δαγκανίδια άνευ λόγου ….

Les Bohèmes

του Δημήτρη Αναστασόπουλου

δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Έψιλον στις 19/12/2010

Οι φωτογραφίες είναι από το άλμπουμ «LA BOHEME» MUSEUM LUDWIG

Όταν ο αστός κοιμάται

Εμείς διψάμε κι άλλο.

Ας πιούμε τη νύχτα!

Ο δρόμος είναι κατασκότεινος

Αλλά οι βιτρίνες στις λεωφόρους

Έχουν πάρει φωτιά, όπως τα βλέμματα

Πύρινη ατμόσφαιρα

Κορίτσια μέσα στον καπνό

Αλκοόλ και φασαρία

Αυτή είναι η δική μας νύχτα!

Φερνάν Ντενουαγιέ

«Οι περιπλανώμενοι της νύχτας»

Les Bohèmes

Το αντάρτικο των ανέμελων ονειροπόλων

Με μια ενστικτώδικη άρνηση για όλες τις αξίες της αστικής τάξης της εποχής τους, οι μποέμ, καλλιτέχνες και αλήτες, ηδονοθήρες και ρομαντικοί , εμμονικά προκλητικοί και παθιασμένοι, βγήκαν από το χαοτικό σκηνικό των καιρών, αφήνοντας μια ξεχωριστή κληρονομιά: την πεποίθηση ότι το παιχνίδι της ζωής μπορεί να κερδηθεί με το αίσθημα και το συναίσθημα, με την ορμή της επιπολαιότητας, με το θράσος της ανεμελιάς. Και με μια αντιστροφή της καθεστηκυίας τάξης του χρόνου που θέλει το σήμερα να υπάρχει για χάρη του μέλλοντος. Είσαι μποέμ; όλος ο χρόνος είναι δικός σου, αφού το χτες και το αύριο συμπυκνώνονται στην πιο πολύτιμη υποδιαίρεση του, τη στιγμή…..

Αρνούμενοι κάθε αξία που προερχόταν  από τους νεόπλουτους αστούς ,ποτισμένοι με αλκοόλ και όπιο ,συνοδευόμενοι από το ίδιο παράτολμες γόησσες, οι μποέμ έχτισαν το θρύλο τους στους δρόμους του Παρισιού την εποχή της Δεύτερης Αυτοκρατορίας. Σε καιρούς  που το επαναστατικό 1848 είχε πνιγεί στο αίμα και η Βιομηχανική Επανάσταση άλλαζε κατακλυσμιαία τον κοινωνικό ιστό, η αστική τάξη ισχυροποιούσε τη θέση της με σύμμαχο τον Λουδοβίκο Ναπολέοντα.

Μέσα σ’ αυτό το γκρίζο τοπίο, οι μποέμ ήταν η πιο θορυβώδης παραφωνία στη γαλλική μητρόπολη. Απορρίπτοντας όλη τη φιλοσοφία της άρχουσας τάξης των αστών, την εργασία, το χρήμα, τις οικογενειακές συμβάσεις, προτιμούσαν μια ταραχώδη καθημερινότητα, στην οποία , μεθυσμένοι με κάθε είδος ουσία (κατά την προτροπή  του Μποντλέρ ) , αναζητούσαν το μυστήριο και την ποίηση στις κακόφημες συνοικίες της πόλης.

Η λέξη Μποέμ τότε χρησιμοποιούνταν για τους πλανόδιους  Τσιγγάνους της Γαλλίας που –υποτίθεται ότι – έρχονταν από τη Βοημία. Στο λεξιλόγιο όμως , των καλλιτεχνικώνπρωτοποριών την έβαλε ο Ανρί  Μιρζέ , ο συγγραφέας του  «Σκηνές μποέμικης ζωής» που διηγιόταν τις γιορτές αυτών των άφραγκων καλλιτεχνών που ζούσαν για την στιγμή και σάρκαζαν την αυταρέσκεια των αστών. Ήταν οι περιθωριακοί που λάτρευαν την ελευθερία και απεχθάνονταν την ασφάλεια. Όσο για την ματαιόδοξη και εκκεντρική εμφάνιση τους , δεν ήταν παρά μια προσωπική δήλωση κήρυξης πολέμου στην ομοιομορφία που έτεινε να επιβάλει η επέλαση της βιομηχανικής επανάστασης. Όπως έγραφε ο Μιρζέ , το να είσαι μποέμ «είναι το πρώτο βήμα για την Ακαδημία, το νοσοκομείο ή το νεκροτομείο ». Τη δική τους ζωή περιέγραψε ο Πουτσίνι στην όπερα « La Boheme » , εμπνευσμένος από τις ιστορίες του Μιρζέ κάνοντας την μποέμικη ζωή γνωστή παντού.

