κρίση του κεφαλαίου. Είμαστε η κρίση του κεφαλαίου και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.» και «Η έλλειψη υποταγής μας είναι η αιτία της κρίσης.» και «Εμείς είμαστε η κρίση του κεφαλαίου, εμείς που δεν σκύβουμε αρκετά το κεφάλι, εμείς που δεν τρέχουμε αρκετά γρήγορα.» και «Κοιτάξτε την Ελλάδα, το επίκεντρο της σημερινής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εκεί η κρίση είναι ξεκάθαρα κρίση ανυποταγής. Οι
  καπιταλιστές και οι πολιτικοί δηλώνουν πως οι Έλληνες δεν υποκύπτουν αρκετά, δεν εργάζονται αρκετά σκληρά, τους αρέσει να κοιμούνται το μεσημέρι και να βγαίνουν το βράδυ…»

  -Αν ειναι δυνατον!!Δυστυχως τη κριση δεν την δημιουργησαμε εμεις με την ανυπακοη μας,αλλα το αντιθετο,την δημιουργησαμε με την υπακοη μας.Ειναι η ομαλη λειτουργια του καπιταλισμου σε περιοδους αναπτυξης και απολυτης υπακοης των εργαζομενων,που δημιουργει τις κρισεις.Ειναι επειδη οι εργατες παρηγαγαν σε εντατικους ρυθμους και υπακοα τεραστιες ποσοτητες αγαθων δημιουργωντας τεραστια κερδη για το κεφαλαιο απο τη κλεμενη τους υπεραξια.Τωρα το κεφαλαιο εχει γινει σαν σφουγγαρι κορεσμενο απο νερο που εχει ρουφηξει απιστευτες ποσοτητες κερδων,τα οποια δεν βρισκουν τροπο να επενδυθουν για να αναπαρχθει(το κεφαλαιο) και να δημιουργησει νεα κερδη,αφου και η ανθρωπινη κοινωνια ειναι σκασμενη απο υπερπαραγωγη.Ειναι κριση υπερσυσωρευσης και οχι κριση υποπαραγωγικοτητας λογω τεμεπελιας.
  Η αποδοχη(εστω και με θετικο τροπο) του στερεοτυπου του «τεμπελη Ελληνα» ειναι αποπροσανατολιστικη και ακουσια αποκρυπτει την ουσια του προβληματος που ειναι η ιδια η φυση του καπιταλισμου,βγαζοντας «λαδι» τον καπιταλισμο,αφου στον αντιποδα λεει οτι αν δεν ειμασταν τεμπεληδες μια χαρα θα λειτουργουσε…αλλα «εμεις ειμαστε η αιτια της κρισης του».

  Δεν ειναι η τεμπελια το κινητρο εναντια στον καπιταλισμο.
  Εαν ειμασταν πραγματικα τεμπεληδες θα ειχαμε μεινει τροφοσυλεκτες(αν και ακομη και αυτο δουλεια θελει).Οποιος θελει να επιβιωσει πρεπει να καταβαλει εκεινο τον απαραιτητο χρονο εργασιας που απαιτει η παραγωγη των μεσων συντηρησης του.
  Το προβλημα στον καπιταλισμο ειναι οτι ο εργατης οχι μονο καταβαλει τον απαιτουμενο χρονο εργασιας για την αποκτηση των μεσων συντηρησης τους,αλλα εργαζεται επιπλεον δωρεαν και παραγει το κερδος της παρασιτικης αστικης ταξης.
  Δεν ειναι τεμπελια να θελω να εργαζομαι,οσο χρειαζεται για να εχω τα αγαθα που επιθυμω,χωρις να ειμαι εναγκασμενος να εργαζομαι παραπανω ωρες για να παραγω επιπλεον για τα κερδη των αφεντικων.Δεν ειναι τεμπελια η αναπτυξη της τεχνολογιας να θελω να μειωνει τον απαιτουμενο χρονο εργασιας μου και να μην γινεται επιπλεον κερδος για τον επιχειρηματια,λογω αυξησης της παραγωγηκοτητας μου,στον ιδιο χρονο εργασιας.Δεν ειναι δικαιωμα στην τεμπελια να χρησιμοποιω το χρονο μου για την οικογενεια μου,την μορφωση μου,την ψυχαγωγια μου και φυσικα για την ενεργη συμμετοχη μου στη διαχειρηση των κοινων θεματων μιας κοινωνιας.Αυτα ειναι δικαιωμα στην ελευθερια.

  09/04/2012 στο 10:23

  • μανικακος

   νόμιζω δεν αναφέρει την αραβική Άνοιξη,γιατι σηκώνει πολυ κουβέντα για το τι συνέβει εκεί.Άσχετα με το πώς ξεκίνησε ή εξελίχθηκε η κατάσταση,δεν παυουν να αποτελούν κοσμοιστορικά γεγονότα.
   Το κείμενο δεν αποδέχεται το στερεότυπο του «τεμπέλη έλληνα»,ταμπέλα που του κόλλησαν οι Ευρωπαικες κυβερνησεις,αλλα διεκδικεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

   09/04/2012 στο 10:46

   • WrongTendency

    «ένδοξες εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο» νομιζω οτι εαν δεν ενοουσε την «Αραβικη ανοιξη» και ενοουσε το OWS δεν θα χρησιμοποιουσε τον ορο «ενδοξη εξεγερση».

    Θεμα οπτικης ειναι.Για μενα αποδεχεται καθαρα το στερεοτυπο του «τεμπελη Ελληνα» εστω και αν το λεει καλοπροαιρετα και μαλλον με την εννοια του «Μποεμ».
    Πολιτικα εχει το ιδιο αποτελεσμα για τα συμπερασματα που οδηγει.
    Ο Ελληνας οπως και ολοι οι εργατες καθε λαου,εργαζονται σαν τα σκυλια και δεν ειναι «μποεμικη» νοοτροπια να θες να μην εισαι σκλαβος να απολαμβανεις το 100% οσων παραγουν τα χερια σου και το μυαλο σου.Δεν ειναι «μποεμικη» νοοτροπια να θελεις να ζεις απλα σαν ανθρωπος.
    Δεν θα υποβιβασουμε τα αυτονοητα…νοοτροπια.

    09/04/2012 στο 11:08

    • μανικακος

     Δε βρίσκω κατι το κακό στην «μποέμικη» νοοτροπία.Λιγότερη δουλειά-περισσοτερο χρόνο θα ήθελα ως εργάτης,όχι αξιοπρεπη μαστίγιο.
     οταν λες οτι οι ελληνες εργαζονται σαν τα σκυλια,τι εννοείς;εργαζονται όσο τους υποχρεώνουν οι εργοδότες τους ή οι υποχρεώσεις τους ή η αναγκη τους για περισσοτερα λεφτά(τις καλές εποχές αυτα).Δεν είδα εγω να δουλευει κανενας απο χούι,επειδη δεν εχει τι αλλο να κάνει…..

     09/04/2012 στο 11:24

     • WrongTendency

      Εννοω οτι εργαζονται παραπανω,απο τον απαιτουμενο χρονο για την παραγωγη των μεσων συντηρησης τους.
      Εγω βρισκω κατι κακο στο να υποβιβαζουμε το δικαιωμα σε μια φυσιολογικη ανθρωπινη ζωη σε…»μποεμικη» νοοτροπια.
      Δεν θελουμε να αλλλαξουμε τον καπιταλισμο γιατι ειμαστε τεμπεληδες(ενω «και καλα» αν δεν ειμασταν μια χαρα θα λειτουργουσε),αλλα γιατι δεν λειτουργει για το συμφερον ολης της κοινωνιας σαν κοινωνικο-οικονομικο συστημα και γιατι δεν θελουμε να μας εκμεταλευονται.Και γιατι το επιπεδο της τεχνολογικης προοδου ειναι τετοιο που μπορει να εξασφαλισει οτι η φυσιολογικη ανθρωπινη ζωη θα ειναι ο κανονας και οχι η εξαιρεση μιας «μποεμικης» νοοτροπιας.

      Γενικοτερα,νομιζω οτι εχω γινει αρκετα κατανοητος για το τι θελω να πω,στο δευτερο μερος του πρωτου σχολιου μου.Ειναι βαρετο να επαναλαμβανομαι.

      09/04/2012 στο 11:43

      • μανικακος

       και ποιος θα μας ορισει τι είναι «φυσιολογική ανθρώπινη ζωή» και τι «μποέμικη νοοτροπία»;

       09/04/2012 στο 11:52

   • simon1roi

    «Άσχετα με το πώς ξεκίνησε ή εξελίχθηκε η κατάσταση,δεν παυουν να αποτελούν κοσμοιστορικά γεγονότα».

    Μάνι, νομίζω πως, το πως ξεκίνησαν και κυρίως το πως εξελίσσονται τα γεγονότα είναι που θα τα κάνει κοσμοϊστορικά ή θα δικαιώσει τον WrongTendency.

