δαγκανίδια άνευ λόγου ….

«Ταχρίρ» θα πει «Απελευθέρωση»

Το βιβλίο της Σοφίας Τσουρλάκη που βασίστηκε στις δεκαοκτώ ημέρες που άλλαξαν την νεώτερη ιστορία της Αιγύπτου  «Ταχρίρ» θα πει «Απελευθέρωση»

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μπορείς να γνωρίσεις από κοντά, κάποιους από τα εκατομμύρια Αιγυπτίων που ξεσηκώθηκαν τον Ιανουάριο του 2011 απαιτώντας δικαίωμα στην Αξιοπρέπεια, στην Ελευθερία, στο Όνειρο.

Δημοσιεύτηκε και διατίθεται δωρεάν απο την συγγραφέα στο μπλόγκ tahreer-g.blogspot και στο scribd.

το εξώφυλλο ειναι δημιουργία του Αμπντάλα Άχμεντ Αμπντ αλ-Αζίζ

Κάπου εκεί…

Ανάμεσα σ’αυτούς τους ανθρώπους…

Αν κοιτάξεις προσεκτικά θα δείς την Ασμάα…την Σερίν…την Καρίμα….

που βγήκαν στον δρόμο να διεκδικήσουν αυτά που εγώ και εσύ θεωρούμε αυτονόητα….

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ….ΕΛΠΙΔΑ…ΜΕΛΛΟΝ….!!!

Σίγουρα κάπου θα συνάντησαν τον Χοσάμ και τον Μαχμούντ.Τον Ουάελ και τον Καμάλ.

Άγνωστοι μεταξύ τους που η μοίρα τους ήθελε κομμάτια το ίδιο παζλ.

Όλοι τους είχαν χάσει κάποιον που αγαπούσαν ή απλά την αξιοπρέπεια τους απο το καθεστώς και αποφάσισαν πως έπρεπε να παλέψουν…

==========================================================

«Παιδί μου, είδα πολλούς χτυπημένους από την αστυνομία σήμερα και ένα πράγμα έχω να σου πω. Οι αστυνομικοί έχουν διαταγή να σκοτώνουν, όχι απλά να τραυματίζουν. Αυτό φαίνεται καθαρά από τους τραυματίες και τους νεκρούς που έχουμε. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’όσο φανταζόμασταν. Αυτή η διαδήλωση δεν θα είναι σαν τις άλλες, αυτή τη φορά θα αλλάξει ο κόσμος μας όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα. Ο Θεός να μας βοηθήσει όλους.»

 =============================================

“…άλλη μία Παρασκευή που η πλατεία Ταχρίρ, κατάμεστη από χιλιάδες Αιγύπτιους βούιζε ένα αίτημα, μια ανάγκη. «Φύγε». Εχθές το απόγευμα ο επί τριάντα χρόνια δυνάστης τους, έπαιξε ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι με το μυαλό και την ψυχή τους. Φρόντισε να διαρρεύσει η πληροφορία της παραίτησής του. Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα η πλατεία, οι παρακείμενοι δρόμοι και οι γέφυρες γέμισαν κόσμο, γέμισαν πολίτες διψασμένους για δικαιοσύνη και ελευθερία. Στήθηκαν γιορτές και χοροί, άνθρωποι σκαρφαλωμένοι στους στύλους της πλατείας, ανέμιζαν την Αιγυπτιακή σημαία. Πέντε ώρες κράτησε η χαρά τους και κατά τις δέκα και μισή, ο ηγέτης τους βγήκε και μίλησε. Για να τουςπει πως δεν θα φύγει, πως δεν σέβεται τη γνώμη τους, πως απλά ήθελε να μπήξει άλλο ένακαρφί στην καρδιά τους. Για να τους ηρεμήσει λίγο τους υποσχέθηκε, για πρώτη φορά, ότι οι διαδηλωτές δεν θα πάθουν κανένα κακό αν επιστρέψουν τώρα στα σπίτια τους.Επιβεβαιώνοντας έτσι τους φόβους που οι ίδιοι εξέφραζαν τόσες μέρες πριν για«μυστηριώδη» ατυχήματα που τους περίμεναν αν έπαυαν τον αγώνα πριν την απομάκρυνσή του.Η χαρά και ο ενθουσιασμός έγιναν πίκρα και οργή. Πριν καν τελειώσει την ομιλία του,που στην πλατεία μεταδίδονταν από γιγαντοοθόνη, άρχισαν να κλαίνε, να καταριούνται και να απαιτούν με μεγαλύτερη ορμή την παραίτηση του. Κάποιες εκατοντάδες, έβγαλαν ταπαπούτσια τους και τα κράδαιναν μπροστά στην οθόνη. Λες και εκείνος θα μπορούσε να τουςδει, λες και αυτό θα τον επηρέαζε. Η οργή, τους κράτησε εκεί όλη τη νύχτα. Στην μικρή κοινωνία της πλατείας Ταχρίρ που πια είχε όλα όσα και ένα μικρό χωριό. Το ιατρείο της,ανθρώπους που πούλαγαν τσάι και ψωμί, τα περίπτερα για εφημερίδες και τσιγάρα, τα εστιατόρια, τις τουαλέτες, τα σημεία με τις τηλεοράσεις, μέχρι και γωνιά για να φορτίζονται κινητά είχε στηθεί! Και η Παρασκευή ξημέρωσε με πικρή ελπίδα. Δεκαοκτώ ημέρες σήμερα που η ελπίδα τους, μοναδικό στήριγμα τους, έμενε ζωντανή.”