Ποιητές και ζωγράφοι, συγγραφείς και μουσικοί, άνεργοι από πεποίθηση και επιτήδειοι τυχοδιώκτες, συγκροτούσαν ένα αλλόκοτο στράτευμα που πλημμύριζε την Αριστερή Ώχθη του Σηκουάνα. Επίγονοι του Μποντλέρ και του Ουγκό, ριζοσπάστες  χωρίς ξεκάθαρη πολιτική συνείδηση , είχαν καταλάβει ότι η Παλινόρθωση βάδιζε με την άνοδο της αστικής τάξης που είχε φέρει η εποχή του κεφαλαίου.

Οι μποέμ, όπως εμφανίστηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα, θεωρήθηκαν ως το δεύτερο κύμα του δανδισμού. Οι αναβιωτές μιας συμπεριφοράς που είχε τις ριζες της στην ανεμελιά των ξεπεσμένων αριστοκρατών. Μιας ομάδας φιλάρεσκων μιμητών του «Ωραίου» Μπρούμελ, που «ζούσαν και πέθαιναν μπροστά στον καθρέφτη» κατά την ειρωνική έκφραση του Μποντλέρ. Οι δανδήδες όμως, ήταν πάντα υποστηρικτές του παλιού κόσμου. Αποστρέφονταν φυσικά την πολιτική, τις επιχειρήσεις, τις οικογενειακές αξίες και δήλωναν και αυτοί καλλιτέχνες και εραστές τις ελευθερίας. Έτσι, το δικό τους  «πανηγύρι της ματαιοδοξίας», όπως το ονόμασε ο άγγλος συγγραφέας Ουίλιαμ Θάκερεϊ, ήταν υπόθεση των άσωτων υιών της αριστοκρατίας.

Οι δανδήδες στα ρομαντικά τους έργα υμνούσαν τη διαρκή εξέγερση, αλλά νοσταλγούσαν το Παλιό Καθεστώς. « Πάντα στην αντιπολίτευση, υποχρεωμένοι συνεχώς να εκπλήσσουν, προορισμένοι να είναι αέναα επιτηδευμένοι και εκκεντρικοί» όπως τους περιγράφει ο Αλμπέρ Καμί. Ενώ ο Μποντλέρ συμπληρώνει: «ο δανδισμός ως θεσμός έχει τους δικούς του σκληρούς νόμους, στους οποίους υποτάσσονται όλοι, ανεξάρτητα από το πάθος ή ανεξαρτησία του χαρακτήρα τους». Γι’ αυτό και , παρά την πίστη τους στην εξέγερση, οι δανδήδες τάχθηκαν εναντίων των Ιακωβίνων και συγκρούστηκαν με την τρομοκρατία των επαναστατών. Ο Καμί δεν έχει άδικο όταν σημειώνει  πως « η εξέγερση τους τελικά χορταίνει με τον τολμηρό τους εκκεντρισμό».

Όμως σχεδόν ένα αιώνα μετά, το κράτος έχει εδραιωθεί στο πρόσωπο του Λουδοβίκου Ναπολέοντα. Και εδώ «οι παρακινημένοι από την απόγνωση , όσο κι από τη νωθρή επιθυμία», όπως περιέγραψε τους πρόγονους τους ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, οργάνωσαν όχι έναν πόλεμο, αλλά περισσότερο ένα αντάρτικο ονειροπόλων στους αστούς. Άλλωστε απεχθάνονταν το στρατό, έτσι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Πρωσικού πολέμου και της Κομμούνας, για να ξαναεμφανιστούν στον πανηδονισμό της Μπελ Επόκ- παρόλο που πολλές καταστροφές κατά τη διάρκεια της Κομμούνας αποδόθηκαν στους μεθυσμένους τυχοδιώκτες που έβγαιναν από τα παλιά λημέρια των μποέμ…