    09/04/2012 στο 13:54

    • μανικακος

     δλδ;

     09/04/2012 στο 14:33

     • simon1roi

      Δηλαδή αν άλλαξε όντως ο Μανωλιός ή αν απλώς έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

      09/04/2012 στο 18:32

      • μανικακος

       μα κι αλλιώς να βαλει ο Μανωλιός τα ρούχα του,αλλάζει το γεγονός οτι υπήρξαν ως εξεγέρσεις; το οτι έμειναν στην μέση ή απετυχαν,να το κουβεντιάσουμε,αλλα δεν μπορουμε να αμφισβητησουμε οτι ειχαμε εξεγερσεις….

       10/04/2012 στο 00:16

      • simon1roi

       Συμφωνώ καλέ μου φίλε. Εξεγέρσεις είχαμε. Το αν αυτές συνιστούν και κοσμοϊστορικά γεγονότα, μένει να το δούμε.

       10/04/2012 στο 07:51

  • WrongTendency

   +100 από μένα.

   09/04/2012 στο 13:19

   • καλτσοδετης

    μη χασεις και συ
    arbeicht macht frei ε ?

    09/04/2012 στο 15:06

    • Ok τρολ, πες μου πώς θα ζεις λοιπόν χωρίς να παράγεις και μετά έλα να μιλήσουμε.

     10/04/2012 στο 02:08

     • καλτσοδετης

      ο τελευταιος που μου το ειχε θεσει ετσι αν θυμαμαι καλα ηταν ο παππους μου, η μηπως ο δασκαλος στο σχολειο, μπορει και ο παπας της ενοριας …δεν θυμαμαι καλα … εν πασει περιπτωσει ενας απ αυτους

      ο αβρααμ μπεναρογια αν και 100 χρονια πισω ηταν πολυ πιο φρεσκος και ανοιχτος απ του λογου σας

      10/04/2012 στο 02:15

  • @WrongTendency Με βάση την ανάγνωση που κάνω εγώ στην λέξη «εξεγέρσεις» αναφέρεται κυρίως στην λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», στις φοιτητικές διαμαρτυρίες σε Χιλή, Αγγλία, Ιταλία κτλ, και σε δεύτερο βαθμό στο κίνημα των πλατειών (Ισπανία, Ελλαδα, ΗΠΑ, κτλ). Όλα αυτά είναι εξέργεσεις, αντιδράσεις απέναντι στο κυρίαρχο κοινωνικό-οικονομικο-πολιτικό σύστημα. Το τι πέτυχε κάθε μια από αυτές, ως προς τους στόχους που είχαν τεθεί, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, την οποία αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεται ο συγγραφέας, είναι τι κέρδισε το κίνημα. Και αυτό είναι ριζοσπαστικοποίηση κομματιων της κοινωνίας, αμφισβήτηση του υπάρχοντος συστήματος (σε διάφορους βαθμούς), κτλ.

   Τώρα όσο αφορά τις εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο ένα από τα βασικότερα πράγματα που ζητούσε η πλειονότητα του κόσμου είναι ελεύθερες εκλογές και αστική δημοκρατία δυτικού τύπου και με βάση αυτό νομίζω ότι είναι σε μεγάλο βαθμό πετυχυμένες (στην Τυνησία έκαναν ελεύθερες εκλογές, στην Αίγυπτο ακόμα το προσπαθούν αν δεν απατόμαι αλλά έριξαν τον Μουμπάρακ). Επίσης είναι επιτυχημένες γιατί ο κόσμος συνεχίζει να διεκδικεί και προσπαθεί και σε άλλα ζητήματα/δικαιώματα. Θαυμάζω και στηρίζω τον κόσμο που εξεγέρθηκε σε αυτές τις 2 χώρες ακόμα και αν δεν συμφωνώ με την θέση της πλειονότητας για αστική δημοκρατία, λόγω πίστης στον αυτοπροσδιορισμό του καθενός. Επιπλέον θεωρώ ότι ακόμα και αυτή η μετάβαση από δικτακτορία σε αστική δημοκρατία είναι μια προοδος, και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα σταματήσουν εκεί…

   Την κατάσταση σε Συρία και Λιβύη τις αφήνω απ’έξω γιατί είναι αρκετά πιο πολύπλοκη και όχι τόσο ξεκάθαρη.

   09/04/2012 στο 15:57

  • giorgalis

   Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις του WT.
   Αν στην εποχή μας καταργήσουμε τον καπιταλισμό (όχι για τη φεουδαρχία 🙂 ) θα είναι παραδοξότητα η υπόθεση «τεμπελιά».

   10/04/2012 στο 01:03

   • μανικακος

    εξαρταται τι εννοεις να καταργήσεις τον καπιταλισμο,ποιον καπιταλισμο και τι ακριβως θα φέρεις….

    10/04/2012 στο 01:13

    • giorgalis

     Θα φέρω σοσιαλισμό/κομμουνισμό και είναι κομματάκι δύσκολο να τον περιγράψω ακριβώς, σίγουρα πάντως δεν θα φέρω τίποτα καλύτερο αν θεωρώ πρόοδο τις νατοϊκές εξεγέρσεις και την «ελευθερία και δημοκρατία» δυτικού τύπου.
     Είμαι σταλίνας αν έχω να επιλέξω μεταξύ αυτού και τις μικροαστικής ελευθεριακότητας 🙂

     10/04/2012 στο 09:28

     • μανικακος

      Τις νατοικες εξεγερσεις δεν ξερω ποιος τις θεωρει πρόοδο,αλλα την «ελευθερια και δημοκρατια» δυτικού τυπου σιγουρα την ζηταει οποιος ζει επι δεκαετιες με το μαστίγιο και με την υποχρεωτική εργασία υπερ του Μεγάλου Χαλιφη-ηγετη-τιμονιερη-κομματος….

      10/04/2012 στο 09:58

      • giorgalis

       Με τους καντάφηδες, τους τσαουσέσκου και τους σανταμ του πλανήτη, οι λαοί ζούσαν απείρως καλύτερα από τη «δημοκρατία και ελευθερία», με αυτούς συγκρίνεται η «ελευθερία και δημοκρατία» δυτικού τύπου και από αυτούς χάνει.
       Αν δε το βλέπεις είναι επειδή δεν σε πολυαγγίζει, δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο… 😉

       10/04/2012 στο 10:30

       • μανικακος

        ναι,ειμαι σιγουρος…. και η ελλαδα επί Κώτσου ζουσε καλυτερα…. και μετα ηρθε το «πουλί» και ζησαμε εμεις καλα και οι αλλοι καλυτεροτερα…

        10/04/2012 στο 11:41

      • @Giorgalis Δεν ξέρω αν με τους καντάφηδες και τους τσαουσέσκου οι λαοί τους ζούν καλύτερα από ότι στις δυτικές δημοκρατίες και πως ορίζεις το καλύτερο, ξέρω όμως το μεγαλύτερο σύνολο του πληθυσμού των χωρών της αραβικής άνοιξης αναζητούσε αστική δημοκρατία δυτικού τύπου, θεωρώντας το προφανώς ως καλύτερη κατάσταση από αυτήν που βρίσκονταν πριν (δικτακτορία). Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερη, αλλά δεν είμαι καν σίγουρη ότι βλέπουν όλη την αλήθεια για το τι είναι η αστική δημοκρατία. Έδω καλά καλά δεν την βλέπουν αυτή που ζούν μέσα σε αστική δημοκρατία….

       Επειδή εγώ μίλησα για πρόοδο από μια δικτακτορία σε μια αστική δημοκρατία, επέτρεψέ μου να διευκρινήσω ότι το εννοώ ως εξέλιξη θετική, όπως πρόοδος είναι η μετάβαση από την φεουδαρχία στον καπιταλισμό. Εξέλιξη σε ένα σύστημα που μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μπορεί (με πολλούς πολλούς περιορισμούς) να συμμετέχει σε αποφάσεις, έχει πρόσβαση στην γνώση σε μεγαλύτερο βαθμό κτλ κτλ. Συγκριτικά πάντα με την προηγούμενη κατάσταση.

       10/04/2012 στο 12:16

      • giorgalis

       Οπως σου είπα μάνικ, με αυτούς συγκρίνεται η «ελευθερία και δημοκρατία» και από αυτούς χάνει. Οι «κώτσοι» και τα «πουλιά» είχαν φυσική εξέλιξη την «ελευθερία και δημοκρατία» (κι αυτά που ζούμε εμείς τώρα είναι φυσική εξέλιξη της κι όχι μετάλλαξη και μαλακίες που λενε κάποιοι φιλεύσπλαχνοι ρούληδες και ούληδες που θέλουν να την επαναφέρουν στο …σωστό δρόμο), ενώ οι «χαλίφηδες» πέφτουν βίαια από τις δυνάμεις της «ελευθερίας και δημοκρατίας».Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως οι μέρες που ζουν και θα ζουν οι λαοί των πρώην «χαλιφάτων» είναι και θα είναι πολύ χειρότερες.