=============================================================================

Το τραγούδι που πλαισιώνει το βίντεο είναι το «25th Of January – Ahmed Mekky Ft. Mohamed Mohsen – Lyrics By Ahmed Mekky – Music By Shady Essaeed» και γράφτηκε για τα γεγονότα της επανάστασης των Αιγυπτίων!

=============================================================================

“…………………… ήταν εκεί, στην πλατεία, όταν έφτασε η μεγάλη στιγμή. Εκείνη την παρασκευή είχε δυσκολευτεί να βρει κάποιον να τον συνοδεύσει. Ο ίδιος κατέβαινε στην διαδήλωση σχεδόν κάθε μέρα, μετά την δουλειά, αλλά οι φίλοι του είχαν βαρεθεί. Κάποιοι είχαν απογοητευτεί από το πείσμα του, πρώην πια, ηγέτη τους. Τελικά είχε βρει έναν μακρινό εξάδελφο και είχαν πάει μαζί. Σαν ακούστηκαν τα καλά νέα, δεν μπορούσε να συγκρατηθεί. Χοροπήδαγε σαν μικρό παιδί και ξεφώνιζε χαρούμενος! Άρχισε να αγκαλιάζεται με αγνώστους που τους ένιωθε δικούς του ανθρώπους και όλοι μαζί τραγούδαγαν για την νίκη τους. Για την νίκη του λαού ενάντια στην εξουσία. Άξαφνα η πλατεία του φάνηκε πιο όμορφη, ο αέρας που ανέπνεε έμοιαζε πιο καθαρός και το φως της μέρας σχεδόν εκτυφλωτικό. Όλα είχαν αλλάξει μέσα σε μια στιγμή και ήταν σίγουρος πως θα παρέμεναν έτσι όμορφα και φωτεινά για την υπόλοιπη ζωή του…”

Η Ασμάα, άρχισε να ουρλιάζει από την χαρά της και αγκάλιασε τις φίλες της.Έκλαιγαν και οι τρεις τους από ευτυχία. «Πρέπει να φύγω» είπε το δεκαεπτάχρονο κορίτσι και έτρεξε με όση δύναμη είχε απομείνει στα πόδια της. Σε λιγότερο από μισή ώρα έμπαινε στο σπίτι της. Η μάνα της, την περίμενε δακρυσμένη, όπως κάθε μέρα εδώ και δεκαοκτώημέρες, μα τα σημερινά δάκρυά της ήταν από χαρά, ήταν από υπερηφάνεια. «Μαμά μου, τα καταφέραμε μαμά, είμαστε ελεύθεροι» φώναξε η Ασμάα και χώθηκε στην μητρική αγκαλιά.Έμειναν εκεί αγκαλιασμένες και οι δύο, να κλαίνε με αναφιλητά για ώρα πολλή. Σαν ηρέμησαν, η Ασμάα ,δακρυσμένη ακόμη, πήγε στο δωμάτιό της και πήρε στα χέρια της την φωτογραφία του αδελφού της. «Τα καταφέραμε αδελφέ μου! Τα καταφέραμε για εσένα και για όλους τους αγαπημένους που σκότωσε αυτό το τέρας. Ελπίζω τώρα η ψυχή σου να αναπαυθεί και να χαμογελάσεις και εσύ. Σ’αγαπάω πολύ και μου λείπεις.» είπε και φίλησε γλυκά το παγωμένο γυαλί πάνω από την όψη του αδελφού της.

“ΤΑΧΡΙΡ θα πει ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ” της Σοφίας Τσουρλάκη

http://tahreer-g.blogspot.com/

http://wp.me/p1pa1c-a4X

μανικάκος

Advertisements

2 Σχόλια

 1. simon

  «Ταχρίρ» θα πει «Απελευθέρωση»;

  http://www.capital.gr/News.asp?id=1193546

  17/05/2011 στο 08:50

 2. Capybara

  Yusuf (a.k.a Cat Stevens) – My People:

  18/05/2011 στο 08:34

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s