Αυτή τη φορά επανήλθαν ως η χαμένη γενιά των «decadents», των παρακμιακών, που θαύμαζαν την ποίηση του Ρεμπό και του κόμη του Λοτρεαμόν. Ήταν οι «διψασμένοι» όπως αυτοαποκαλούνταν για ποτό, έρωτα και τέχνη. Ήταν αυτοί που επινόησαν το καμπαρέ με αυθόρμητες αυτοσχέδιες παραστάσεις γεμάτες προκλητικά σκέτς. Ήταν οι καλλιτέχνες που από τις θλιβερές παγωμένες σοφίτες , προτιμούν το καταφύγιο του Καρτιέ Λατέν. Τα μερη που προσφέρουν «τέχνη, αλκοόλ, ρηξικέλευθες ιδέες και κίνδυνο σε ισόποσες δόσεις» ,όπως περιγράφει ο Άντριου Χάσει. Εκεί όπου δρούσε, μερικές δεκαετίες πριν ο Πιέρ Φρανσουά Λασενέρ, κατά δήλωσιν του ποιητής, δολοφόνος και δανδής – ο ραφινάτος εγκληματίας που επαιρόταν ότι δεν θα τον στενοχωρούσε να είναι και θύμα αλλά και δήμιος, ώστε να νιώσει την επανάσταση και με τους δύο τρόπους.

Σ’ αυτά τα καταφύγια των μποέμ όπως και στα στενά σοκάκια της Μονμάρτης, θα γίνουν στα τέλη του 19ου αιώνα και οι ταραχές που αποκλήθηκαν «μηδενιστικές» – δεδομένου ότι ο «όχλος» αλητών, καλλιτεχνών και μικροαπατεώνων, ανακατεμένος συγκρουόταν με τις δυνάμεις της τάξης χωρίς κανένα αίτημα.

Οι αυθεντικοί μποέμ θα σβήσουν με τον ερχομό του νέου αιώνα. Αλλά το κληροδότημα τους δεν θα χαθεί εύκολα. Οι ντανταιστές θα πάρουν από αυτούς την άρνηση της εργασίας και τη βίαιη επίθεση στην τέχνη των καιρών μέσα από σκάνδαλα στα καφέ της Ζυρίχης, του Παρισιού και του Βερολίνου.

Οι σουρεαλιστές θα συνεχίσουν να σοκάρουν τους αστούς, επιτιθέμενοι σε όλες τις αξίες της αστικής κοινωνίας με χιούμορ, πολιτική οξύνοια θρασύτητα και παιγνιώδη διάθεση, ακολουθώντας τη συμβουλή του Τζαρά ότι «η ζωή και η τέχνη είναι ένα,ο αληθινός καλλιτέχνης δεν ζωγραφίζει, δημιουργεί άμεσα». Ο ελεύθερος και αντισυμβατικός τρόπος ζωής τους μπίτνικ με τους «μπλουζόν νουάρ», θα θα ξεχυθεί μέσα στα κοινόβια των χίπηδων και στις καταλήψεις των πάνκ του Βερολίνου. Και πάνω απ’ όλα θα παραμείνει  ο ριζοσπαστικός αντίποδας στη μετριότητα της ζωής, που υπόσχεται ένα πολιτικό-κοινωνικό σύστημα στηριγμένο στη μισθωτή εργασία- η οποία μετράει την αξία του καλλιτέχνη με τους νόμους της αγοράς.

Δείτε

« Μποέμικη ζωή» (1992) Ακι Καουρισμακι

«Rent»(2005) Κρις Κολομπους

Διαβάστε

Ανρί Μιρζέ «Σκηνές μποέμικης ζωής»

Πολ Μοράν «Οι εκκεντρικοί»

μεταφέρει ο μποεμάκος

μεθυσμένο link http://wp.me/pPn6Y-4Zu

Advertisements

79 Σχόλια

 1. Anakata-dyomenh

  Πολύ ωραίο ποστ παλιομποεμάκο… 🙂

  30/12/2010 στο 22:26

  • μανικακος

   μερσί 🙂 !!!