       Cat, βλέπουν πολύ τηλεόραση γι αυτό ζητάνε αυτό που ζητάνε
       και στα χωριά υπάρχουν τηλεορασόπληκτα γερόντια που νομίζουν πως αυτή τη στιγμή χορεύεις γυμνόστηθη σε θαλαμηγό που πάει προς Μύκονο… 🙂

       10/04/2012 στο 12:59

 3. WrongTendency

  Ειναι ενα σχολιο μου «σκαλωμενο» στα σπαμ.Αν ειναι καποιος μεσα ας το εμφανισει.

  09/04/2012 στο 10:33

 4. καλτσοδετης

  H μεγαλη μαλακια της αριστερας ειναι πως θεωρει την ανεργια προβλημα
  Προβλημα ειναι η φτωχια
  Προβλημα ειναι ο εκβιασμος που σε οδηγει στην μισθωτη σκλαβια

  Αρχη και σκοπος των κινηματων της απελευθρωσης είναι η ελευθερία.
  Η απόλυτη ελευθερία του κάθε ανθρώπου, η οποία σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.
  Η απόλυτη ελευθερία του άλλου στα δικαιωματα του

  «Δικαίωμα στη μοναξιά»
  «Αλίμονο αν ο σοσιαλισμός μάς στερήσει το δικαίωμα να μπορούμε να μένουμε μόνοι μας και να αυτογιγνωσκόμαστε».

  09/04/2012 στο 10:55

  • WrongTendency

   Ξερεις τι εξουσιαστικο πραγμα ειναι η πεινα..;;

   09/04/2012 στο 11:10

   • LAGARTSAS-A

    Ξερεις τι εξουσιαστικο πραγμα ειναι η βλακεια..;;
    μπορεις να επιλεξεις να εισαι δουλος και να εχεις ενα κομματι ψωμι.
    ετσι δινεις και νοημα στη ζωη σου.

    09/04/2012 στο 12:15

    • WrongTendency

     Το ξέρω…τη βλέπω…

     09/04/2012 στο 14:42

     • LAGARTSAS-A

      κοιταξε θα τη δεις καλυτερα στον καθρευτη, που ανακλα τη μπραγματικοτητα. 😉

      09/04/2012 στο 15:10

   • καλτσοδετης

    γιαυτο λεμε πως:

    H μεγαλη μαλακια της αριστερας ειναι πως θεωρει την ανεργια προβλημα
    Προβλημα ειναι η φτωχια

    09/04/2012 στο 15:01

    • καλτσοδετης

     αλλα βεβαια για την τρεντυ αριστερα, αλλα και την καγκουρικη αριστερα, που προπολλου εχει απεμπολησει τοοραμα της, ειναι αδυνατον να υπαρξει διακριση μεταξυ ανεργιας κ φτωχιας,αφου εργασια=>πλουτος, αεργια=>φτωχια

     γιαυτο τα ζωα περιοριζοντε να διεκδικουν (λεμε τωρα, γιατι στη πραγματικοτητα τπτ δεν διεκδικουν περαν απο ενα ξεροκομματο εξουσιας) το δικαιωμα στην εργασια ,αντι να προτασσουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

     αλλα τι περιμενεις …

     09/04/2012 στο 15:22

     • lnsurrection

      Τώρα επιτέλους με τη ΔΗΜΑΡ θα υποστηριχτεί και το δικαίωμα στο i-Phone, αν είναι δυνατό να κάνει 700 ευρώ!

      09/04/2012 στο 15:50

      • καλτσοδετης

       η ΔΗΜΑΡ, αλλα και η ΝΔ και το ΜΠΑΤΣΟΚ ειναι η αλλες οψεις σας ρουλη
       καλη επιτυχια στις εκλογες
       και πολλες καναπεδιες

       09/04/2012 στο 16:08

      • LAGARTSAS-A

       ε! οχι και ρουλης ο lnsurrection ή μου διαφευγει κατι; 😉

       09/04/2012 στο 16:35

      • καλτσοδετης

       ρουλης απ το αριστε-ρουλης 😎

       09/04/2012 στο 18:43

      • LAGARTSAS-A

       χαχαχαχα
       αυτο εννοουσα … λες;! μα για να το λες και εκεινος να σιωπα … 😉

       09/04/2012 στο 19:27

      • Spin

       εγώ θα σας πρότεινα να δημιουργήσετε οργανισμό πιστοποίησης, να ξέρετε ποιοι είναι ρούληδες, ποιοι ρουλεμάν και ποιοι ρολόγια. μην μπερδεψουμε καμιά μέρα τους δείκτες με τους μέσους και τα χαφ.μη σας τα λέω εγώ , είδατε τι έπαθε ο θρύλος με την κέρκυρα.

       09/04/2012 στο 22:20

       • DrAluca

        Εσυ τωρα ως τι μιλας?
        Ως ρουλης?
        ISO εχεις?
        Για περνα μια απο την Κ.Ε.

        Χαμογελατε…

        09/04/2012 στο 22:25

      • κάτσε να γίνουν εκλογές και θα σου πω εγώ 😛

       09/04/2012 στο 23:03

       • DrAluca

        Ετσι και βρεις Βlack Forest και γκοτζιλα στα ψηφοδελτια….μην απορησεις…. 😛 😛

        Χαμογελατε…

        09/04/2012 στο 23:06

      • LAGARTSAS-A

       ρε σπινακο.
       ψαχνουμε για υποψηφιους του ριζο-σπαστικου κωματος που θα σαρωσει. αντε οτι κι οτι. αμα θες που το θες σε βαζουμε και σενα στη γκρησαρα. 😉
       γαμω τις εκλογες μας (μπου χαχα) γαμω.

       09/04/2012 στο 23:33

      • simon1roi

       @ Spin

       Λοιπόν, ξέρεις τι διαπιστώνω σύντροφε μουστάκια; Ότι, ενώ είσαι πολέμιος του δικομματισμού, είσαι ένθερμος υποστηρικτής του διομαδισμού, μην πω του μονομαδισμού! 😀 😀

       10/04/2012 στο 07:56

       • μανικακος

        καλα ο Spin,αν γινοταν θα έδινε ολοκληρο το πρωταθλημα σε εναν μονο παιχτη…. 😀 😀 😀

        10/04/2012 στο 09:48

      • Γέροντας Spin

       εγώ το μόνο που θέλω είναι να δώσω το πρωτάθλημα στον τάσο πάντο. και να βγω πρώτος στις εκλογές αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά με αυτά και μαυτά o insurrection κρύβεται 😛

       10/04/2012 στο 10:24

      • lnsurrection

       Εμένα τότε πρέπει να με πεις χούλη 😉

       10/04/2012 στο 11:11

      • LAGARTSAS-A

       Χαχαχαχαχαχα
       Δεν ειχα λαθεψει. Λιγο με μπερδεψε ο καλτσοδετης, που του εχω μια Α΄ εκτιμηση. 😉
       Ετσι τα πραγματα μπηκαν στη σωστη ροη τους.
       Αντε τωρα ολοι, ρουληδες, κουληδες, δουληδες, ουληδες για τη μεγαλη μαχη της καλπης και της καρεκλας του καθεστωτος.
       Οι μελλοθανατοι της τιμημενης εργατιας, σας χαιρετουν και σας ψηφιζουν.
       Καλιο δουλοι και χορτατοι των συστηματων.
       Παρα αεργοι τεμπεληδες εραστες της ζωης και της ελευθεριας.

       10/04/2012 στο 13:25

      • giorgalis

       εγώ πάντως δεν βλέπω εραστές της ζωής και της ελευθερίας, εραστές της πείνας βλέπω

       10/04/2012 στο 13:28

       • lnsurrection

        Εδώ ελευθερώνει η εργασία, δε θα ελευθερώσει η πείνα;

        10/04/2012 στο 22:48

 5. Στέφανος Χατζάρης

  συζητηση για την τεμπελια απ την εποχη που γινοταν στο indy συζητησεις

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=143465

  09/04/2012 στο 11:54

 6. Γέροντας Spin

  Μπράβο ρε Μάνικ. Πολύ καλή ανάρτηση. Απαντάμε στους καπιτάλες έχοντας στο μυαλό μας τη καπιταλιστική λογική. Λες και άλλη όρεξη δεν έχουμε, από το να δουλεύουμε για 40 χρόνια δευτέρα παρασκευή για να ορθοποδήσει η χώρα…

  09/04/2012 στο 15:51

 7. Marxist Reloaded

  Το ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η εργασία παράγει αξία και συνεπώς…κεφάλαιο. Κατά συνέπεια η πολιτική του «δικαιώματος στη δουλειά» είναι μια καπιταλιστική πολιτική…

  09/04/2012 στο 21:15

  • καλτσοδετης

   ναι ναι και ως γνωστον ο Πωλ Λαφαργκ ηταν μεγας καπιταλιστας

   Μια αλλόκοτη τρέλα διακατέχει τις εργατικές τάξεις των εθνών στα οποία βασιλεύει ο καπιταλιστικός πολιτισμός. Η τρέλα αυτή είναι ο έρωτας για τη δουλειά, το θανατηφόρο πάθος για τη δουλειά, που φτάνει μέχρι την εξάντληση των ζωτικών δυνάμεων του ατόμου και των απογόνων του.

   10/04/2012 στο 00:27

   • Marxist Reloaded

    Η εργατική τάξη είναι νεκρή. Το πτώμα έχει αρχίσει και βρωμάει

    10/04/2012 στο 02:33

    • WrongTendency

     Εργατική τάξη είναι ζωντανή και απόδειξη για αυτό είναι οτι σε τάισε (και) σημερα…

     10/04/2012 στο 11:25

     • Marxist Reloaded

      Με τάισε η επιστήμη και η τεχνολογία, αυτες είναι οι παραγωγικές δυνάμεις σήμερα, όχι τα πτώματα

      10/04/2012 στο 11:45

      • Mitsaras

       Έχεις κατακρεουργήσει τον μαρξισμό φιλαράκι. Άλλαξε καλύτερα ψευδώνυμο.

       10/04/2012 στο 11:54

      • Στέφανος Χατζάρης

       wraia tou tin eipes
       ton eskises ton antimarxisti

       10/04/2012 στο 12:05

      • Mitsaras

       Natural Born Talent!

       10/04/2012 στο 12:07

     • Στέφανος Χατζάρης

      mpeeeeeeeee

      10/04/2012 στο 11:46

      • Marxist Reloaded

       Σκίζονται στη δουλειά (απ’ ό,τι βλέπω εδώ μέσα) ορισμένοι με εμφανή διαταραχή προσωπικότητας: παιδια αν τη γυναίκα σας δεν την λένε Κρούπσκαγια δεν είστε ο Λένιν. Cool

       10/04/2012 στο 12:24

      • Γέροντας Spin

       το μάτριξ το 4 βγαίνει σύντομα? 😛

       10/04/2012 στο 14:25

  • WrongTendency

   Σημασία έχει να συνειδητοποιήσουμε οτι η εργασία παράγει …αυτό που τρώμε,το σπίτι που κοιμόμαστε,τα φάρμακα που μας γιατρέυουν.
   Η εργασία στον καπιταλισμό παράγει και και εξτρα πλούτο(την υπεραξία) για την άεργη τάξη των αστών,δουλέυει ο εργάτης δηλαδή και για τους αστούς που κάθονται.
   Το να θέλουμε να καταργήσουμε την εκμετάλευση δεν σημαίνει οτι θα καταργήσουμε και την παραγωγή μέσων συντήρησης.

   Και ας σκεφτουμέ οτι σήμερα,ο καπιταλισμός εμπλέκει στην παραγώγικη διαδικασία όσο το δυνατόν λιγότερους εργάτες ετσι ώστε να μείωσει το «κοστος».Φανταστείτε να μπορεί να συμμετέχει ολος ο εργασιακά διαθέσιμος πληθυσμός,πόσο θα μειωνόταν ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας γία την παραγωγή των απαιτούμενων μέσων συντήρησης.

   10/04/2012 στο 10:51

 8. Νόμος είναι το δίκιο του τεμπέλη

  Το πάθος για την τεμπελιά
  είναι δυνατότερα απ’ όλα τα κελιά

  Σκατά στην ηθική της εργασίας.

  09/04/2012 στο 21:54

 9. καλτσοδετης

  καλά όλα αυτά αλλά αν η τεμπελιά του χειρώνακτος αποτελεί απειλή για τον πραγματικό κόσμο, στον «αληθινό» κόσμο, η πραγματική απειλή είναι ο άεργος ποιητής…

  ρ. βανεγκέμ

  10/04/2012 στο 02:32

 10. Πάντως..για όποιον θέλει να δουλέψει
  βρέθηκε η λύση 🙂
  http://www.kato-kefali.blogspot.com/2012/04/blog-post_10.html

  10/04/2012 στο 12:10

 11. Marxist Reloaded

  @Mitsaras

  Μεγάλε για να εκφέρεις άποψη για τον μαρξισμό πρέπει να διαβάσεις Μαρξ πρώτα. Αν δυσκολεύεσαι έχουμε και εικονογραφημένες εκδοχές, όπως το λινκ που έδωσα παραπάνω…

  10/04/2012 στο 13:52

  • Mitsaras

   Ο Marx σε γράμμα που είχε στείλει στον Kugelmann στις 11/7/1968 εξηγεί το μεθοδολογικό πλαίσιο στο οποίο αναλύει την εργασιακή θεωρία της αξίας στον 1ο τόμο του Κεφαλαίου. Σε ένα σημαντικό απόσπασμα γράφει (δική μου η έμφαση):

   As for the Centralblatt, the man is making the greatest concession possible by admitting that, if value means anything at all, then my conclusions must be conceded. The unfortunate fellow does not see that, even if there were no chapter on ‘value’ at all in my book, the analysis I give of the real relations would contain the proof and demonstration of the real value relation. The chatter about the need to prove the concept of value arises only from complete ignorance both of the subject under discussion and of the method of science. Every child knows that any nation that stopped working, not for a year, but let us say, just for a few weeks, would perish. And every child knows, too, that the amounts of products corresponding to the differing amounts of needs demand differing and quantitatively determined amounts of society’s aggregate labour. It is self-evident that this necessity of the distribution of social labour in specific proportions is certainly not abolished by the specific form of social production; it can only change its form of manifestation. Natural laws cannot be abolished at all. The only thing that can change, under historically differing conditions, is the form in which those laws assert themselves. And the form in which this proportional distribution of labour asserts itself in a state of society in which the interconnection of social labour expresses itself as the private exchange of the individual products of labour, is precisely the exchange value of these products.

   http://www.marxists.org/archive/marx/works/1868/letters/68_07_11.htm

   Βέβαια αυτό που γνωρίζει ένα παιδί (για τον Marx) φαίνεται πως το αγνοεί ο MR και μάλιστα αναφέρεται στη διττή φύση της εργασίας που ενσωματώνεται στο εμπόρευμα παρακάπτοντας την ίδια την εργασία. Σαν να αναμεταδίδεις εναν ποδοσφαιρικό αγώνα όπου δεν υπάρχει μπάλα.

   Για τον Marx η ουσία του εμπορεύματος είναι η εργασία στην αφηρημένη της μορφή δηλαδή απαλλαγμένη από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (τεχνογνωσία, εμπειρία κτλ.). Η τεχνολογική πρόοδος μέσω της επιστημονικής εξέλιξης δεν αντικαθιστά την εργασία ως την ουσία του εμπορεύματος. Απλά οδηγεί στη μείωση της ποσότητας (αφηρημένης) εργασίας που απαιτείται για την παραγωγή ενός εμπορεύματος ώστε τα καινοτόμα κεφάλαια να αποκτήσουν πλεονέκτημα στη σφαίρα της κυκλοφορίας αποσπώντας μέρος της αξίας που δημιουργείται στους κλάδους ή στις επιχειρήσεις όπου δρουν λιγότερο αποτελεσματικά κεφάλαια. Όμως η ουσία του εμπορεύματος, δηλαδή η αξία, παραμένει η εργασία ανεξάρτητα από την ποσότητα που απαιτείται για την παραγωγή του. Ακόμα και τα μέσα παραγωγής που χρησιμοποιούνται αποτελούν αποκρυσταλώματα απονεκρωμένης εργασίας, δηλαδή εργασίας που έχει χρησιμοποιηθεί σε παρελθόντες χρόνους παραγωγής. Στις εμπειρικές μετρήσεις της εργασιακής αξίας απαιτείται ο καθορισμός του λεγόμενου σταθερού κεφαλαίου σε εργασιακές αξίες ώστε να καθοριστεί με τη σειρά της η ίδια η εργασιακή αξία. Ο ισχυρισμός σου Marxist Reloaed ότι η επιστήμη και η τεχνολογία είναι εκείνη που παράγει (και όχι η εργασία) αποτελεί τον πλήρη εκχυδαϊσμό καθώς πίπτει (με τον πιο ακραίο τρόπο) στη νεοκλασική θεωρία που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ορθόδοξης οικονομικής επιστήμης. Σύμφωνα με τη νεοκλασική θεωρία παραγωγής υπάρχουν δύο συμβαλλόμενα μέρη, το κεφάλαιο και η εργασία όπου ο συνδυασμός των οριακών τους προϊόντων συμβάλλει στην παραγωγή. Με άλλα λόγια η νεοκλασική θεωρία πρεσβεύει πως στην παραγωγή δε συμβάλλει μόνο η εργασία αλλά και το κεφάλαιο απαξιώνωντας την εργασιακή θεωρία της αξίας κι αναδεικνύοντας τον κάτοχο των μέσων παραγωγής, δηλαδή τον καπιταλιστή, ως ισότιμο παραγωγό με τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις.

   Ανακεφαλαιώνοντας η μοναδική παραγωγική δύναμη είναι η εργασία. Η επιστήμη και η τεχνολογία απλά συμβάλλουν στην διεύρυνση των παραγωγικών της δυνατοτήτων.