   30/12/2010 στο 22:27

 2. oldboy9

  …ευτυχώς υπάρχουν ακόμα Μποέμ τύποι, και είναι τόσο ανθρώπινοι 😉

  30/12/2010 στο 22:39

 3. mitera

  Με ταξιδεψες για πολυ ωρα Μανικακο…ευχαριστω!

  30/12/2010 στο 22:54

 4. Μαντρακουκος

  μπραβο μποεμακο, πολυ καλη επιλογη 😉

  30/12/2010 στο 23:18

 5. Γιαννκα

  Ενα απο τα καλυτερα post που αναρτηθηκαν τελευταια μανικακο….ΜΠΡΑΒΟ σου…ειναι και η εποχη που αρχιζουν να μορφοποιουνται οι ιδεες….και η εποχη που μ αρεσει 🙂

  31/12/2010 στο 00:01

  • μανικακος

   ??? ο μποεμάκος,ο παλιοατσιγκανακος το εκανε….. 🙂

   31/12/2010 στο 00:02

   • Γιαννκα

    μανικακο τα παιρνω πισω sorry….για τον μποεμακο τα ελεγα….ξανα sorry 😉

    31/12/2010 στο 00:06

    • μανικακος

     οχοχοχχοοοο 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

     31/12/2010 στο 00:13

 6. MITSARAS

  31/12/2010 στο 01:18

 7. MITSARAS

  31/12/2010 στο 01:24

 8. MITSARAS

  31/12/2010 στο 01:31

 9. μανικακος

  31/12/2010 στο 01:38

  • μανικακος

   La bohème, la bohème
   Ça voulait dire on est heureux
   La bohème, la bohème
   Nous ne mangions qu’un jour sur deux

   31/12/2010 στο 01:38

 10. μανικακος

  Λεχρίτης
  Από τη Βικιπαίδεια

  Στις δημώδεις ελληνικές εκφράσεις ο χαρακτηρισμός λεχρίτης, λεχρίτισσα έχει έννοια υβριστική, πρόσωπο τιποτένιο, ανήθικο (παλιάνθρωπος) ή και βρομιάρης.

  Με το όνομα αυτό φέρεται και ο επονομαζόμενος «Σύλλογος Λεχριτών Θεσσαλονίκης» που χρονολογείται από το 1925 και συνεστήθη από βετεράνους του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας καθώς και από Κωνσταντινοπολίτες στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά είχε το όνομα «Μποέμ» που στα γαλλικά σημαίνει γλεντζές (μποέμηδες, γλεντζέδες) αλλά επειδή, στη συνέχεια, δεν τους ταίριαζε ο ξενόφερτος τίτλος, αποφάσισαν να τον αλλάξουν σε Λεχρίτη από το ένζυμο που προκαλεί τη βράση της ρετσίνας ακόμη και από το κουνουπάκι που ζει και πεθαίνει γύρω από την κάνουλα του βαρελιού. Έτσι, προς άρση της παρεξηγημένης ερμηνείας, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του Συλλόγου, «ο Λεχρίτης είναι ένα άτομο που μπορεί να προέρχεται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, να έχει σχέση με την εκλεκτή ρετσίνα, να είναι πότης, όχι μέθυσος και να έχει χιούμορ».

  31/12/2010 στο 01:43

 11. koula

  pfff…. μποεμάκος ο κοινός…

  31/12/2010 στο 02:26

  • MITSARAS

   Α το έπαιξε αυτό. Θυμάμαι την εισαγωγή από Charles Mingus.

   31/12/2010 στο 10:59

 12. Spin

  Παλιοχίπηδες που δεν θέλετε να δουλέψετε…

  31/12/2010 στο 10:55

  • μανικακος

   δεν ειναι οτι δε θελουμε….

   …απλα δεν το εχουμε μεσα μας…. 🙂 🙂

   31/12/2010 στο 10:56

   • Spin

    Σε νοιώθω 🙂

    31/12/2010 στο 11:00

   • DrAluca

    Ειναι κατασκεβαστικο το θεμα?

    Χαμογελατε…

    31/12/2010 στο 11:01

    • Spin

     Πρέπει στα πάντα να βάζεις τον ΜπόποΛαλαλαλα στο παιχνίδι?