   Βέβαια η υποκατάσταση της εργασίας από κεφάλαιο μέσω της αύξησης της αξιακής σύνθεσης κεφαλαίου έχει άλλες επιπτώσεις και συνδέεται με τη μαρξική θεωρία κρίσης. Ωστόσο αυτό αποτελεί ένα ξεχωριστό ζήτημα.

   Αυτά μέχρι στιγμής λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που θέτει η ανταλλαγή απόψεων σε αυτόν τον χώρο.

   10/04/2012 στο 14:35

   • Γέροντας Spin

    Καλά κάτσε διάβασε πρώτα μαρξ και μετά γράψε σεντόνια. Αντε πια με τον κάθε άσχετο δω μέσα 😛

    10/04/2012 στο 14:37

    • Mitsaras

     Προσπαθώ πάντως 🙂

     10/04/2012 στο 14:38

     • pagal

      Ε διάβασε λίγο και συ ρε Mitsara!!!

      10/04/2012 στο 15:15

   • καλτσοδετης

    εχεις πολυ μεγαλο ταλεντο ρε φιλε
    απ τις 30000 σελιδες που εχει γραψει ο μαρξ καταφερες να βρεις τις πιο μαλακισμενες, αυτες στις οποιες σαν καγκουρας ισχυριζεται οτι η αληθεια του ειναι τοσο φωτεινη που τη γνωριζει και ενα μικρο παιδι

    ειναι το πιο μαλακισμενο κειμενο του Μαρξ

    κανενας φιλοσοφος ποτε δεν ειπε «αυτο το ξερει και ενα μικρο παιδι» , η μη μονο οταν το «αυτο» το ξερει ΜΟΝΟ ενα μικρο παιδι που δεν «βλεπει» με τους παραμορφωτικους φακους της νοησης

    σε ειχα κοτσαρει για σοβαρο, αλλα λεμε εισαι τουριστας κι εσυ

    10/04/2012 στο 16:35

    • Mitsaras

     Προσωπικά ποτέ δε σε πήρα στα σοβαρά οπότε προφανώς σε ξεγέλασα. Οπως αναφέρω παραπάνω το γράμμα αυτό αποτελεί συμπύκνωση ολόκληρης της μαρξικής ανάλυσης για ένα ζήτημα στο οποίο αφιερώνει 100αδες σελίδες. Αντιθέτως ο MR είναι εκείνος που από ένα ογκώδες βιβλίο όπως το Grundrisse μου παραθέτει ένα απειροελάχιστο απόσπασμα κάτι που υπονομεύει την ενιαία ανάγνωση κι αντίληψη του μαρξικού έργου. Λες κι ο Marx μελετάται με τσιτάτα.

     Όσο για το τι γράφει ο Marx προφανώς γνώριζε πως απέναντί του δεν είχε κανά «καλτσοδέτη» ή λοιπό τρολάκι της κακιάς ώρας για να αυτολογοκριθεί. Στην περίπτωσή του πιστεύω πως θα τον άφηνε παγερά αδιάφορο.

     10/04/2012 στο 17:22

     • καλτσοδετης

      εχεις αναρωτηθει ποτε, ποιοι ηταν οι αντιπαλοι «συνομιλητες» και ποιοι οι οπαδοι του Καρολου?

      μη πας μακρια, η ζωη κυκλους κανει και κατα την μαρξικη αντιληψη η ιστορια κινειται ως

      σπιραλ

      οι πρετεντερηδες, οι καμπουρακηδες και οι λυριτζηδες της εποχης του ηταν οι αντιπαλοι και κατι μιτσαρες οι οπαδοι

      τι νομιζεις δλδ οτι ηταν ολα αυτα τα σουργελα που κατατροπωνε ??

      την πλακα του εκανε, ειτε τους επαιζε μαν του μαν, ειτε ζωνη, ειτε ρομβο

      τα καλσον σφιγγανε οταν απεναντι βρισκοταν οι καλτοδετες, αυτοι που του πεταγαν το καπελο, οι ασεβεις που γελαγαν στην σοβαροφανεια, αυτοι που αρνουταν την θεολογια, αυτοι που τον αμφισβητησαν αλλα και τον στηριξαν ταυτοχρονα διχως να τον αποθεωνουν

      απεναντι σ αυτους ο μαρξ δεν αυτολογοκριθηκε ποτε, εγραψε ομως τα καλυτερα και σοβαροτερα κειμενα του

      τωρα, αν εχεις σε ενδιαφερει σοβαρα το μαρξικο εργο,καποια στιγμη θα ερθεις αντιμετωπος μ αυτο το εργο … αν οχι συνεχισε να τον διαβαζεις σαν λουκυ λουκ και ετσι διαβαζεται αμα λαχει

      10/04/2012 στο 20:18

 12. LAGARTSAS-A

  @ giorgalis και στους αλλους ομοκαυλους
  Οι εραστες της ζωης και της ελευθεριας αγωνιζονται για το γκρεμισμα των καθεστωτων του καπιταλισμου και σοσιαλ-κρατικοκαπιταλισμου για μια κοινωνια της ελευθεριας και της ζωης, χωρις ταξεις και για ΟΛΟΥΣ. Για μια κοινωνια της δημιουργιας και της χαρας σε αρμονια με το περιβαλλον και τις άλλες μορφες ζωης ετσι που να μπει ενα τελος στο ξεκοιλιασμα της γης που μας φιλοξενει.
  Όχι σαν την τιμημενη εργατια που αγωνιζεται για τα συντεχνιακο κωλαρακι της στα υπαρχοντα καθεστωτα και αμα λαχει να διαφεντεψει με τους ινστρουχτορες της νομενκλατουρα της και τις προλεταριακες δικτατοριες της πανω σε ΟΛΟΥΣ μας και πανω στο περιβαλον (τσερνομπιλ) για το καλο τους και για ναχουμε ταχα μου το βασιλειο των χορτατων.
  Αν εσυ αυτό το πρωτο το βλεπεις ως εραστες της πεινας καλα θα κανεις να αλλαξεις ματογυαλια.
  Αν όχι μπορεις να παραμενεις στο δευτερο. Μπορει να σουχουν (που δεν το βλεπω) φυλαγμενη μια θεση στο επιτελειο ή μια θεση του χορτατου δουλου ή μια θεση στα γκουλανγκ, αφου οι ντατσες θα είναι μετρημενες, παντα χορτατος.

  10/04/2012 στο 14:48

  • giorgalis

   εντάξει, μπορώ να δεχτώ πως δεν είστε εραστές της πείνας.
   γιατί όμως οι καπιταλιστές μου δίνουν την εντύπωση πως δεν τους πειράζει να τους πολεμάτε για τα επόμενα 4000-5000 χρόνια; (γιατί περίπου τόσο θα σας πάρει η νίκη)

   πολλά χρόνια πείνας δλδ για κάποιους που δεν είναι εραστές της!

   10/04/2012 στο 15:54

   • LAGARTSAS-A

    Αυτή την αισθηση εχεις αποκομισει εσυ από τους καπιταλες;!
    Δε σου λεει τιποτα η πρεμουρα τους στην υποβοσκουσα παγκοσμια κριση που τεινει να εκραγει από στιγμη σε στιγμη;!
    Ή είναι τοσο μεγαλο το ελληνικο μεγεθος που τους εχει κανει να τρεχουν και να μη φτανουν μη και αναψει η σπιθα εδώ και τους βαλει μπουρλοτο;!
    Εχεις παρει χαμπαρι τον αναβρασμο που γινεται παντου;!
    Και ποιος σου ειπε εσενα ότι δεν υπαρχουν οι προυποθεσεις των οασεων στις μερες μας, που οραματιζονται οι εραστες της ελευθεριας και της ζωης;!
    Μαλλον εχεις διαποτιστει από το οπιο που σερβιρουν οι καπιταλες περι του αδυνατου.
    Ακομα και ετσι να ηταν που δεν είναι, το να αγωνιζεσαι σ΄αυτή την κατευθυνση είναι μια δικαιωση της ζωης και της ελευθεριας.
    Οι ιδιοι, το ξερει το φυλλοκαρδι τους πως εχουν φαει τα ψωμια τους. 😉

    10/04/2012 στο 17:08

    • Γέροντας Spin

     Οι οάσεις όμως αν δεν στηριχτούν με παραγωγή και οργάνωση θα είναι σαν τις πρεζοοάσεις. Όσο για τους καπιτάλεςμ για την ώρα δεν έχουν και κανά τεράστιο πρόβλημα. Η πίεση που τους ασκείται δεν αρκεί για να αλλάξει την κατάσταση.

     10/04/2012 στο 17:38

     • LAGARTSAS-A

      Για τη μπαραγωγη τα ειπαν παρα κατω ο μητσαρας** και ο WT**.
      Μονο που τα μπερδεψανε λιγουλακι (φταιει κι αυτό το κωμα που τους παπαργιαζει το μυαλο 😉 )με εργασια, εργατικη ταξη που παραγει ΤΑ ΠΑΝΤΑ, (ως “μαρξιστικα” σκεπτομενοι χοχοχο) και μοναδες προϊοντος. Τους διεφυγε το βασικο η αποαναπτυξη, ουτος ώστε να υπαρξει η ισορροπια και η αρμονια με το φυσικο περιβαλλον και η μειωση στο ελαχιστο εως μηδενισμου της αναγκαστικης εργασιας στα απαραιτητα, για μια ζωη ποιοτητας και όχι ποσοτητας.
      Η όποια “εργασια” αφου θα υπαρχει αφθονια ελευθερου χρονου σε ΟΛΟΥΣ θα είναι “εργασια” δημιουργικης επιλογης, όχι εξαναγκασμου και αναγκης.
      Ε! για την οργανωση ταχουμε ξαναπει και βαργιεμαι να επαναλαμβανομαι. (Δεν ειμαι δα και ινστρουχτορας. Μια κοινωνια που θελει βρισκει δρομους, αν δε θελει παιρνει μπαφους από τους καλοθελητες)

      ** με λιγη προσπαθεια ακομα, βαζοντας λιγο το νιονιο τους να δουλεψει, θα αποβαλουν το καρκινωμα του δογματισμου και ισως βρουν τη “θεια” 😉 φωτηση.
      Οσο για σενα δεν υπαρχει καμια σωτηρια.
      Χαχαχαχαχα

      10/04/2012 στο 19:00

      • LAGARTSAS-A

       … φωτιση.
       αφωτιστε. σε τι σχολειο πηγαινες ρεεεεεε! 😉

       10/04/2012 στο 19:06

 13. Marxist Reloaded

  «Ο ισχυρισμός σου Marxist Reloaed ότι η επιστήμη και η τεχνολογία είναι εκείνη που παράγει (και όχι η εργασία) αποτελεί τον πλήρη εκχυδαϊσμό καθώς πίπτει (με τον πιο ακραίο τρόπο) στη νεοκλασική θεωρία που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ορθόδοξης οικονομικής επιστήμης»
  -Mitsaras

  “Αλλά στο βαθμό που αναπτύσσεται η μεγάλη βιομηχανία, η παραγωγή του πραγματικού πλούτου καταλήγει να εξαρτάται λιγότερο από το χρόνο εργασίας και από το ποσό της μισθωμένης εργασίας απ’ όσο από τους μηχανισμούς οι οποίοι κινητοποιούνται κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας και των οποίων η «πανίσχυρη αποτελεσματικότητα» είναι η ίδια…πέρα από κάθε αναλογία προς τον αναλωνόμενο χρόνο εργασίας αλλά εξαρτάται μάλλον από τη γενική κατασταση της επιστήμης και την πρόοδο της τεχνολογίας. Ο πραγματικός πλούτος εκδηλώνεται μάλλον…στην τερατώδη δυσαναλογία ανάμεσα στον εφαρμοζόμενο χρόνο εργασίας και το προϊόν του, καθώς και στην ποιοτική ανισορροπία ανάμεσα στην εργασία η οποία έχει ελαττωθεί σε καθαρή αφαίρεση και στην ισχύ της παραγωγικής διαδικασίας την οποία εποπτεύει”

  – Καρλ Μαρξ, Βασικές Γραμμές στην Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας (Grundrisse)

  Αδιάβαστοι όλου του κόσμου ενωθείτε!

  10/04/2012 στο 16:05

  • καλτσοδετης

   http://www.open.ypoga.net/node/1279#comment-2946

   πολυ ωραιο σχολιο κ εξαιρετο βιντεο

   10/04/2012 στο 16:27

   • Marxist Reloaded

    Καλό να τα βλέπουν αυτά οι οπαδοί της Μούμιας…

    10/04/2012 στο 16:47

  • Mitsaras

   Αυτό που αναφέρεις αποσπασματικά σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τα προαναφερθέντα (άσε που το έχει διατυπώσει ο Smith πριν τον Marx). Ο Marx ακριβώς αναφέρεται στις παραγωγικές δυνατότητες της εργασίας κι όχι στην εργασία καθε αυτή. Ένα πολύ απλό αριθμητικό παράδειγμα θα βοηθούσε. Ας υποθέσουμε πως σε μία δεδομένη χρονική επικρατούν οι Ψ τεχνολογικές συνθήκες όπου για να παραχθεί μία μονάδα του προϊόντος j απαιτούνται 8 μονάδες εργασίας. Έστω τώρα πως πραγματοποιείται πρόοδος στην επιστήμη και στη τεχνολογία ώστε για την παραγωγή της ίδιας μονάδας προϊόντος να απαιτούνται 4 μονάδες εργασίας ενώ με 8 μονάδες εργασίας να παράγονται πλέον 2 μονάδες προϊόντος. Έστω πάλι πώς η τεχνολογία προχωράει ακόμα περισσότερο αυξάνοντας περαιτέρω την παραγωγικότητα της εργασίας όπου για να παραχθεί η ίδια μονάδα προϊόντος να χρειάζονται 2 μονάδες εργασίας. Στις δεδομένες τεχνολογικές συνθήκες με τη χρήση 8 μονάδων εργασίας μπορείς να παράξεις 4 μονάδες προϊόντος κ.ο.κ. Όπως μπορείς να διαπιστώσεις ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται δυσανάλογα σε σχέση με μία ποσότητα εργασίας η οποία παραμένει σταθερή. Όμως σε κάθε περίπτωση χωρίς τη διαμεσολάβηση εργασίας δεν μπορείς να έχεις παραγωγή και σε αυτό το σημείο σε παραπέμπω στον γνωστό τύπο κύκλισης του βιομηχανικού κεφαλαίου όπου μόνο η διαμεσολάβηση εργασίας μπορεί να προσθέτει νέα αξία στα μέσα παραγωγής και μόνο αυτή μέσω του παραγόμενου πλεονάσματος μπορεί να οδηγήσει στην διεύρυνση της οικονομίας. Γιατί αν η ανθρώπινη εργασία δεν ήταν το μέτρο της αξίας, δε θα ένοιαζε τους καπιταλιστές να την απομηζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

   10/04/2012 στο 17:10

   • pagal

    Σ αυτο που -σωστα κατ εμέ – λες Mitsara….προσθέτω το ότι :
    Η πρόοδος στην επιστήμη και στη τεχνολογία είναι κι αυτή προιόν ανθρώπινης εργασίας (και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο) μια και τις τεχνολογικές εξελίξεις δε τις στέλνει ο θεός!

    10/04/2012 στο 17:21

    • Mitsaras

     Σωστός ο Pagal αν και την επιστημονική πρόοδο θα πρέπει να την αντιληφθούμε μέσα στις κυρίαρχες κοινωνικοοικονομικές σχεσεις.

     10/04/2012 στο 17:23

   • Marxist Reloaded

    Ο Μαρξ μιλάει ξεκάθαρα, αυτά που λες εσύ είναι σοφιστείες (στην καλύτερη των περιπτώσεων). Η ανάπτυξη της τεχνολογίας καταργεί τη «συγκεκριμένη» εργασία, και αυτό που μένει είναι η «αφηρημένη», δηλαδή το κομμάτι της εργασίας που παράγει αξία, δηλαδή κεφάλαιο. Με άλλα λόγια, τη στιγμή αυτή που μιλάμε ο μόνος λόγος ύπαρξης της εργασίας, η μάλλον του πτώματός της, είναι να (ανα)παράγει κεφάλαιο. Ένα κίνημα που θέλει να λέγεται αντικαπιταλιστικό πρέπει να συγκεντρώσει τα πυρά του πάνω στην βάση της παραγωγής του κεφαλαίου, δηλαδή στην (αφηρημένη) εργασία.

    «Ένα πτώμα κυριαρχεί στην κοινωνία – το πτώμα της εργασίας. Όλες οι δυνάμεις της υφηλίου συμμάχησαν προκειμένου να υπερασπίσουν την κυριαρχία του: ο πάπας και η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Τόνυ Μπλερ και ο Γιεργκ Χάιντερ, συνδικάτα και επιχειρηματίες, γερμανοί οικολόγοι και γάλλοι σοσιαλιστές. Το μόνο σύνθημα που ξέρουν είναι: δουλειά, δουλειά, δουλειά! Όποιος δεν έχει ξεχάσει ακόμη να συλλογίζεται, θα συνειδητοποιήσει εύκολα τον παραλογισμό μιας τέτοιας στάσης. Διότι η κοινωνία στην οποία κυριαρχεί η εργασία δεν αντιμετωπίζει κάποια προσωρινή κρίση· έρχεται αντιμέτωπη με το απόλυτο όριό της. Την επαύριο της μικροηλεκτρονικής επανάστασης, η παραγωγή πλούτου έγινε ολοένα και πιο ανεξάρτητη από την πραγματική ανάλωση της ανθρώπινης εργασιακής δύναμης σε βαθμό που στο πρόσφατο παρελθόν μόνο η επιστημονική φαντασία θα μπορούσε να διανοηθεί. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται πλέον ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να σταματήσει ή πόσο μάλλον να αντιστραφεί. Η πώληση του εμπορεύματος εργασιακή δύναμη στον 21o αιώνα είναι τόσο πολλά υποσχόμενη όσο αποδείχτηκε ότι ήταν η πώληση ιππήλατων ταχυδρομικών αμαξών στον 20ό αιώνα. »
    -Ομάδα Krisis, «Μανιφέστο Ενάντια στην Εργασία«

    10/04/2012 στο 17:43

    • Mitsaras

     Δεν προλαβαίνω να σου απαντησω αλλά θα επανέλθω σύντομα.