     31/12/2010 στο 11:03

     • DrAluca

      Αν δεν βαλεις ολα τα «καλα» στο παιχνιδι…..δεν εχει πλακα….
      C’est la vie…..

      Χαμογελατε…

      31/12/2010 στο 11:31

    • μανικακος

     ειν’αυτο που λεμε «το πρωινο ξυπνημα με εξαγριωνει»…

     31/12/2010 στο 11:04

   • MITSARAS

    Ετσι εξηγούνται οι πολιτικές σου πεποιθήσεις. Είσαι απλά τεμπέλαρος και είπες να το ιδεολογικοποιήσεις κιόλας.

    31/12/2010 στο 11:25

    • μανικακος

     γιατι οι κομουνιστες τι κανουν?

     δεν εχουν τιποτα και θελουν να το μοιραστουν με ολο τον κοσμο….

     οοοοχχχχχχοχοχοχχοχοοοοοο!!!!!!!!!!

     31/12/2010 στο 11:28

    • koula

     31/12/2010 στο 11:29

 13. koula

  αρκετα με τους τραγόπαπες!

  πάμε Μποεμία!

  31/12/2010 στο 11:07

 14. μανικακος

  31/12/2010 στο 11:11

 15. Spin

  Ε ανφερ δεν έχω πρόσβαση στο youtube και δεν βλέπω τι ποστάρετε.

  31/12/2010 στο 11:31

  • μανικακος

   τωρα βαλαμε ενα βιντεακι που δειχνει τον spin να μιλαει με τον jack….. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

   31/12/2010 στο 11:33

 16. Spin

  xAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA

  31/12/2010 στο 11:39

 17. Spin

  Πόσταρε κανείς δανδυ warrhols και queen ή δεν είστε τόσο γραφικοί????

  31/12/2010 στο 11:41

  • koula

   pfff….
   eimaste korn-y

   31/12/2010 στο 11:45

  • koula

   βαλαμε και το… τιρινι νιιιιιι…

   χαχααχχαχαχαχαχαχα

   31/12/2010 στο 11:48

   • Μαντρακουκος

    χαχαχαχαχα το ξερεις το ανεκδοτο με το τιρι νιιιιι νιιι ;;

    31/12/2010 στο 12:04

    • koula

     δε μου θυμίζει κάτι…
     αλλά πρέπει να το μου το εχουν ξαναπει… τεσπα… κρατα το, γιατι θα κανουμε διαγωνισμο ανεκδοτων (εχουμε πρωταθλητας!! )

     31/12/2010 στο 12:10

 18. μανικακος

  σιγα μη βαλουμε queen…..

  31/12/2010 στο 11:43

 19. μανικακος

  spin…υπαρχει περιπτωση πιο μετα να τα δεις τα γιουτιουμπια?

  31/12/2010 στο 11:47

 20. koula

  Loipon!

  θελω υπεύθυνη απάντηση…

  Μέχρι τι ώρα είναι ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα?

  🙂

  31/12/2010 στο 11:57

  • DrAluca

   Μεχρι την ωρα που θα κλεισουν….
   Και στο λεω ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΑΤΑ!!!!!:) 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

   Χαμογελατε…

   31/12/2010 στο 11:59

   • koula

    astadevil…

    xaxaaxxaxaxaxaaxxaaxxaxa
    δεν εχω ιδεα τι βιντεο ειναι… αλλά δε γινοταν να μην στο χαρισω!

    ΤΑΜΑΜ!!!

    31/12/2010 στο 12:02

    • koula

     χαχαχαχα
     for the record, εγω εβαλα «old + crow» …. και ιδού! τυχαίο ???

     31/12/2010 στο 12:06

  • koula

   31/12/2010 στο 12:00

   • μανικακος

    an origαmi γυφτ box………

    31/12/2010 στο 12:04

    • koula

     γυφτ ο koula στο χαμάμ…

     31/12/2010 στο 12:17

  • μανικακος

   ωπα?

   υπαρχουν λεφτα ακομα?????

   μμμμ….. τουλαχιστον να γυρισεις τα χαρτια της γυναικας…. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

   31/12/2010 στο 12:03

   • koula

    (χαχααχχααχχα)

    ποιανής?