     10/04/2012 στο 17:48

    • Γέροντας Spin

     η εργασία είναι νεκρή οκ. αυτοί που μας πηδάνε δηλαδή είναι νεκρόφιλοι ή αφηρημένοι καλλιτέχνες?

     10/04/2012 στο 17:49

     • Marxist Reloaded

      Προφανώς ανήκεις στην προνομιούχα τάξη των εργαζομένων. Το 21/% -στην Ελλάδα, αλλού ειναι χειρότερα- είναι παρίες άνεργοι, οι οποίοι συμφωνα με την κοσμοθεωρία σας, οπαδοί της Μούμιας, «δεν πρέπει να φάνε» εφόσον δεν στηρίζουν την (ανα)παραγωγή του κεφαλαίου…

      «Όποιος δεν δουλεύει, να μην τρώει» – Λενιν, Κράτος και επανάσταση

      10/04/2012 στο 17:59

      • LAGARTSAS-A

       “Όποιος δεν δουλεύει, να μην τρώει” – Λενιν
       δεν ξερω αν το ειπε. αν το ειπε ομως, αυτος τι εργασια εκανε που παρηγαγε υπεραξια για το κεφαλαιο;! μπου χαχα
       για ετρωγε χαραμι το ψωμακι του;!
       αλλα ξεχασα.αυτος ηταν επαναστατης, ηταν ο μεγας καθοδηγητης της εργατικης ταξης, ηταν ο εγκεφαλος και οι αλλοι τα χερια και τα ποδια. οπως αλλωστε το ξερουμε τα χερια και τα ποδια δουλευουν για τους εγκεφαλους.
       ζητω ο λενιν, ζητω ο σταλιν, ζητω η αθανατη εργατια.

       νταξ τωρα γκ εσυ για μια φρασουλα ξιρνας ουχετους για τους μιγαλους τιμουνιερδες;!
       ου ρε! σκωθκαν τα ποδια να χτυπησουν το γκεφαλλλι

       10/04/2012 στο 19:36

      • LAGARTSAS-A

       να συμπληρωσω.
       αυτη τη φραση τη ξερναει τακτικα ο καρατζαφυρερ.
       εχει μελετησει λενιν φαινεται. 😉

       10/04/2012 στο 19:39

      • WrongTendency

       Τι σχέση έχει το 21% ανέργων που δεν είναι επιλογή του να απέχει από την παραγωγίκη διαδικασία,λόγω του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.Με κάποιον που έχει τη επιλόγη να μοιραστεί ισομέρως την απαιτούμενη εργασία και δεν το κάνει γιατί έτσι γουστάρει;

       *και γενικότερα το μόνο που λες και ξαναλές είναι οττι «η εργατική τάξη πέθανε» χωρίς να το τεκμηριώνεις και χωρίς να απαντάς επί της ουσίας αλλά μόνο με τσιτάτα και παραπομπές σε κείμενα που κάποια μάλιστα αναιρούν αυτά που υποστηρίζεις.

       και πργματικά θα ήθελα να μου εξηγήσεις(είμαι περίεργος) πως φαντάζεσαι εσύ την παραγώγη εάν άυριο το πρώι ολοι συμφωνούσαν μαζί σου και ξεκινούσαμε την εφαρμογή του.
       Ο Lagratsas π.χ ψέλισε κάτι γενικά και αόριστα και νεφελώδη περί «αποανάπτυξης».

       Έλπίζω να μήν πετάξεις πάλι τη μπάλα στη κερκίδα.

       10/04/2012 στο 20:48

      • Spin

       @matrixreloades
       κάτσε να φέρουν τα ball boy τη μπάλα…

       10/04/2012 στο 21:28

      • Marxist Reloaded

       «να συμπληρωσω.
       αυτη τη φραση τη ξερναει τακτικα ο καρατζαφυρερ.
       εχει μελετησει λενιν φαινεται. »
       LAGARTSAS-A

       Φυσικά, όλοι οι υπερασπιστές του καπιταλισμού υπερασπίζονται σθεναρά την εργασία και τον «κόσμο» της γιατί η εργασία και ο κόσμος της (ανα)παράγουν το κεφάλαιο.

       11/04/2012 στο 09:11

     • Marxist Reloaded

      @ WrongTendency

      Εμπέδωσε πρώτα τη μαρξική εννοια της «αφηρημένης» (ναι αφηρημένης, καλά άκουσες, εκτός κι αν είσαι αφηρημένος 😀 ) εργασίας και τα λέμε, εδώ θα είμαστε…

      10/04/2012 στο 21:05

      • WrongTendency

       Σε παραπέμπω στην τελευταία γραμμή του από πάνω σχολίου μου.
       Εγώ δεν δήλωσα μαρξολόγος,αλλά τουλάχιστον δεν διαστρευλώνω το Μαρξ στο σημείο να ανακυρήξω την εργατική τάξη «νεκρή» και μάλιστα χωρίς να το τεκμηριώνω.

       10/04/2012 στο 21:35

    • WrongTendency

     «Η ανάπτυξη της τεχνολογίας καταργεί τη “συγκεκριμένη” εργασία, και αυτό που μένει είναι η “αφηρημένη”, δηλαδή το κομμάτι της εργασίας που παράγει αξία, δηλαδή κεφάλαιο. Με άλλα λόγια, τη στιγμή αυτή που μιλάμε ο μόνος λόγος ύπαρξης της εργασίας, η μάλλον του πτώματός της, είναι να (ανα)παράγει κεφάλαιο.»
     —————————————————————
     Τον ξέσκισες τον Μαρξ!!

     Δεν υπάρχει κομμάτι εργασίας που παράγει κέρδος και άλλο που παράγει προιόν.
     Μια είναι η εργασία που παράγει και δίνει αξία στο προιόν αυτη είναι η ανθρώπινη.Και το κεφάλαιο αποσπά κέρδος γιατί επιστρέφει στον εργάτη μόνο ένα μέρος της αξίας που παρήγαγε και παρακρατά τη διαφορά.

     Δεν υπαρχει «συγκεκριμένη» και «αφηρημένη»(άκου αφηρημένη…) εργασία.
     Υπάρχει ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ και ΑΠΛΗΡΩΤΗ εργασία.

     Δεν δημιουργεί ο καπιταλισμός την ανάγκη για εργασία και δημιουργία μέσων συντήρησης.
     Την ανάγκη για εργασία και παραγωγή μέσων συντήρησης εκμεταλέυεται ο καπιταλισμός,απαλοτριωνοντας το παραγόμενο προίον απο τα χέρια των πραγματικών παραγωγών,πληρώνοντας σε αυτούς μόνο ένα μέρος της αξίας του και πουλώντας το ξάνα σε αυτους στην πραγματική του αξία(ή και παραπάνω αν είναι μονοπώλειο). Και έτσι,κλέβει αυτή τη διαφορά και πολαπλασιάζει το κεφάλαιο.

     10/04/2012 στο 18:54

     • Marxist Reloaded

      «Δεν υπαρχει “συγκεκριμένη” και “αφηρημένη”(άκου αφηρημένη…) εργασία.»

      Εσύ είσαι τελείως αδιάβαστος βλέπω (ο άλλος, ο ξαδερφός σου, έχει διαβάσει και δυο γραμμές…)

      «On the one hand all labour is, speaking physiologically, an expenditure of human labour power, and in its character of identical abstract human labour, it creates and forms the value of commodities. On the other hand, all labour is the expenditure of human labour power in a special form and with a definite aim, and in this, its character of concrete useful labour, it produces use values»
      -Karl Marx, Capital vol. I
      ( http://www.marxists.org/archive/marx/works/1867-c1/ch01.htm#S2 )

      10/04/2012 στο 19:13

      • WrongTendency

       Τι σχέση έχει αυτό με αυτό που έγραψες εσυ πανω;
       Μη μπερδεύεις την αξία εμπορεύματος και της αξίας χρήσης.
       Η ίδια εργασία είναι που παράγει αξία χρήσης και δίνει εμπορική αξία,δεν διαχωρίζονται στο ένα μέρος που παράγει αξία χρήσης και στο άλλο που παράγει αξία εμπορική.