    31/12/2010 στο 12:07

    • μανικακος

     αυτηνης στη βουλη….. 🙂

     ξερεις τωρα,….διπλωματα,αδειες,πιστωτικες….. ξες εσυ 🙂 🙂 🙂

     31/12/2010 στο 12:11

     • koula

      (χαχαχαχαχααχαχααχα)

      όι!
      δεν ξερω…
      εσύ τι ξεσ?

      31/12/2010 στο 12:12

 21. mitera

  Σε ολα τα μποεμακια που εξελιχθηκαν σε κατι τυπους πολυ σουρεαλ! 🙂

  καλη κα δυναμικη χρονια να εχετε ολα τα παλιοπαιδα, με υγεια! 🙂 🙂
  σας φιλω και θα σας ξαναδω στο μελλον 😉

  31/12/2010 στο 12:02

  • μανικακος

   γεια σου καλη μητερα…. ατουταλερ αλερετουρ!!!!!!

   31/12/2010 στο 12:05

 22. μανικακος

  oλοι οι CALANTISTAS ευπροσδεκτοι σημερα.
  θα παρουν ΟΛΟΙ απο 100 ευρω…!!!!!

  βασικη προυποθεση η εκδοση τιμολογιου…… 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  31/12/2010 στο 12:41

 23. koula

  31/12/2010 στο 19:21

 24. nefeli7

  Εύχομαι ολόψυχα Kαλή Χρονιά σε όλους σας!!
  δύναμη για δράση στους αγώνες που έρχονται με το έμπα της νέας χρονιάς.
  Τα λέμε του χρόνου…

  31/12/2010 στο 23:50

 25. oldboy9

  Ποδαρικό κάμω με το Αριστερό, πάντα…μπήκε το 2011 🙂

  01/01/2011 στο 00:16

  • Xanadu

   Καλη Χρονια oldboy! Καλη χρονιά σε όλους μας! να μας πάνε όλα αριστερά! 😀 😀 😀

   01/01/2011 στο 00:25

 26. μανικακος

  καλη χρονια αδερφια….

  υγεια να χετε και ορεξη για ζωη….. !!!!!!!!!!!!

  χρονια πολλα και στα Βασιλακια μας…. 🙂 🙂 🙂 🙂

  01/01/2011 στο 00:29

 27. Spin

  Να πάμε δυνατά τη χρονιά αυτή ε. Ανασύνταξη, οργάνωση και δημιουργία 🙂

  01/01/2011 στο 00:31

 28. Xanadu

  Καλη Χρονια σε Όλους!

  Και ευχομαι και ελπίζω σε δυναμικούς αγώνες 😉 😉 😉

  Σας εύχομαι Οτι επιθυμείτε για εσας και για αυτους που αγαπάτε, αλλα και όλο τον κόσμο 😀

  01/01/2011 στο 00:34

 29. xtremyst

  καλή χρονιά σε όλα τα παιδάκια!!!!!!!!!
  Πολλές ευχές απο την παγωμένη Σαλονίκη
  υγεία δύναμη και ευτυχία για όλους

  01/01/2011 στο 01:07

 30. CrippleHorse

  Χρόνια πολλά από την παγωμένη Σαλον… ουπς, με πρόλαβαν. Καλή χρονιά σε όλους.

  01/01/2011 στο 02:41

 31. Anakata-dyomenh

  Καλή χρονιά σε όλους… με αλληλεγγύη, αγάπη και άλλα τέτοια χίπικα… :)))))))))) και υγεία… και μεγαλύτερη αγωνιστική διάθεση… και μεγαλύτερη ερωτική διάθεση και ό,τι άλλο θέλει ο καθένας… και λιγότερη θλίψη…

  01/01/2011 στο 04:13

 32. Μαντρακουκος

  αν ειναι ο χρονος να κυλησει οπως μας βρηκε, ας κυλησει μεθυσμενος και συντροφικος
  καλη χρονια κουρελια!!!!!

  01/01/2011 στο 05:51

 33. JJ Cale

  01/01/2011 στο 16:01

 34. JJ Cale

  01/01/2011 στο 18:10

  • Eddie

   κανα αυτογραφο παιζει;

   01/01/2011 στο 18:11

 35. Παράθεμα: Les Bohèmes « Μανού Κοπριτάκος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s