       10/04/2012 στο 20:00

  • WrongTendency

   Αυτό κατάλαβες;
   Το οτι πολαπλασιάζεται η παραγωγική δυνατότητα του εργάτη δεν σημαίνει την κατάργιση της εργασίας.Για να πάμε στην κατάργιση της εργασίας θα πρέπει να μπορούν τα μέσα παραγωγής να πολαπλασιάζουν τον εαυτό τους χωρίς παρέμβαση ανθρώπινης εργασίας(άπο εξόρυξη μετάλων,στήσιμο μέσων παραγωγής(εργοστάσια),παραγωγή πρώτων υλών,λειτουργία μέσων παραγώγης,αναπαραγωγή νέων μέσων παραγωγής κτλ)

   Μέχρι τότε η εργατίκη τάξη είναι αυτή που παράγει ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!

   “Αλλά στο βαθμό που αναπτύσσεται η μεγάλη βιομηχανία, η παραγωγή του πραγματικού πλούτου καταλήγει να εξαρτάται λιγότερο από το χρόνο εργασίας και από το ποσό της μισθωμένης εργασίας απ’ όσο από τους μηχανισμούς οι οποίοι κινητοποιούνται κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας και των οποίων η “πανίσχυρη αποτελεσματικότητα” είναι η ίδια…πέρα από κάθε αναλογία προς τον αναλωνόμενο χρόνο εργασίας αλλά εξαρτάται μάλλον από τη γενική κατασταση της επιστήμης και την πρόοδο της τεχνολογίας»

   Δηλαδή,η πανίσχυρη αποτελεσμάτικότητα των εργατών είναι η βάση,η αρχική δύναμη ώστε αυτη να πολαπλασιαστεί από την τεχνολογία.
   εργασία * τεχνολογία=παραγώμενος πλούτος.
   Εάν η εργασία=0 τοτε και το (γινόμενο)παραγώμενος πλουτος=0 ,οσο και να είναι ο πολαπλασιαστης(τεχνολογία)

   Επειδή κάποιοι(έστω ακόμα μέχρι την τεχνιτή νοημοσύνη) πρέπει να εργάζονται,εργασία θα υπάρχει.
   Και εδώ τίθεται το ερώτημα «Ποιος πούστης θα εργάζεται;»

   Η δική μου άποψη είναι οτι,τον παγκόσμιο απαιτούμενο χρόνο ανθρώπινης εργασίας για την παραγωγή των μέσων συντήρησης της ανθρωπότητας θα τον μοιράζονται ΟΛΟΙ ανάλογα με τις δυνατότητές τους.Εάν η τεχνολογία σιγά σιγά εκμηδενίζει τον απαιτούμενο χρόνο ανθρώπινης εργασίας,τόσο το καλύτερο για μας και αν τον μηδενίσει(λέμε τώρα…) τότε… πάυει να έχει νόημα η λέξη «τεμπέλης».

   Άρα όσοι δεν θέλουν να μοιραστούν αυτόν τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας,απλά επιλέγουν να παρασιτούν από αυτούς που εργάζονται.
   Η μόνη λύση που έχουν είναι να επιτάχυνουν τον καπιταλίσμο και την τεχνολογία,έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο που να μή χρειάζεται εργασία.
   Κανένα πρόβλημα,απλά εμείς μέχρι τότε προτιμούμε να παλέψουμε για την πάυση της εκμετάλευσης και την παυση της χρήσης ενός μέρους της ανθρωπότητας ως μήχανες παραγώγης.

   10/04/2012 στο 17:15

 14. WrongTendency

  Ένα σχολιάκι σκάλωσε πάλι,όποιος μπορεί ας το εμφανίσει.

  10/04/2012 στο 17:25

 15. μανικακος

  Τελικα τι λέει ο Μαρξ;
  Να αράξουμε το καλοκαιρι στην Σούγια ή δεν ταιριάζει στην εργατική τάξη;;;;;;;
  Να ξέρω…..

  10/04/2012 στο 18:21

  • DrAluca

   Πασχα στη Σουγια και καλοκαιρι στο βουνο.
   Η κανουμε επανασταση η δεν κανουμε. Καπιτο? 😛

   Χαμογελατε…

   10/04/2012 στο 18:27

  • καλτσοδετης

   Δεν ξερω τι λεει ο Μαρξ, αλλα ο Καλτσοδετης λεει, αραξε και σαν βαρεθεις και θελησεις αλλαγη και πεσει ο αερας, περνα απεναντι 🙄

   10/04/2012 στο 20:28

   • μανικακος

    σιγα να μην παω….. εκει μακελευονται….

    10/04/2012 στο 20:33

 16. Reblogged this on TURBO.

  10/04/2012 στο 20:03

 17. LAGARTSAS-A

  Νταξ
  Για να βαλμι τα μπραματα ικει που εινι, ζτη θεση που τσ πρεπ.
  Τι πιριμενς απ τσ μιγκροαστους και τσ αλλς τους χαραμουφαϊδις αναρχουαπλιτς τσι αντιεξουαντιεξουστσια φτου μπιρδικλκουσια, τσι ιλιφθιριακους τη μαρα κι τη σαρα.
  Εινι ντιπ στουρνι. Εινι προυβου-κατουρις. Διν ιεχνε διαβασς ουτι μαρξ, ουτι ιεγκιλς, ουτι λιενιν ουτι σταλιν. Ντβαργια.
  Του προυιον εινι θκο μας. Ιμεις παραγουμι την υπιραξια που τη συσσουρεβ σι κιφαλιου ου γκαπιταλιστης κι την τρωγγγει γαμου του γκιρατοτ κι φσκωνει σαν του παγκαλου (ιεχουμι κι χιουμουρ 😉 ). Ιμεις η εργατια ταγιζουμι τσ ολς τους ντιμπελιδις που μας του παιζνι ιπαναστατις.
  Ιπειδη κι μεις ι ιργατις διν ιεχουμι του χρον να μιλιταμ τους τιμουνιεριδις, γιατι δλευμι απ του προυι μεχρι του βραδ σα σκλαβ για τουν ιπιουσιο, ιεχουμι του γκομμα κι τσ συντροφς τς ικπιδιυμενι στα ιξουτιρικα να διαβαζν για μας κι να μας καθουδηγουν στου τι να κανμι.
  Ιμεις απ του υστερμα μας θα τους ταϊζμι, για να μας διν νι τα φωτατς κι ναμαστι μπρουσταρδις στους αγωνις που δινι του γκομμα στη βουλη για να ανατρεψ του κιφαλιου χουρις να σπας τζαμ. Γιατι ειμαστι γκουμμουνιστες.
  Τωρα που θα γιν νι ιεκλουγιες ιεχουμι πεσς μι τα μουτρα για να βγαλμι βουλιυταδις παραπαν, γιατι να εινι δυνατο του γκομμα στη βουλη κι να μπουρουμι ιετς να δουμι ασπρ μιερα. Να χμι δλεια να δλευμι ας εινι κι φτουχα, μεχρι να μας φερ του γκομμα του σουσιαλισμο, ουοταν παρ την ιξουσια (βοηθα θιουλι μ) καπουτι μι τσι ικλουγιες.
  Ζητου λιενιν, ζητου σταλιν, ζητου ιενδουξη ιεργατια.
  Ζητου η παπα-ρηγαμας, ζητου η λιανα ου θιος να τσεχει καλα.
  Ουστ ριε παλιουτημπελιδις.

  10/04/2012 στο 21:16

  • giorgalis

   Δεν είναι sexy η Αλέκα και δεν είναι ποιητικός ο λόγος των εργάταρων αλλά ρε κουμπάρε, ποιός γευσιγνώστης κρίνει τη σοκολάτα τρώγοντας τη με το περιτύλιγμα;

   10/04/2012 στο 21:53

   • DrAluca

    Γιατι?
    Τι εχει το περυτιλιγμα…..ααα….θα σας μαλωσω giorgalis. Το καλυτερο πετατε…..

    Χαμογελατε…

    10/04/2012 στο 22:06

   • LAGARTSAS-A

    το κακο ειναι οτι δεν υπαρχει ουτε δειγμα σοκολατας.
    μονο περιτυλιγμα. μονο περιτυλιγμα του κενου και της κακιας ωρας.
    αρα οι γευσιγνωστες δεν ειναι καν απαραιτητοι. 😉

    10/04/2012 στο 22:23

    • giorgalis

     έχει σοκολάτα από τις πικρές..
     σου αρέσουν οι γάλακτος ρε lagartsa;

     10/04/2012 στο 22:40

     • LAGARTSAS-A

      αν υπηρχε θα ηταν μονο γαλακτος …
      γιατι στις στανες αρμεγουν τα γιδια κουμπαρε.
      γενικα δε μ΄αρεσουν οι σοκολατες ειτε με περιτυλιγμα ειτε χωρις
      μονο να σπαω καρυδια μου αρεσει. 😉

      10/04/2012 στο 22:52

 18. Marxist Reloaded

  @spin

  Εσύ πάντως ούτε για τις πετσέτες δεν είσαι 😀

  10/04/2012 στο 22:32

  • Spin

   μονο για σωβρακοφανέλες!

   10/04/2012 στο 23:10

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s